Pages

komli

Monday, 31 August 2015

Bila kali terakhir anda menonton wayang?


Bila kali terakhir anda menonton wayang?. Kalau di tanya pada aku, mudah je aku jawab, sewaktu isteri aku mengandung 6 bulan anak pertama. Sekarang anak sulung aku nak masuk 3 tahun. Dan dah ada adik dah pun. Ini bermakna, dah hampir 3 tahun aku tak tengok wayang. Wahahahha.

Apa ya filem terbaru 2015? Teringin juga nak menonton wayang dengan wife. Sama macam waktu bercinta dulu. Feel tengok wayang ni tak sama dengan feel tengok tv dekat rumah *walaupun rumah aku pakai tv 84 inci* hahahahha. Nampak menipunya kan? Lagi pulak kalau nonton filem seram. Fuh. Berdentam-dentum dalam wayang. Itu belum kira suara extra penonton. Kadang tu jadi tak seram pulak.Yelah suara penonton yang melebih-lebih.



Aku kalau tengok wayang. Aku suka tengok filem melayu terbaru *ada yang lama ke? Hehehe*. Tapi maklumlah, filem melayu ni tak banyak yang menarik perhatian aku. Filem berbentuk aksi dan kereta sering mendapat tempat dalam jiwa aku. Wife aku cuma ikut je apa yang aku nak tengok. Sebabnya, dia tak kisah pun. Memang la tak kisah, Aku teringat waktu nonton filem apa tah. Dia boleh syok tidur kat sebelah. Erks. Boleh ek tidur dalam wayang. Selesa ke? Ish.

Ingat, nak ambil 1 hari untuk aku dengan wife la. Khas untuk kami berdua. Menonton wayang, minum, jalan-jalan. 1 hari cukuplah. Dapatlah kami rilekkan minda dan tubuh kami. Siapa cakap jaga anak tak penat? Penat ooo, tapi ini amanah. Kenalah jaga betul-betul kan? Bukan kami nak mengeluh tau. Tidak sama sekali. Cuma nak ambil sedikit masa sahaja. Terapi tubuh dan minda. Ye idok? Hehehe.

Sunday, 30 August 2015

Bantulah semampu ada.

Bantulah semampu ada. Dalam kesenangan kita sekarang, ada yang menanggung susah. Bukan di minta wang ringgit yang banyak, cukuplah sekadar apa yang ada. Jika semua memberi sedikit, pasti hasilnya sebesar gunung. Rezeki yang Allah beri, bukan untuk dinikmati sendirian, ianya perlu di kongsi. Tak banyak, sikit. Hari ini kita senang, orang susah. Esok lusa, nasib kita tak tahu lagi.

Terbaru, ada sebuah keluarga, yang kabarnya baru sahaja di arahkan keluar rumah. Mungkin kerana tidak mampu membayar sewa. Kini menumpang di stor buat sementara waktu. Anak-anak tiada baju,makanan dan kelengkapan. Kini berada di pangsapuri nuri, seksyen 4, bandar bukit mahkota. blok c dekat dengan taman. *alamat melalui perkongsian di bawah*.




Dapatlah kiranya kita berkongsi barang seringit dua *atau lebih*, lebih ramai, lebih banyak yang mampu kita kongsikan. Ataupun, bolehlah kiranya ceritakan perihal keluarga ini di blog anda. Kita bantu orang, Allah bantu kita. InsyaAllah.

Teknik hebat menarik perhatian audiens

Saturday, 29 August 2015

Tutorial letak privacy dalam blog.

Tutorial letak privacy dalam blog. Privacy adalah satu halaman dalam blog yang menerangkan tentang privasi blog. Halaman ini adalah sangat penting untuk sesebuah blog. Dan ia juga adalah salah satu syarat untuk mendapat kelulusan daripada google adsense.

Jika dahulunya, adalah sedikit menyukarkan para blogger untuk menghasilkan satu bentuk penulisan privacy di dalam blog. Tetapi kini, terdapat cara yang lebih mudah dan senang. Anda tidak perlu bersusah payah memerah minda anda untuk berfikir. Jom teruskan bacaan Tutorial mudah letak privacy dalam blog.

#1 Perkara pertama yang perlu anda lakukan adalah klik pada laman web ini: http://ift.tt/1IiyHcH

#2 Seterusnya, isikan data-data yang diperlukan.


#3 Selepas klik pada generate policy, akan keluarlah ayat yang panjang, padat dan lengkap. Salin ayat itu dan postkan pada blog anda.


#4 Save dan siap. Mudah kan? Hehehe.

Dengan adanya halaman privacy di dalam blog anda, selain memenuhi pensyaratan blog, ia juga memenuhi pensyaratan adsense. Blog anda juga akan kelihatan seperti sebuah blog profesional. Hebat bukan? Hehehehe. Semoga ia memberi manfaat dan selamat mencuba.

Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com



Sempena bulan Ogos, bulan kemerdekaan ini, Mia nak buat Giveaway Merdeka 2015 yang simple. Hadiahnya berupa 18 Fridge Magnet Ringgit Malaysia. Ole-ole dari Kelantan.


Tanggal 31 Ogos 1957. Merdeka!! Merdeka!!

Jom join giveaway ini... syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 31 Ogos 2015.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan akan diumumkan pada 3 September 2015.

nak join giveaway ini, sila klik pada banner..

Aku dah mula putus asa.


Google adsense malaysia. Setelah hampir 10 kali di tolak permohonan aku, aku sedikit hampir putus asa. Pelbagai tips dan tutorial apply google adsense aku dah ikut. Macam-macam benda aku dah tukar dan masukkan dalam blog ceritaejoy ni, namun hasilnya tetap juga di tolak. Apakah punca google adsense di tolak?

Tercari-cari juga apakah masalah sebenar. Cuba perbetulkan seperti apa yang diajar, tetapi masih menerima jawapan yang sama. Melalui perkongsian dalam group google adsense malaysia, mereka mencadangkan aku membeli akaun google adsense. Kerana kata mereka, inilah cara yang paling mudah.

Namun dalam banyak-banyak yang menyarankan aku untuk terus beli, ada seorang rakan yang memberi sokongan. Katanya, blog kita haruslah mempunyai konten yang cukup. Dalam erti kata lainnya. Penulisan yang panjang dan penuh isi. Selain daripada trafic yang tinggi kepada blog.

Ini ada logiknya pada fikiran aku. Kerana apa yang aku nampak, penulisan di dalam blog ceritaejoy ini masih belum cukup "patah perkataannya". Bukan tak mahu menulis panjang-panjang, tapi seperti yang aku ada kongsikan di SINI *baca no #4* aku risaukan tiada yang habis membacanya. Aku sendiri tidak mengemari penulisan yang panjang.

Hmm. Besar rasa kecewanya di dalam hati aku. Tetapi takkan aku nak menyerah kalah semacam itu sahaja kan? Kalau melihat kepada kejayaan top blogger malaysia, bukan mudah untuk mereka berada di dalam kejayaan mereka sekarang. Terlalu banyak halangan yang perlu mereka tempuh. Sama besar rumitnya menyelesaikan cerita MH370 *uish, jauh sangat aku tersasar ni* hehehe.

Chaiyok! Chaiyok! Orang cakap, usaha jangan sekali, teruskan dan teruskan. Dan bila kejayaan itu menjelma, pasti kepuasan dan kesyukuran yang tidak terhingga. Ya! Teruskan berusaha walaupun di reject puluhan, ratusan dan ribuan. Wahahaha. Tapi kenalah belajar jugak kan? Kalau kena reject atas alasan yang sama je, tiada maknanya jugak. Yer idok? Baiklah, teruskan mencari kesalahan dan betulkan. Semoga akhirnya membuahkan keberhasilan. InsyaAllah. Terima kasih sudi baca ya!

Friday, 28 August 2015

5 Tips Hebat Berurusan Dengan Pelanggan Sukar.


5 Tips Hebat Berurusan Dengan Pelanggan Sukar. Pernah berhadapan dengan pelanggan cerewet? Ianya sudah pasti bukanlah pengalaman yang mengembirakan untuk anda. Pernahkah anda dengar tentang istilah ini: Pelanggan adalah raja? Yang membawa maksud, pelanggan sentiasa berada di pihak yang benar. Salah satu cara meningkatkan penjualan produk adalah mencari pelanggan baru. Tetapi bagaimana jika anda berhadapan dengan pelanggan yang cerewet ini? Dalam siri motivasi di blog ceritaejoy, kami berkongsikan cara hebat berurusan dengan pelanggan ini. Ayuh teruskan bacaan anda!


Tips Hebat Berurusan Dengan Pelanggan Sukar.


#1 Kesabaran.

Jangan sesekali biarkan kesabaran anda hilang. Bertenang dan beri tindak balas dengan cara terbaik kepada pelanggan anda. Ini akan menjadikan pelanggan anda lebih tenang. Berikan masa untuk mereka meluahkan perasaan mereka.

#2 Mendengar.

Sentiasa dengar apa yang pelanggan anda luahkan. Ini adalah 1 rahsia di dalam membantu anda berurusan dengan pelanggan yang sukar. Masalah atau soalan pelanggan adalah penting kepada mereka. Beri respon kepada mereka dan berusaha menyelesaikan masalah mereka.

#3 Merasai.

Letakkan diri anda di dalam diri pelanggan. Cuba fahami masalah mereka. Sentiasa beri respon, “saya faham masalah ini” atau “saya tahu apa yang kamu rasa”.

#4 Jangan ambil hati.

Di dalam keadaan marah, pelanggan lebih cenderung mengeluarkan kata-kata kesat atau emosi.  Jangan sesekali ambil hati. Ini adalah kerana, kita juga akan melakukan perkara yang sama jika berhadapan dengan perkara seperti ini. Cuba untuk bertenang dan bawa emosi pelanggan anda kepada keadaan yang lebih tenang.

#5 Cari penyelesaian.

Jangan hanya mendengar luahan pelanggan, sebaliknya cuba mencari apakah jalan terbaik di dalam menyelesaikan masalah pelanggan anda. Berikan jalan alternative atau maklumat berkaitan kepada pelanggan anda, bagaimana masalah mereka ini boleh diselesaikan.

Jadi inilah 5 Tips Hebat Berurusan Dengan Pelanggan Sukar yang boleh anda praktikkan. Sentiasa ingat, pelanggan adalah penentu kepada masa depan perniagaan anda. Emosi mereka hanyalah bersifat sementara. Sebagai seorang yang professional, anda sudah pasti mampu menghadapi masalah ini dengan tenang. Semoga perkongsian ini memberi manfaat dan terima kasih kerana sudi singgah ke blog ceritaejoy.

Thursday, 27 August 2015

Berita penculikan di melaka palsu?

kes culik di melaka


Kes penculikan kanak-kanak. Viral baru-baru ini, tentang kes penculikan di pengkalan, alor gajah melaka. Penuh rakaman suara dalam group whatapps. Mengenai sebuah kereta iswara, yang melarikan seorang kanak-kanak. Fuh, pengkalan dengan rumah aku tak jauh mana pun. Sekankang kera je jaraknya. Bila aku dengarkan rakaman suara tu pada wife aku, terus dia peluk anak-anak.

Yelah, misteri van putih yang menculik pun tak habis lagi. Ni ada lagi kes penculikan. Kalau sebelum ini, kes ini banyak terjadi di kawasan berdekatan negara jiran kita, tetapi sekarang, macam kerap dengar berlaku di melaka. Oh my! Dekat pula dengan kawasan rumah aku. Hish!

Sekarang ni, wife dah takut-takut nak bawa anak keluar. Kalau aku takda kat rumah, memang confirmlah dia tak keluar. Dengan semua tingkap tertutup! Fuh. 1 Situasi yang pastinya membuatkan anak-anak aku memberontak. Yelah, gelap je rumah. Angin pun tak masuk. Orang tua pun bosan, inikan budak-budak kecik, kan?

Semalam, dalam surat kabar, polis melaka mengesahkan kes penculikan di melaka ini adalah palsu. Baca petikan di bawah:

Melaka: Polis Melaka sedang melakukan siasatan bagi mengesan individu yang menyebarkan maklumat palsu dikaitkan dengan penculikan murid sekolah di Pengkalan Alor Gajah dan Melaka Tengah yang viral di laman sosial sejak semalam.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Asisten Komisioner Kamaluddin Kassim berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) bagi mengesan penyebar maklumat palsu itu.

"Gambar individu yang viral dan dikaitan dengan kes culik itu sebenarnya gambar lama membabitkan suspek jenayah pecah rumah tahun lalu.


"Ada antara suspek berkenaan sudah dikenakan tindakan di mahkamah dan bukan suspek melakukan penculikan didakwa berlaku," katanya.

Beliau meminta orang ramai menghentikan penyebaran maklumat itu kerana ia hanya menimbulkan susana cemas dalam kalangan masyarakat di negeri ini.

"Kami menafikan kes culik dimaksudkan tetapi jika ia benar-benar berlaku laporkan pada polis untuk siasatan.

"Berdasarkan maklumat awal diterima kami susah menjalankan siasatan untuk mengesan individu yang menyebar maklumat itu," katanya.


Kes disiasat mengikut Seksyen Seksyen 233 (1) (a) Akta Suruhanjaya Komumikasi dan Multimedia 1998 yang jika sabit kesalahan boleh didenda sehingga RM50,000 atau penjara setahun atau kedua-duanya sekali.


Sumber: Harian metro.

Yang menjadi kebingungan dan kebimbangan dan ker,ker lagi. Kenapa kawan-kawan aku cakap benda ini betul. Pelik jugak. Kata mereka benda ni memang berlaku. Tetapi kalau polis melaka dah cakap palsu, macamana pulak kan? Mana satu yang nak percaya ni? Polis atau orang awam?

Aku sebenarnya tak kisah yang mana satu betul. Yang aku kisahkan dan pentingkan adalah anak-anak aku. Aku dan wife perlu lebih menjaga keselamatan anak kami. Tak kisah la apa pun. Anak-anak bukan boleh di beli pakai duit. Ini anugerah. Manusia yang menculik dan menjual kanak-kanak ini dah pasti takda anak. Sebab tu mereka tiada perasaan. Tapi, Allah maha besar, pasti ada balasan yang lebih teruk pada mereka ini. 

5 Tips Tingkatkan Tahap Keyakinan di Tempat Kerja


5 Tips Tingkatkan Tahap Keyakinan di Tempat Kerja. Jika di tanya, dimanakah ruang atau tempat, dimana kebanyakkan tahap keyakinan yang rendah, sudah pasti, kebanyakan jawapan adalah tempat kerja. Tetapi anda sangat bertuah, kerana di blog ceritaejoy hari ini, dalam siri motivasi, kami ingin kongsikan cara tingkatkan keyakinan diri di tempat kerja anda.


Tips Jadi hebat di dalam kerjaya.



#1 Etika kerja yang kuat.

Tingkatkan tahap keyakinan di tempat kerja dengan melakukan kerja dengan baik, mengikut masa rehat yang telah ditetapkan, menyiapkan kerja mengikut masa dan masuk/pulang kerja mengikut masa.

#2 Pakaian.

Pakaian yang baik akan memberi impak yang besar kepada keyakinan diri dan keseluruhan kerja anda. Jadi, sentiasalah berpakaian kemas ke tempat kerja.

#3 Pengetahuan yang luas di dalam bidang kerjaya anda.

Cara yang paling berkesan dalam meningkatkan tahap keyakinan anda di tempat kerja adalah mengetahui dengan semua yang berkaitan dengan profil kerja anda. 

#4 Suarakan pendapat anda.

Jika anda merasakan majikan anda membuat keputusan yang salah, suarakan! Dengan cara yang betul. Syarikat pasti menghargai anda di dalam menghasilkan keputusan yang baik dalam memberi keuntungan kepada syarikat.

#5 Sentiasa “update” diri.

Sentiasa tambah pengetahuan baru di dalam diri anda. Pengalaman dan pengetahuan adalah segala-galanya. Dengan cara itu, tahap keyakinan anda akan berada di tahap yang tertinggi.

Inilah 5 tips bagaimana anda mampu untuk tingkatkan keyakinan di tempat kerja. Dengan keyakinan yang tinggi, kerjaya anda juga akan lebih bersinar dan bermakna. Tips yang diberikan sebenarnya tersangatlah mudah tetapi kita sering terlepas pandang. Semoga perkongsian ini memberi manfaat. Terima kasih sudi membaca dan singgah ke blog ceritaejoy.

Penat menulis!



Menulis di blog. Dulu selalu baca penulisan orang. Sampailah terasa nak ada blog sendiri. Bila dah ada blog, kenalah belajar menulis. Bila dah menulis, barulah tahu macamana penatnya menulis *walaupun tak guna pen pun*. Huhuhu. Penatnya menulis! Walaupun tak guna pen, menaip je. Tapi still rasa penat. Kenapa? Mungkin sebab nak cari idea nak menulis *walaupun penulisan tak berkualiti* macam top blogger malaysia. Hmm. Kita jenis susah bercerita, jadinya, bila nak bercerita, ada sikit susah la. Bukan senang rupanya menulis ni.

Dulu, dulu la. Selalu fikir, ala, orang menulis. Cerita jelah apa yang nak di cerita. Anggap macam berbual dengan kawan-kawan waktu rehat makan tengahari. Ha. Kan banyak benda yang nak di bualkan? Tapi hambik ko. Bila di suruh menulis, takda idea. Terpaksa cari dari sumber-sumber terdekat. Kalau dapat alhamdulilah, kalau takda? Alamatnya tak berupdatelah blog. Sunyi sepi tiada penghuni. Kalaulah blog ni ada bunyi angin *menandakan blog tak update* mesti ramai yang berusaha update blog. *hmm, bunyi angin? Macam bagus kan? hehehe*.

Industri blog *industri?* menunjukkan perkembangan yang sangat bagus lewat kini *ada macam ayat berita tak?*. Sebabnya cara membuat blog sama mudahnya dengan cara membuat cucur nak makan waktu petang. Letak tepung dalam bekas, letak air, gaulkan, panaskan minyak, goreng, makan. Ha, senang tak? Tapi kalau top blogger malaysia, lain pulak. Dia letak cheese. Jadi cucur tu jadi lebih sedap. Itu yang ramai orang singgah kat blog diarang tu. Ha, faham tak apa yang aku nak sampaikan ni?

Ok. Tadi cakap penat menulis, tapi macam panjang pula aku bercerita ni. Sebenarnya tengah dok cari idea nak menulis jugak ni. Idea tu ada je, masih segar di dalam minda aku ni.Tapi disebabkan blog ceritaejoy ni, kena reject lagi dengan google adsense buat kali ke 10, terus terbantut idea nak menulis. Hoi, nape tak lulus lagi ni? Payah nau! Hahahaha.

Ok, aku dah mula bercerita dalam bahasa pasar. Atau bahasa bualan. Sebabnya, rasa aku, bahasa macamni mudah untuk aku bercerita dan insyaAllah mudah untuk rakan blogger faham. Yer ke idok? Hahahaha. harapnya begitulah ye. Penat menulis bahasa kamus sebenarnya. Tapi ada juga entry yang perlu menggunakan bahasa kamus. Boleh je kalau nak tulis guna bahasa pasar, tapi nanti kang, macam tak serius pula nak menyampaikan. Oraite! Cukup cukup sudah Idea nak menulis dah sampai. Kita ngeteh dulu, baru sambung menulis. Terima kasih sebab sudi baca bebelan aku ni. Hehehehe.

Nilai ringgit malaysia terkini.


Nilai ringgit malaysia terkini. Alhamdulilah, walaupun tidak menunjukkan penurunan mendadak, tetapi ada juga penurunan daripada terus meningkat. Nilai tukaran ringgit hari ini, 28 ogos 2015 bersamaan dengan USD 1=RM4.19 berbanding 3 hari lepas. Boleh baca di SINI.

Ini sedikit sebanyak menunjukkan perubahan positif yang mana, ekonomi malaysia, khususnya ekonomi rakyat tidak di himpit ke arah yang lebih teruk. Khabarnya juga, pelajar malaysia yang berada di luar negara mengalami kesan yang besar di atas kejatuhan nilai ringgit ini. Yelah, belanja di luar bukanlah murah seperti belanja di negara kita *jangan ada yang kata, suruh belajar di malaysia sahaja sudahlah*.

Malaysia bukan milik individu. Bukan juga milik sesetengah orang. Malaysia milik rakyat. Rakyat yang membangunkan negara tercinta ini. Bertahun lamanya kita menjaga keamanan di negara malaysia ini. Namun ada sesetengah kalangan yang merasakan negara ini milik mereka. Sedih juga rasa diri ini.

Apa yang kami rakyat malaysia harapkan, biarlah penurunan ringgit malaysia ini berterusan. Selain daripada menaik taraf ekonomi rakyat. Negara bertambah maju, ekonomi rakyat masih di tahap yang sama juga tidak bagus. Biarlah ia seiringan. Barulah ada kesinambungan di situ. Owh. sebelum terlupa, negara kita bakal menyambut ulang tahun kemerdekaan ke 58 pada tahun 2015 ini. Tema hari kemerdekaan tahun ini adalah #sehatisejiwa. Oleh yang demikian, barulah kita bersatu hati menjaga keamanan negara dan membetulkan apa yang perlu dibetulkan dalam memastikan negara malaysia terus maju dan maju. InsyaAllah.

Cara menghilangkan rasa takut bercakap.


Cara menghilangkan rasa takut bercakap. Perasaan takut dan gementar sebelum bercakap di khayalak ramai merupakan perkara biasa hampir kepada semua orang. Jika perasaan gementar itu sedikit, itu normal, tetapi jika ianya berlebihan, ia perlu di kawal dengan segera. Perasaan cemas ini perlu diberi perhatian. “Public speaking” adalah 1 kemahiran dan ianya boleh di pelajari. Ya! Disini! Di blog ceritaejoy ini, dalam siri motivasi, anda boleh mempelajari 8 cara yang boleh membantu anda menghilangkan rasa takut untuk bercakap di khalayak ramai.


Tips hilangkan rasa takut bercakap di khalayak ramai.


#1 Belajar dari mentor.

Salah satu cara untuk anda belajar adalah dengan menonton video mereka yang pakar di dalam bidang pengucapan umum (Public speaking).  Kerap menonton video mereka dan cuba ambil beberapa tips penting.

#2 Buat kajian mengenai topik anda.

Anda perlu menjadi teliti dan melakukan penyelidikan dengan topik yang ingin anda sampaikan. Apabila semua perkara di dalam gengaman anda, secara automatiknya, tahap keyakinan anda akan meningkat.

#3 Keyword utama topik.

Sediakan nota kecil dan tulis keyword utama topik anda. Ini sangat membantu anda di dalam memberi tumpuan kepada apa yang ingin anda sampaikan.

#4 Latihan yang berterusan

Latihan yang berterusan mampu memberi anda keyakinan yang tinggi di dalam menjadi penyampai/penceramah yang hebat.

#5 Bertenang dan sentiasa tersenyum.

Jangan biarkan ketakutan mengambil alih tubuh anda. Sentiasa mengukir senyuman. Jika anda sentiasa tersenyum, penonton juga akan melakukan perkara yang sama kepada anda.

#6 Hubungan mata.

Hubungan mata secara langsung dengan penonton adalah sangat penting. Jangan sesekali memandang ke bawah semasa bercakap dengan penonton kerana ini akan mengambarkan tahap keyakinan anda yang lemah.

#7 Tone suara yang kuat dan keyakinan.

Tone suara yang bertenaga juga mampu meningkatkan tahap keyakinan anda. Jadi pelajari teknik suara yang sesuai ketika berhubungan dengan orang ramai.

#8 Klimaks yang berkesan.

Pengakhiran pengucapan adalah sangat penting. Oleh itu, berikan klimaks yang besar dan berkuasa di akhir pengucapan anda!

Jadi inilah Cara menghilangkan rasa takut bercakap di khalayak ramai. Dengan mempraktikan 8 cara di atas, anda mampu menghilangkan rasa takut sekaligus boleh menjadikan anda antara yang terbaik daripada yang terbaik. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada anda. Selamat mencuba dan terima kasih kerana sudi meluangkan masa singgah ke blog ceritaejoy.

Tercari-cari telekung selesa, mudah di pakai dan moden? Boleh cari di sini: Telekung reehans pilihan muslimah.

Tuesday, 25 August 2015

Awas!!! Udang Palsu Mengandungi Gelatin Untuk Kelihatan Besar Dan Gemuk


Awas!!! Udang Palsu Mengandungi Gelatin Untuk Kelihatan Besar Dan Gemuk



SHANGHAI: Seorang pengusaha restoran makanan laut di sebuah pasar di sini terkejut besar selepas udang segar yang dibelinya di pasar berkenaan mengandungi gelatin semasa cuba memisahkan kepala udang berkenaan.

Selepas diselidik ternyata udang berkenaan adalah udang palsu di mana ia telah disumbat geletin bagi membuatkan udang berkenaan nampak besar dan gemuk.

Menurut peniagan berkenaan, semasa dia membeli udang tersebut memang nampak gemuk membuatkan minatnya tertarik namun semasa membersihkan dia terjumpa gumpalan gel di dalam isi dan kulit udang berkenaan.

Didapati di dalam isi udang tersebut mengandungi banyak gel gelatin menyebabkan dia naik marah dan mengambil gambar udang berkenaan dan dimuatnaik ke laman Weibo.

Beliau kemudiannya telah membuat laporan polis dan ternyata sebelum dia sudah ada mangsa lain yang terbeli udang palsu tersebut di sebuah pasar di Wenzhou.

Tindakannya mendorong agensi pemeriksaan ubat, makanan dan minuman China melancarkan serbuan dan pemeriksaan di beberapa pasar di seluruh China.

Demonstrasi Aksi Pertahankan Diri Oleh Kumpulan Anti-Bersih Sempena Bersih 4.0



KUALA LUMPUR, 25 Ogos 2015 : Satu demonstrasi yang difahamkan sebagai aksi mempertahankan diri dibuat kumpulan Anti-Bersih di depan Sogo hari ini, lapor TheRakyatPost.

Kumpulan tersebut dilihat memakai pakaian merah di dalam aksi tersebut manakala kumpulan Bersih 4.0 akan memakai baju bewarna kuning.

Kumpulan tersebut membabitkan gabungan pertubuhan bukan kerajaan(NGO) Melayu. Kumpulan terbabit diketuai oleh Datuk Jamal Md Yunos yang berkata, demonstrasi itu sebagai persiapan pertahanan diri jika berlaku keganasan antara 'merah' dan 'kuning.

“Jika penganjur Bersih 4.0 mengotakan kata-kata mereka, untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 100,000 orang menyertai perhimpunan haram itu, maka, pihak berkuasa sudah tentu akan menghadapi masalah untuk memberi jaminan keselamatan kepada semua peserta kuning dan juga kami.

“Kami tidak akan memulakan sebarang keganasan tetapi sekiranya pasukan kuning berbuat demikian, maka, orang-orang kami yang berpakaian mereka berkemampuan mempertahankan diri masing-masing,” kata Jamal.

Menurut Jamal, seramai 30,000 penyokong anti-Bersih sudah siap sedia dan akan berkumpul di kawasan sekitar Low Yat pada Sabtu 9 Pagi sebelum bergerak ke Dataran Merdeka.

“Semua 30,000 penyokong sudah menandatangani borang persetujuan bahawa sebarang keganasan fizikal menimpa mereka, kami tidak akan bertanggungjawab, tetapi kami menyediakan insurans kemalangan untuk mereka,” kata Jamal.

Namun, Jamal turut berkata sekiranya Bersih 4.0 dibatalkan, mereka juga akan mengundurkan diri dari perhimpunan.

“Kami berhimpun untuk menunjukkan sokongan kepada kerajaan yang dipilih oleh majority rakyat Malaysia, dan memastikan Malaysia kekal sebagai negara aman dan harmoni.

“Jadi, jika mereka membatalkan Bersih 4.0, kami akan membatalkan perhimpunan aman kami.”

Video persembahan yang dimuat naik oleh TheRakyatPost Network di Youtube itu memperlihatkan aksi beberapa kumpulan tersebut memukul sesama sendiri menggunakan kayu dan juga aksi memecahkan atap siling menggunakan kepala.

Bersih 4.0 dijangkan akan berlangsung pada hujung minggu ini.

sumber

Monday, 24 August 2015

Teknik promosikan diri melalui blogging.


Teknik promosikan diri melalui blogging. Blogging adalah mengenai penulisan di blog oleh seseorang atau secara berkumpulan. Penulisan blog umumnya mengenai perihal diri, kesihatan, minat dan sebagainya. Banyak kelebihan memiliki blog dan salah satunya adalah popularati. Jika anda mahu pembaca kerap datang ke blog anda dan mengetahui lebih lanjut mengenai diri anda, maka tips berikut pasti akan membantu anda.

Teknik promosikan diri melalui blogging.

#1 Kandungan yang baik.

Kandungan yang baik di dalam penulisan blog anda adalah ciri yang paling penting di dalam menentukan popularati anda. Kata-kata yang digunakan hendaklah dipilih dengan teliti dan tepat.

#2 Jadikan ianya seperti perbualan.

Penulisan berbentuk syarahan adalah sedikit membosankan. Oleh yang demikian, jadi kreatif di dalam penulisan anda. Jadikan pembaca seperti sedang berbual dengan anda.

#3 Kekerapan penulisan.

Lebih banyak post anda, lebih banyak orang yang ingin mengenali anda. Kekurangan cerita akan menyebabkan pembaca menganggap anda kurang aktif.

#4 Jadikan ia menarik.

Jangan hanya menulis di blog. Tetapi cuba wujudkan contest, segmen ataupun pemberian hadiah kepada pembaca bertuah. Ini pastinya akan menarik lebih ramai pembaca ke blog anda. Post berkaitan gambar dan juga video juga boleh menarik ramai pembaca ke blog anda.

#5 Bantu pengunjung anda.

Adalah sangat baik jika blog anda mampu menyelesaikan masalah pembaca anda.  Jika pembaca berjaya mencari apa yang mereka inginkan dari blog anda, popularati anda akan meningkat. Dengan cara perkongsian blog anda kepada orang lain.

Akhir kata, penulisan blog bukan sahaja mengenai penulisan yang bagus tetapi adalah baik jika penulisan anda mampu menyelesaikan masalah orang lain. Tetapi pada masa yang sama, mengekalkan keaslian penulisan itu. Jangan hanya tahu copy paste sahaja.

Kesan kejatuhan ringgit malaysia 2015.

Kesan kejatuhan ringgit malaysia 2015. Ahh! Apa sudah jadi? Nilai ringgit malaysia menunjukkan kejatuhan hampir setiap hari! Apakah tiada usaha untuk menghalang ianya daripada berterusan. Apakah yang sedang berlaku sebenarnya? Apakah kesan yang bakal di hadapi jika ianya tidak di kawal?

Kos sara hidup meningkat. Ya. Kejatuhan nilai ringgit akan menyebabkan harga barangan meningkat. Ini akan memberi kesan yang teruk kepada isirumah berpendapatan rendah! Kehidupan rakyat akan menjadi lebih sukar. Yang sudah sedia ada sukar, menjadi lebih sukar. Tidakkah ianya adalah suatu kesan yang sangat buruk?

Kejatuhan ringgit malaysia memberi kelebihan kepada orang asing untuk menambah aset sedia ada di dalam negara kita. Mereka juga mempunyai kelebihan membeli belah dengan tukaran matawang mereka yang tinggi. Sebaliknya berlaku kepada rakyat malaysia yang di paksa untuk berjimat cermat. Tidakkah ianya kelihatan sangat teruk?

Kadar tukaran ringgit hari ini adalah USD1=RM4.23. Ini tidak memberi kesan kepada rakyat malaysia *sumber di SINI* tetapi bagaimana pula dengan pelajar di luar negara? Tidakkah ianya memberi kesan yang sanga besar kepada keseluruhan kehidupan mereka? Ibubapa yang memberikan wang kepada anak mereka,"dipaksa" untuk mengandakan wang pemberian itu. Dalam erti kata lainnya, rakyat malaysia juga terkesan dengan kejatuhan nilai ringgit ini.

Kami sebagai rakyat, mahukan 1 usaha untuk menaikkan kembali matawang ringgit. Kehidupan kami tidaklah semewah seperti yang di jangka. Malaysia sebuah negara yang maju,aman dan damai. Kami bangga menjadi rakyat malaysia. Hebatnya negara ini atas rakyatnya yang berbilang kaum. Kami juga sebahagian daripada negara malaysia.

8 Teknik Tingkatkan Kemahiran Perbualan Anda.


8 Teknik Tingkatkan Kemahiran Perbualan Anda. Untuk menjadi cemerlang di dalam kehidupan, kita perlulah mempunyai kemahiran perbualan yang kuat. Kata-kata yang keluar dari mulut kita, mencerminkan keperibadian kita. Seringkali kita lihat, mereka yang berjaya di dalam bidang jualan, mempunyai kemahiran perbualan yang tinggi. Malah, untuk menjadi seorang motivator yang hebat, juga memerlukan kemahiran ini. Ada banyak cara untuk meningkatkan kemahiran berbicara anda, diantaranya ialah:

#1 pengetahuan mengenai sesuatu perkara/topic.

Ini adalah perkara yang paling utama. Dengan meningkatkan IQ kita melalui pembacaan, kita akan lebih yakin di dalam perbualan kita. Sentiasa ambil tahu isu semasa. Ini untuk mengelakkan diri kita tersisih jika topic perbualan utama adalah berkaitan dengannya.

#2 Jadi pendengar yang baik.

Dengar dan kemudiannya bercakap. Sebelum membangunkan kemahiran berbicara yang baik, anda perlulah menjadi pendengar yang baik. 

#3 Tunjukkan minat.

Tunjukkan minat apabila seseorang sedang bercakap dengan anda. Jangan sesekali melihat ke arah lain kerana ianya bertentangan dengan etika komunikasi. Tunjukkan minat anda di dalam topic perbualan akan membantu anda meningkatkan kemahiran mendengar anda.

#4 Adakan hubungan mata.

Apabila anda berbual, pastikan mata anda melihat mata atau wajah rakan anda. Ini membantu meningkatkan tahap keyakinan anda ketika bercakap. Senyum ketika bercakap. Ini akan membantu menjadikan perbualan anda menjadi lebih selesa. Apabila anda selesa, perbualan akan menjadi lebih mudah.

#5 Tanyakan soalan.

Perbualan yang baik tidak bergantung kepada seorang individu sahaja. Adalah penting untuk kerap bertanyakan soalan selepas setiap topic yang dituturkan. Ini juga membantu untuk menunjukkan minat di dalam perbualan anda.

#6 Bersikap positif.

Sentiasa bersikap positif ketika bercakap dengan seseorang. Jangan sesekali bersikap sombong. Jika anda optimis di dalam perbualan, ianya akan menjadi lebih menarik.

#7 Berikan pujian.

Beri pujian ketika bercakap. Ianya mungkin pujian pada gaya rambut, pakaian ataupun aksesori yang ada. Ini juga mampu mewujudkan suasana yang menarik di dalam perbualan anda.

#8 Sertai “public speaking”

Jika anda merasakan kemahiran berbual anda pada tahap yang rendah, cuba sertai kumpulan “public speaking”. Dalam masa yang singkat, anda akan mempelajari seni komunikasi. Ia juga akan meningkatkan keyakinan anda kepada tahap yang lebih tinggi.

Nora Danish Dan Nedim Anak Nazri Aziz Akhirnya Berpisah


Nora Danish Dan Nedim Anak Nazri Aziz Akhirnya Berpisah


Cinta kadangkala tidak harus dimiliki dan mungkin ada hikmahnya yang tersendiri. Jodoh dan pertemuan itu semuanya telah ditentukan oleh yang Maha Esa. Terbaru, percintaan Nora Danish dan Nedim kini hanya tinggal kenangan apabila kedua-duanya tidak lagi bersama sebagai sepasang kekasih.

Menurut Nora di mStar Online, dia dan Nedim memilih untuk berpisah atas kebaikan bersama.

“Hmm… Kami mengambil keputusan mahu berpisah atas kebaikan bersama. Itu sahaja. Lagipun cinta tidak semestinya dimiliki. Itu sahaja yang boleh saya jelaskan kepada semua. Tak nak cerita panjang-panjang,” jelasnya kepada portal itu.

Tambahan pula, Nora kini memberikan fokus sepenuhnya kepada lakonan dan kafe yang dimiliki oleh pelakon jelita itu. Kami yakin, ramai yang patah hati dan sedih dengan berita perpisahan ini, namun itulah hakikat yang perlu diterima.


http://ift.tt/1Jv2sWN

Cinta kadangkala tidak harus dimiliki dan mungkin ada hikmahnya yang tersendiri. Jodoh dan pertemuan itu semuanya telah ditentukan oleh yang Maha Esa. Terbaru, percintaan Nora Danish dan Nedim kini hanya tinggal kenangan apabila kedua-duanya tidak lagi bersama sebagai sepasang kekasih.

Menurut Nora di mStar Online, dia dan Nedim memilih untuk berpisah atas kebaikan bersama.

“Hmm… Kami mengambil keputusan mahu berpisah atas kebaikan bersama. Itu sahaja. Lagipun cinta tidak semestinya dimiliki. Itu sahaja yang boleh saya jelaskan kepada semua. Tak nak cerita panjang-panjang,” jelasnya kepada portal itu.

Tambahan pula, Nora kini memberikan fokus sepenuhnya kepada lakonan dan kafe yang dimiliki oleh pelakon jelita itu. Kami yakin, ramai yang patah hati dan sedih dengan berita perpisahan ini, namun itulah hakikat yang perlu diterima.


sumber 

6 Sebab kenapa anda perlu keluar daripada zon selesa.


6 Sebab kenapa anda perlu keluar daripada zon selesa. Ramai orang suka berada di dalam zon selesa (comfort zone) kerana tidak mahu berhadapan dengan masalah kehidupan. Mereka lebih suka melakukan perkara yang sama untuk bertahun lamanya. Tetapi tahukah anda, ada 6 kebaikan yang bakal anda perolehi jika keluar daripada zon selesa anda? Jom teruskan bacaan anda.

#1 Belajar mengambil risiko.

Jika anda terus kekal berada di dalam zon selesa, anda tidak akan pernah belajar berhadapan dengan risiko di dalam kehidupan. Risiko yang bakal dihadapi mungkin melibatkan keputusan penting atau risiko di dalam pelaburan. Apabila risiko yang kita terima kurang, itu menandakan pendapatan kita juga sebenarnya kurang.

*Keluar daripada kehidupan selesa anda sekarang dan berani lakukan sesuatu yang berbeza!

#2 Belajar mengendalikan sesuatu yang rumit.

Dengan hanya keluar daripada zon selesa, anda akan mempelajari ilmu ini. Situasi ini bersamaan dengan, anda sedang berhadapan dengan tayar kereta yang pancit, seorang diri dan di kawasan yang jauh daripada orang ramai.

#3 Mencapai kejayaan.

Orang yang berjaya biasanya mengambil keputusan yang berisiko, mengambil cabaran yang sukar dan mengatasi segala kebimbangan di dalam kehidupan mereka. 

#4 Mencuba sesuatu yang baru di dalam kehidupan.

Apabila anda memilih untuk keluar daripada zon selesa, anda akan beroleh kehidupan yang sebenar. Dan perkara ini hanya boleh diperolehi jika anda mencuba sesuatu yang baru di dalam kehidupan anda. Ianya samada mencuba pekerjaan baru atau berpindah ke kawasan baharu.

#5 Membangunkan bakat dan kemahiran baru.

Pembelajaran bakat atau kemahiran baharu menghendaki seseorang melakukan sesuatu yang dia tidak mungkin atau tidak selesa untuk melakukannya. Sebagai contoh, jika anda tidak selesa menyanyi di hadapan orang, anda sudah pasti tidak akan selesa menyanyi di atas pentas besar. 

Menerokai di luar zon selesa membolehkan bukan sahaja pembangunan hidup malah penemuan bakat dan kemahiran anda.

#6 Dapat melakukan perkara yang di idamkan di dalam kehidupan.

Memilih untuk berada di dalam zon selesa akan memaksa anda untuk melakukan perkara yang anda tidak suka. Sebagai contoh, anda benci akan pekerjaan anda sekarang tetapi tidak mahu berhenti kerana takut dengan persekitaran baru dan rakan-rakan baru. Oleh itu belajar untuk melihat di sebalik tembok kejayaan anda. Ambil peluang dan mula melangkah lebih jauh!

10 tanda rumah tangga anda telah terkena sihir.


10 tanda rumah tangga anda telah terkena sihir. Manusia. Penuh dengan sifat iri hati dan tidak senang melihat kebahagian orang lain. Mereka lebih suka mendengar hasutan syaitan lebih daripada ketakutan mendengar hukuman Allah. Kepuasan diri melebihi segala-galanya. Inilah manusia yang bersih luarannya, tetapi di dalam dirinya penuh kehitaman. Sihir. Ia adalah jalan penyelesaian terbaik buat mereka. Setelah pelbagai usaha yang telah mereka lakukan tidak berhasil, inilah jalan terakhir mereka.

Sejarah sihir menurut islam:

 “Dan mereka mengikuti apa yang dibaca oleh syaitan-syaitan pada masa kerajaan Sulaiman (dan mereka mengatakan bahwa Sulaiman itu mengerjakan sihir), Padahal Sulaiman tidak kafir (tidak mengerjakan sihir), hanya syaitan-syaitan lah yang kafir (mengerjakan sihir). Mereka mengajarkan sihir kepada manusia dan apa yang diturunkan kepada dua orang malaikat di negeri Babil yaitu Harut dan Marut, sedang keduanya tidak mengajarkan (sesuatu) kepada seorang pun sebelum mengatakan: 

“Sesungguhnya Kami hanya cobaan (bagimu), sebab itu janganlah kamu kafir”. Maka mereka mempelajari dari kedua Malaikat itu apa yang dengan sihir itu, mereka dapat menceraikan antara seorang (suami) dengan isterinya dan mereka itu (ahli sihir) tidak memberi mudharat dengan sihirnya kepada seorang pun, kecuali dengan izin Allah. dan mereka mempelajari sesuatu yang tidak memberi mudharat kepadanya dan tidak memberi manfaat. Demi, Sesungguhnya mereka telah meyakini bahwa Barangsiapa yang menukarnya (kitab Allah) dengan sihir itu, Tiadalah baginya Keuntungan di akhirat, dan Amat jahatlah perbuatan mereka menjual dirinya dengan sihir, kalau mereka mengetahui.” 

(QS. Al Baqarah: 102)

10 tanda rumah tangga anda telah terkena sihir.

Masalah rumah tangga adalah perkara biasa di dalam perkongsian hidup. Tetapi terdapat beberapa masalah yang berlaku adalah berpunca daripada perbuatan sihir. Kepada pasangan rumah tangga, jika salah satu daripada 10 perkara ini terjadi kepada hubungan anda, anda mungkin telah terkena sihir.

1. Tidak berkeinginan di dalam hubungan kelamin. 

Samada isteri ataupun suami. Nafsu seperti disekat. Dan jika berlaku hubungan sekalipun, nikmatnya tersangatlah kurang.

2. Rasa tidak selesa berada di rumah.

Suami atau isteri berasa tidak selesa ketika di rumah tetapi sebaliknya, berasa sangat selesa apabila berada di luar rumah.

3. Tidak selesa dengan pasangan.

Isteri atau suami berasa tidak selesa apabila pasangannya pulang ke rumah.

4. Tidak berminat melihat wajah pasangan.

Suami atau isteri benci melihat wajah pasangan kerana kelihatan hodoh.

5. Mudah bertengkar.

Mudah sangat bertengkar walaupun dalam hal yang kecil.

6. Mudah meminta cerai.

Suami atau isteri dengan mudahnya meminta cerai ketika bertengkar.

7. Mimpi buruk.

Kerap mengalami mimpi buruk samada bagi suami atau isteri.

8. Melihat lintasan atau bayangan orang di rumah.

Kerap kali melihat lintasan atau kelibat di dalam rumah atau sekitar rumah.

9. Mengalami kesakitan yang tidak tahu puncanya.

Mengalami kesakitan secara tiba-tiba dan tidak diketahui puncanya seperti sakit kepala, sakit di perut, sakit kaki tangan dan sebagainya.

10. Peningkatan nafsu syahwat.

Menjadikan dirinya kerap/ketagihan melakukan seks dan mengakibatkan jiwa dan batin lemah yang mengakibatkan mudah kerasukan.

Jika anda/pasangan mengalami tanda seperti di atas, anda dan pasangan anda berkemungkinan telah terkena sihir rumah tangga. Seeloknya, berjumpalah dengan ustaz ataupun berubatlah dengan perubatan islam. InsyaAllah, kepada Allahlah kita memohon pertolongan. Semoga kita semua dijauhkan dari segala perkara yang kita tidak ingini. 

Sunday, 23 August 2015

Perniagaan VS Pengalaman.


Perniagaan VS Pengalaman. Mood aku sedikit terganggu pagi ini. Ianya gara-gara perbalahan pendapat mengenai peniagaan dan juga pengalaman. Aku berpendirian, apabila kita ingin memasuki sesuatu bidang itu, pengalaman adalah perkara paling utama. Tanpa pengalaman, segala macam usaha adalah sia-sia.

Di dalam usaha memulakan perniagaan, modal sahaja tidak mencukupi. Ada modal yang banyak, tetapi kurang pengalaman di dalam pengendalian perniagaan, yang akhirnya berkesudahan kembali kepada kehidupan biasa. Jika pengalaman itu besar, dari ceruk mana pun, kita boleh buat wang. Ini terbukti dengan kejayaan ramai suri rumah buat duit dari rumah. Dalam pada fokus mereka di dalam menjaga anak-anak, mereka mampu menjana pendapatan dari rumah. Ini terhasil dari pengalaman yang ada.

Kalau kita bercerita mengenai blog. Kalau dulunya blog hanya di gunakan sebagai medium "luahan perasaan" tetapi kini ramai yang dah berjaya buat duit dengan blog. Ya! Blog juga adalah satu perniagaan. Dan ianya juga berkaitan dengan pengalaman. Dari mana datangnya ilmu? Dari pengalaman.

Aku beri 1 contoh perniagaan. Kita memilih untuk membuka kedai makanan. Pelbagai menu yang kita sediakan. Tetapi kita tak pernah tahu bagaimana rupa atau lebih teruk lagi langsung tiada pengalaman menjual makanan. Apakah yang akan jadi kepada perniagaan kita? Ianya samada tidak bertahan lama atau kekal sebagai kedai kecil sahaja.

Berbeza jika kita mempunyai pengalaman. Kita faham dengan selok belok perniagaan. Kita jelas dengan apa yang kita ingin lakukan. InsyaAllah, apa yang kita bina akan berjaya. Hanya dengan pengalaman.

Hmm. Aku tidak suka dengan mereka yang bermuka-muka di dalam perniagaan. Mereka yang gemar menggunakan pengalaman orang lain di dalam perniagaan mereka. Mereka yang langsung tidak tahu dengan apa yang mereka jualkan. Mereka kata produk mereka bagus, tetapi mereka sendiri tidak menggunakannya. Mereka ajar kita cara pelaburan yang betul, tetapi mereka sendiri tidak melabur. Apakah anda akan percaya dengan perniagaan seperti ini?

10 Langkah menjadi blogger terbaik. (Bahagian 2)


10 Langkah menjadi blogger terbaik. (Bahagian 2). Baiklah, ini adalah sambungan dari bahagian 1. Jika anda belum membacanya, boleh baca di SINI. Apa yang aku boleh rumuskan dari bahagian 1 adalah, anda perlu betul-betul faham, apakah tujuan utama blog anda dibina. Apakah tarikan utama pembaca untuk ke blog anda. Dan apakah kebaikan yang anda boleh beri dan bakal pembaca anda terima. Selepas anda betul-betul faham, maka anda benar-benar jelas dengan tujuan anda mempunyai blog sekaligus menjadi blogger terbaik.

Baik. Cukup tentang itu,mari lanjutkan bacaan 10 Langkah menjadi blogger terbaik. (Bahagian 2)

6. Sentiasa hadir dengan idea-idea baru.

Langkah pertama di dalam mencapai kejayaan adalah, anda sentiasa tampil dengan idea baru dan bernas. Berikan tumpuan dengan menghasilkan idea baru. Jangan kongsikan apa yang telah di kongsikan oleh orang lain. Anda perlu menjadi unik!

7. Menjadi pakar.

Bila anda bercerita mengenai sesuatu perkara di dalam blog, sebagai contohnya kesihatan. Anda mestilah menjadi seorang yang pakar di dalam bidang kesihatan. Anda mestilah tunjukkan kepada pembaca anda yang anda sememangnya mempunyai banyak ilmu mengenai perkara yang anda bincangkan atau bangkitkan di dalam blog anda.

8. Mengikut peredaran zaman.

Anda perlu memberi perhatian bukan sahaja kepada penulisan tetapi pada tema dan font blog anda. Blog anda perlulah mesra dengan semua usia pembaca. Sentiasa belajar dengan kehendak semasa. Warna juga memainkan peranan yang penting. Sentiasa update tema blog terkini.

9. Jangan lupa pada pemasaran anda.

Pemasaran blog juga memainkan peranan yang penting di dalam menarik pembaca baru ke blog anda. Ini adalah kerana pembaca baru tidak akan tahu mengenai blog anda jika anda tidak memberitahu kepada mereka. Disini pentingnya pemasaran blog. 

Apa yang anda boleh lakukan adalah, memberikan sesuatu benda atau hadiah secara percuma . Dari situ cuba untuk dapatkan email mereka dan berikan mereka update terkini blog anda. 

10. Bina pasukan.

Wujudkan rangkaian rakan-rakan blogger. Jangan takut untuk perkenalkan diri anda pada blogger lain. Mereka mungkin tidak benar-benar mengenali anda. Jadi ambil peluang untuk berjumpa atau berbual mengenai diri anda kepada blogger lain.

Baik. Selesailah sudah 10 Langkah menjadi blogger terbaik. Selepas dari bacaan ini apa yang anda faham? Cuba senaraikan apa yang perlu dilakukan dan mula melakukan perubahan. Sentiasa memberi tumpuan kepada apa yang anda ingin dan sentiasa jelas dengan jalan anda di dalam dunia blogging. Perlu sentiasa tahu kehendak pembaca dari semasa ke semasa. Terima kasih kerana sudi meluangkan masa singgah ke blog ceritaejoy dan semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua. terima kasih.

Cendol Seluar Dalam Menjadi Santapan Pelanggan

Cendol Seluar Dalam Menjadi Santapan Pelanggan


Disember 2014 yang lalu, serbuan sepasukan anggota penguatkuasa Jabatan Imigresen Selangor bukan sahaja menahan warga asing, tetapi turut membawa kepada penemuan sebuah lokasi memproses rojak dan cendol dalam keadaan menjijikkan yang tersorok di sebuah kawasan pembinaan di pinggir bandar Puchong.

Dalam serbuan kira-kira jam 3 pagi itu, didapati kawasan pemprosesan makanan itu seolah-olah seperti tempat pembuangan sampah kerana dipenuhi sampah serta air bertakung selain berbau busuk.

Difahamkan, kawasan pemprosesan itu sudah beroperasi lebih setahun setengah lalu turut menggaji warga asing sebagai penjual cendol dan rojak dengan menaiki motosikal serta lori di sekitar daerah ini dan beberapa daerah berdekatan.

Lebih menjijikkan, perkakasan yang digunakan untuk menyediakan rojak dan cendol turut dijadikan tempat merendam seluar dalam milik pekerja dan diletakkan hampir antara satu sama lain.

Selain itu, keadaan dapur yang dijadikan tempat membuat kuah rojak pula dipenuhi sampah dan tidak diurus dengan baik sehingga boleh menyebabkan tahap kebersihannya diragui.

Sumber 

15 Fakta Masyarakat Tidak Tahu Betapa Bahayanya Rokok Elektronik

15 Fakta Masyarakat Tidak Tahu Betapa Bahayanya Rokok Elektronik



LAPAN jam selepas seseorang itu berhenti merokok, paras nikotin dan kandungan karbon monoksida di dalam darahnya turun mendadak sehingga separuh dan kandungan oksigen kembali ke paras normal.
Dalam tempoh 24 jam selepas itu pula, karbon monoksida yang juga racun jangka kepada paru-paru disingkirkan daripada tubuh bersama mukus. Kandungan lain dalam rokok pula mula dikeluarkan dari organ pernafasan itu

Malah hanya dalam tempoh dua hari, tiada lagi kandungan nikotin dalam badan selain keupayaan deria rasa dan bau pulih seperti sedia kala. Ini kerana merokok menyebabkan lidah menjadi kebas.

Begitulah betapa pantasnya tubuh membersihkan dirinya sebaik seseorang membuat keputusan untuk menghentikan tabiat merokok yang mendedahkan mereka kepada 7,000 jenis racun merbahaya yang menyumbang kepada penyakit kanser.

Bagi mereka yang ingin membebaskan diri daripada tabiat buruk itu, terdapat banyak kaedah yang diguna pakai ketika ini antaranya terapi gantian nikotin menggunakan cara tampalan, menyedut, gula-gula getah atau pengambilan ubat.

Anda Menghadapi Masalah Sakit Sendi, Sakit Lutut, Sengal2 Otot
Klik sini : Pro Kas - Pain Relief

Namun sejak akhir-akhir ini, wujud satu lagi kaedah yang semakin popular di kalangan perokok tegar iaitu rokok elektronik yang mempunyai kandungan nikotin pada paras lebih rendah bagi mengawal ketagihan terhadap rokok.

Rokok elektronik ialah alat yang menggunakan kuasa bateri dan membolehkan nikotin yang berada dalam bekas katrij yang dimasukkan dalam alat berkenaan, disedut oleh penggunanya. Tiada asap sebenar dikeluarkan sebaliknya ia hanyalah wap hasil pemanasan nikotin bersama beberapa bahan tidak merbahaya.

Ada kenyataan mengatakan rokok elektronik lebih membahayakan kesihatan seseorang berbanding rokok biasa namun sejauh mana kebenaran dakwaan berkenaan?

Menurut Pakar Perubatan Kesihatan Awam, Dr Sallehudin Abu Bakar, kenyataan yang mengatakan rokok elektronik lebih merbahaya berbanding rokok biasa tidak begitu tepat jika kandungan kimia antara kedua-duanya dibuat perbandingan.

Berbeza dengan rokok biasa yang mengandungi 5,000 hingga 7,000 bahan kimia, rokok elektronik hanya mempunyai empat bahan iaitu nikotin cecair yang dicampurkan dengan tiga bahan yang biasa digunakan sebagai bahan tambahan dalam makanan iaitu propylene glycol, polyethylene glycol dan glyserin sayuran.

Malah katanya, rokok elektronik dihasilkan oleh seorang ahli farmasi di China pada 2003 yang mempunyai matlamat untuk membantu perokok tegar yang sangat sukar meninggalkan tabiat merokok.
Tiga bahan tadi dicampurkan bagi memberikan kesan asap seperti rokok. Apabila ia dipanaskan, ia menukarkan nikotin dalam bentuk cecair menjadi wap. Namun paras nikotin yang ada dalam rokok elektronik memang berbeza, ada yang tinggi dan ada yang rendah, katanya.

Beliau berkata, rokok elektronik boleh menjadi bahaya kepada penggunanya apabila nikotin yang bercampur dengan kandungan asid nitrik dalam udara, bertukar menjadi bahan kanser iaitu nitrosamines yang khusus datang daripada tembakau.

Menurut Dr Sallehuddin, misalnya apabila seseorang menghisap rokok elektronik di kawasan sibuk dengan asap kenderaan, udara berkenaan penuh dengan asid nitrik dan apabila bercampur dengan wap nikotin, ia boleh mendedahkannya kepada kanser.

Jika hisap di rumah pula dan berdekatan dengan dapur gas, kesannya juga tetap merbahaya kepada pengguna rokok elektronik apabila asapnya bercampur dengan wap nikotin dan kandungan nitrik asid yang ada dalam udara.

Sekiranya menggunakan rokok elektronik dalam tempoh berpanjangan, pengguna juga boleh terdedah kepada risiko kanser. Namun bagi perokok tegar, rokok elektronik ialah alternatif yang jauh lebih selamat jika mereka mahu membuang tabiat merokok secara perlahan-lahan, katanya.
Ketika ini, penggunaan rokok elektronik dibenarkan dari segi undang-undang di beberapa bahagian Amerika Syarikat tetapi masih dikawal terutama di kawasan awam dan ia tidak dibenarkan dijual kepada golongan bawah umur.

Di United Kingdom pula yang juga pasaran terbesar bagi rokok elektronik di Eropah, penjualan, pengimportan dan penggunaan rokok itu sah di sisi undang-undang dan tiada perlembagaan khusus berkaitan rokok elektronik di seluruh Kesatuan Eropah buat masa ini.

Di Austria, rokok elektronik dianggap sebagai produk perubatan dan perlu didaftarkan sebelum dijual kepada orang awam. Di Jerman dan Belanda, ia dibenarkan namun di beberapa negara Eropah lain termasuk Belgium, Denmark, Finland dan Norway, rokok elektronik diharamkan.

Dr Sallehudin berkata, biarpun rokok elektronik pilihan lebih baik kepada perokok tegar yang ingin berhenti merokok, dibimbangi ia akan akan menjadi trend baru hingga menarik perhatian bukan perokok untuk mengamalkan tabiat berkenaan.

Apatah lagi ketika ini sudah wujud perasa tertentu yang boleh membuatkan menghisap rokok elektronik menjadi lebih nikmat, berbanding sebelum ini.Selain itu, jumlah nikotin yang ada dalam rokok elektronik biarpun tidak banyak, boleh menyebabkan ketagihan sekiranya digunakan dalam tempoh yang lama dan kerap.

Anda Menghadapi Masalah Sakit Sendi, Sakit Lutut, Sengal2 Otot
Klik sini : Pro Kas - Pain Relief

Namun sebenarnya faktor ketagihan juga berdasarkan genetik kerana ada yang mudah ketagih tetapi ada pula yang tidak ketagih. Empat faktor lain yang menyebabkan ketagihan ialah nikotin, psikologi, tabiat dan sosial, katanya.

Menurut Dr Sallehudin, golongan wanita didapati lebih mudah terdedah kepada penyakit kanser akibat kesan menghisap rokok berbanding lelaki, biarpun tempoh menghisap rokok lebih pendek berbanding lelaki.

Rokok berada pada tangga kedua bagi pembunuh utama di dunia selepas garam yang menyebabkan penyakit darah tinggi, diikuti gula (diabetes) dan lemak (kolesterol).

Bagaimanapun, saya tidak menggalakkan seseorang menggunakan rokok elektronik sebagai cara membuang tabiat merokok sebaliknya kami menyarankan mereka menggunakan kaedah kaunseling dan rawatan gantian berasaskan nikotin termasuk ubatan yang ada nikotin seperti varenicline dan bupropian, katanya.

Sementara itu, Jururawat Unit Pendidikan Kesihatan Klinik Berhenti Merokok Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang, Markamah Munadar berkata, pihaknya tidak menggalakkan penggunaan rokok elektronik, sebaliknya menggunakan kaedah kaunseling serta terapi gantian nikotin bagi merawat perokok tegar yang dijalankan dalam tempoh sekurang-kurangnya tiga bulan.
Kaedah rokok elektronik jarang digunakan kerana pihaknya mahu tabiat menghisap rokok dihentikan bukan saja secara fizikal tetapi dari segi psikologi.

Di klinik, kami menggunakan rawatan gantian nikotin yang diambil secara oral dan tampalan. Adakalanya ia digabungkan bagi membantu perokok tegar meninggalkan tabiat buruk itu dengan lebih berkesan.

Semua kaedah ini sebenarnya lebih berkesan kepada mereka yang memang mempunyai tekad atau datang sendiri ke klinik kerana mahu berhenti merokok. Ini kerana ketagihan juga disebabkan oleh psikologi dan lebih berjaya jika kita mempunyai azam, katanya.

Bagi kaedah tampalan, ia perlu ditampal selama 16 jam sehari bermula sebaik bangun tidur awal pagi bagi mengurangkan keinginan merokok dan ditanggalkan ketika waktu tidur.

Penggunaan kaedah tampalan diteruskan sehingga seseorang itu berasa mereka sudah boleh berdikari dan mampu mengawal keinginan untuk kembali kepada tabiat merokok.

Bagi kaedah mengunyah gula-gula getah yang mengandungi nikotin pula, ia boleh dikunyah selama setengah jam setiap kali keinginan menghisap rokok memuncak.

Lebih menarik, pengambilan ubatan terbabit akan menyebabkan perokok mula kehilangan nikmat menghisap rokok dan sekiranya dijalankan secara teratur ditambah keazaman yang tinggi, mereka akan meninggalkan tabiat merokok.

Menurut Markamah, sepanjang tahun lalu dia sudah merawat seramai 544 pesakit dan 30 peratus daripadanya berjaya meninggalkan tabiat merokok. Lapan peratus daripada perokok yang dirawatnya ialah wanita.

Saya pernah merawat seorang lelaki yang menghisap rokok sejak remaja hingga berusia 60 tahun namun selepas mengikuti program rawatan di klinik, dia akhirnya berjaya meninggalkan tabiat itu.
Kami memang menggalakkan sesiapa yang ingin berhenti rokok untuk datang ke klinik berhenti merokok yang ada di semua hospital kerajaan untuk menjalani rawatan secara percuma, katanya.
Bulan pertama selepas meninggalkan tabiat merokok, perokok tegar akan mengalami reaksi yang agak teruk seperti batuk-batuk dan pengeluaran kahak sama ada berbau atau mempunyai warna namun ia sebenarnya proses pembersihan yang dilakukan tubuh.

Dengan gabungan ubatan, senaman pernafasan serta minum banyak air, ia akan membantu proses pembersihan menjadi lebih lancar. Tiga hari selepas meninggalkan tabiat merokok, pernafasan akan menjadi lebih lancar, paru-paru akan mula tenang dan tahap tenaga meningkat.

Dalam tempoh antara tiga hingga sembilan bulan selepas itu, batuk yang mengeluarkan bunyi berdesit dan gangguan pernafasan beransur kurang dan fungsi paru-paru meningkat sehingga 10 peratus.
Lima tahun selepas itu, risiko serangan penyakit jantung menurun kepada kadar separuh berbanding perokok dan 10 tahun selepas itu, risiko penyakit kanser paru-paru menurun kepada kadar separuh berbanding perokok dan risiko serangan jantung kembali kepada kadar individu yang tidak merokok
.
FAKTA:

Statistik terbaru mengenai ketagihan merokok di negara ini begitu menggerunkan apabila jumlah perokok meningkat kepada 4.7 juta orang tahun lalu berbanding 3.1 juta orang pada 2007.

Menurut kajian pakar elektrofisiologi kardiak di Institut Jantung Mazankowski, Universiti Alberta, Kanada, Roopinder Sandhu, wanita yang merokok walaupun sebatang sehari berisiko tinggi meninggal dunia secara tiba-tiba akibat serangan jantung dan masalah berkaitan jantung.

Kira-kira 40 jenis penyakit ada hubung kait dengan merokok, termasuk barah mulut dan paru-paru.
Rokok mengandungi 4,000 hingga 7,000 bahan kimia merbahaya.

Statistik di Malaysia menunjukkan setiap hari seramai 40 hingga 50 perokok baru mulai terjebak ke kancah itu.

Anda Menghadapi Masalah Sakit Sendi, Sakit Lutut, Sengal2 Otot
Klik sini : Pro Kas - Pain Relief

Kementerian Kesihatan Malaysia merekodkan hampir 10,000 kematian setiap tahun dikaitkan dengan tabiat merokok.

Statistik Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) menunjukkan terdapat 600,000 kematian setahun berlaku di seluruh dunia disebabkan pendedahan kepada asap rokok dan 64 peratus daripada angka terbabit ialah wanita.

Orang Melayu Akan BANGSAT Jika UMNO Hilang Kuasa


Orang Melayu Akan BANGSAT Jika UMNO Hilang Kuasa


Orang Melayu akan bangsat jika UMNO hilang kuasa, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Presiden UMNO itu berkata oleh yang demikian, anggota UMNO wajib mempertahankan parti yang menerajui kepimpinan negara itu.

"Saya pernah kata bahawa seandainya UMNO hilang kuasa, apa akan terjadi kepada bangsa Melayu dan umat Islam?

"Dalam banyak-banyak perkataan dalam Kamus Dewan Bahasa, ada orang kata, orang Melayu akan tersungkur, orang Melayu akan terkecundang dan ada yang kata orang Melayu akan tertiarap," katanya.

Najib berkata demikian ketika berucap pada majlis perasmian berkelompok persidangan perwakilan UMNO Bahagian Padang Besar, Kangar dan Arau di Dewan Wawasan 2020 di sini, hari ini.

Menjelas lanjut mengenai perkara itu, Najib berkata beliau memilih perkataan bangsat kerana tidak ada perkataan lain yang boleh menggambarkan keadaan orang Melayu, yang akan cukup tertekan jika UMNO hilang kuasa.

"Saya pilih perkataan orang Melayu akan terbangsat kalau UMNO hilang kuasa. Terbangsat...tidak ada perkataan yang boleh menggambarkan untung nasib yang cukup tertekan, hilang segala-galanya, hilang kuasa, hilang maruah dan hilang masa depan," katanya.

Oleh itu, katanya segala permasalahan yang berlaku dalam parti perlu diselesaikan bagi memastikan UMNO kekal berkuasa.

"Kalau ada masalah, cari penyelesaian, sama ada peringkat nasional, peringkat negeri, takkan tidak ada penyelesaian," katanya.

Katanya pelbagai dugaan dan masalah pernah dilalui parti itu sebelum ini, dan ia berjaya diselesaikan.

"Pengasas UMNO keluar UMNO dan tubuh parti lain, biro agama keluar dan tubuh parti PAS, UMNO diharamkan, presiden UMNO berlawan dan menang 41 undi sahaja, krisis kewangan 1997, zaman konfrontasi, komunis dan bermacam-macam...tapi kita berjaya melepasi daripada krisis-krisis tersebut," katanya.

Najib berkata dengan adanya penyatuan dalam parti, tidak ada sebab UMNO tidak boleh kekal sebagai parti yang memerintah.

"Sebagai sebuah parti, kita harungi lautan yang terbentang luas, adakala bergelora dan adakala dipukul badai.
"Bahtera UMNO sebenarnya kuat dan telah diuji sekian lama dan telah banyak berjasa mengubah landskap politik, ekonomi dan sosial sehingga dunia menganggap Malaysia di bawah UMNO sebagai sebuah negara model dan berjaya," katanya.

Saturday, 22 August 2015

10 Langkah menjadi blogger terbaik. (Bahagian 1)


10 Langkah menjadi blogger terbaik. Bukanlah bermakna sekarang tidak baik, tetapi kata orang, dah baik, cuba upgrade diri jadi lebih baik. Ha. macam gitu. Ya. Kenapa perlu jadi yang terbaik? Supaya kita tahu dimana tahap diri kita. Supaya dengan cara itu, kita mampu membantu orang lain dengan ilmu yang kita ada. Tetapi jangan pula bila dah jadi blogger terbaik kita sombong pula. Kena selalu ingat dari mana kita mula. Tak semestinya bila berada di atas, kita akan tetap berada di atas. Ya.

Pasti ramai yang mengimpikan untuk menjadi top bloggers. Kan? tetapi bukanlah bermakna bila selesai baca entry aku ni. anda secara automatiknya atau terus sahaja menjadi bloggers terbaik. Aku sendiri masih belajar dan mencari ilmu. Dan apa yang aku ingin ceritakan ini juga sedang aku pelajari. Ok! Jom baca 10 Langkah menjadi blogger terbaik.

1. Menyediakan perancangan.

Apa yang anda inginkan dengan blog anda. Atas tujuan apakah ianya di buat. Apakah yang anda ingin capai dengan blog anda. Semua perkara ini perlu anda fikirkan apabila anda memilih untuk memiliki sebuah blog. Sediakan secara terperinci segala jawapan di atas sebelum mula menulis blog. Anda perlu tahu secara jelas apakah tujuan utama anda.

2. Beri tumpuan pada kandungan blog.

Niche blog memainkan peranan yang sangat penting. Apakah kandungan utama blog anda. Ini adalah point utama untuk menarik pengunjung serta trafic yang tinggi ke blog anda. Kandungan blog anda mestilah banyak membantu pembaca menyelesaikan masalah mereka. Anda haruslah membuat kajian awal, apakah yang dicari oleh pembaca dan mula merangka kandungan blog anda.

3. Beri tumpuan pada SEO.

Selain daripada kandungan blog, SEO juga memainkan peranan yang penting di dalam meningkatkan trafik ke blog anda. Anda juga perlu fokus pada "keyword" kerana akan mudahkan blog anda dikenal pasti oleh enjin carian. 

Aku mencadangkan blog Hasrul Hassan sifu SEO malaysia jika anda betul-betul ingin belajar mengenai SEO.

4. Ringkas.

Kehidupan sekarang serba pantas. Manusia juga bergerak pantas. Jadi, memandang ke arah itu, apa yang perlu anda lakukan adalah, meringkaskan cerita anda tanpa menghilangkan maklumat utama yang di cari pembaca. Ringkas tapi padat. Kebanyakan pembaca hanya mahu tahu apa yang mereka inginkan dan tidak mahu membaca cerita yang panjang.

5. Mudah di ingati.

Perlu ada trademark sendiri. Ini sangat penting. Anda perlu wujudkan bahasa atau ayat yang mudah di ingati oleh pembaca. Satu perkataan ringkas. Ia semacam tagline kepada diri dan juga blog anda. Ok!

Baiklah, Berhenti di sini dahulu. Akan aku ceritakan lagi baki selebihnya 10 Langkah menjadi blogger terbaik ini. Bukan aku tidak mahu habiskan ceritanya di sini. Tapi risau anda jemu pula baca panjang-panjang nanti. Dan yang paling dirisaukan adalah, lupa apa yang dah dibaca. Hehehe. Macam yang aku cakapkan tadi, aku sendiri masih belajar dan apa yang aku ceritakan disini, aku juga sedang belajar dengannya. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua. Jumpa lagi dalam bahagian 2 ya!

Kebaikan berjalan 10000 langkah.


Kebaikan berjalan 10000 langkah. Siapa yang pernah buat atau selalu buat? Angkat tangan. Yes, anda hebat. hehehe. Aku peruntukkan 1 kali seminggu sahaja untuk aktiviti ini, iaitu pada hari ahad petang. Inilah sahaja waktu yang aku ada untuk beriadah bersama keluarga. Dan lokasi yang menjadi pilihan adalah di bukit serindit melaka.

Baik, kenapa memilih untuk berjalan kaki? Ini adalah kerana ianya adalah aktiviti 2 dalam 1. Dalam pada berjalan kaki, keluarga boleh menghirup udara segar dan melihat pemandangan hijau yang pastinya menenangkan fikiran. Ia juga 1 terapi semulajadi! Anak-anak masih kecil, nak ajak jogging, tak boleh, jadi kita bawa mereka berjalan kaki. Kalau boleh cukupkan 10000 langkah sehari, lagi bagus.

Apakah kebaikan berjalan kaki? Mungkin ramai yang memandang remeh perkara ini. Ini adalah kerana ia tidaklah seperti sukan berat lain seperti jogging, bermain bola, atau apa-apa aktiviti sukan lain. Baik. Berjalan kaki juga adalah 1 aktiviti sihat dan boleh membakar kalori dalam badan. Ya, bakar kalori. Ini yang ramai yang tak tahu.

Jika kita mengamalkan aktiviti berjalan kaki dalam banyak perkara, kita bakal memperolehi manfaat seperti ini: 

- Menyihatkan jantung. Jantung sihat badan pun cergas.
- Mengawal tekanan darah dan mencegah penyakit darah tinggi.
- Mengurangkan risiko penyakit diabetis. Dengan berjalan kaki, kita mampu meningkatkan keupayaan badan dalam memproses gula dengan baik dan membantu melancarkan perjalanan darah.
- Membentuk tubuh badan yang cantik. Ya, hanya dengan berjalan kaki, anda boleh memperoleh bentuk badan idaman anda.
- Menguatkan otot badan anda.

Serta banyak lagi kelebihan berjalan kaki. Badan sihat otak pun cergas. Jika tidak di kawasan reakreasi, kita boleh mengamalkan berjalan kaki di pejabat. Kurangkan penggunaan lif dan lebihkan penggunaan tangga. Juga ke sesuatu lokasi yang berdekataan, kurangkan penggunaan kereta dan cuba untuk berjalan kaki. 

Kesihatan adalah perkara yang paling utama dari segalanya. Ini adalah kerana, bila penyakit menjelma, segala yang kita ada sekarang akan musnah begitu sahaja, oleh yang demikian, jagalah kesihatan sewaktu kita sedang sihat. Dan salah satunya adalah, berjalan kaki 10000 langkah sehari. ya!

Kisah beruk yang di baling mercun bola

Nuffnang tidak berpenghuni?


Nuffnang tidak berpenghuni?. Sedih juga rasanya, dah lama tak melihat rakan-rakan blogger dalam akaun nuffnang. Kosong sahaja pada bahagian bawah. Tetapi sedikit hairan, jumlah view banyak, tetapi kenapa kosong je pengunjung? Tak seperti kebiasaannya, ada la sorang dua. Huk. Huk. Huk.

Rasanya dah lama juga nuffnang aku tidak berpenghuni. Mulanya rasa biasa je, tapi bila terlalu lama, macam sedikit pelik. Nuffnang aku bermasalah ke? Biasalahkan, bila jadi perkara yang pelik je, mesti kita fikir macam-macam kan? Hehehe. Mungkin ada rakan-rakan blogger yang berhadapan dengan perkara yang sama seperti blog ceritaejoy ini?

Nak diceritakan kisah yang lepas, adalah sedikit kekecewaan apabila cash out yang pertama di batalkan atas sebab-sebab tertentu. Hmm, kecewa juga aku dibuatnya waktu tu. Maklumlah, baru pertama kali nak merasa duit daripada blogging ni. Tetapi ia juga menjadi 1 pengalaman baharu kepada aku. Bagus juga sebenarnya perkara semacam itu berlaku. 

Baiklah. Kembali kepada cerita utama. Hmm, kenapa nuffnang tidak berpenghuni? Rakan-rakan yang singgah ke blog ceritaejoy, rajin-rajinlah ye klik iklan nuffnang jika ia sedang menari-nari. InsyaAllah, semoga mewah rezeki kalian. Hehehhe. 

Giveaway Anak Merdeka 2015!.

http://ift.tt/1Si96R5

Giveaway Anak Merdeka 2015!. Kali ni aku nak join giveaway pula. Dari blog kak maria. Banyak hadiah di tawarkan. Jom-jom. Mudah sahaja giveaway ni. Click pada banner di atas untuk join ya!

Friday, 21 August 2015

Untitled.

jalanraya kosong

Entry tanpa tajuk. Aku tak tahu, aku nak bercerita tentang apa. Boleh tak aku cakap, entry ni cuma luahan perasaan atau bebelan sahaja? Siapa yang cakap lelaki tak suka membebel? Ha, ada juga sebenarnya, tetapi tidaklah sehebat wanita. Kan?

Banyak perkara yang bermain di fikiran aku ketika ini. Di antaranya adalah bagaimana caranya nak tambah pendapatan keluarga. Aku bekerja sendirian. Isteri menjadi surirumah sepenuh masa menjaga 2 orang anak. Alhamdulilah, walaupun bekerja sendiri, kami masih mampu memiliki "aset" kami sendiri. Mungkin atas sebab inilah ramai yang tidak berapa suka dengan keselesaan dan kesenangan kami.

Nak bercerita pasal buruknya manusia ni, semua bangsa pun ada. Melayu, cina, india dan bangsa-bangsa lain. Tetapi disebabkan aku bangsa melayu, aku bercerita pasal bangsa kita la yer. Rakan-rakan sekeliling aku, jadi tidak senang. Manakan tidak, mereka bekerja suami isteri untuk kelangsungan hidup. Berbeza dengan aku yang bekerja sendirian.

Bekerja dari jam9 ke jam5. Setiap hari, sama seperti mereka. Tetapi punya hidup yang sama. Mungkin atas sebab ini, muncul sedikit perasaan tidak selesa di hati mereka. Apa yang aku ingin sampaikan adalah, jangan hanya melihat apa yang kalian mampu lihat. Cuba melihat dari sudut berbeza.

Memang benar, aku bekerja sama lamanya dengan mereka. Tetapi kerja aku bukan setakat di situ sahaja. Pulang kerja, aku meniaga pula. Meniaga makanan di asrama kolej. Diwaktu mereka bersantai bersama keluarga, aku berpenat bersama keluarga aku. Ini juga untuk kelangsungan hidup aku. Bukan mudah untuk hidup senang.

Adalah sangat tidak logik, bekerja dari jam9 bawa ke jam5 dan mengharapkan pendapatan luar biasa. Ia bukan berkaitan dengan apa yang kita usaha semasa jam bekerja, ia adalah bagaimana kita menggunakan masa santai kita. Adakah ianya memberi kebaikan ataupun dibiarkan begitu sahaja.

Hairan aku dengan sikap manusia semacam ini. Kenapa perlu ada sifat iri hati? Jika ada usaha, sudah pasti ada balasannya. Tak perlulah nak iri hati dengan orang lain. Jika mereka turut sama berusaha, sudah pasti mereka juga menerima habuannya. Betul tak? Hairan aku dengan sikap manusia semacam ini.

Tema hari kemerdekaan 2015.

Logo Merdeka Hari Kebangsaan 2015

Tema hari kemerdekaan 2015. Sehati sejiwa. Itulah tema bagi tahun 2015. Tema ini dipilih bagi mencerminkan kesepaduan, kesefahaman, dan kemanusian seluruh rakyat malaysia tidak kira di mana mereka berada. Ia juga bertujuan menyatupadukan semula hati rakyat malaysia dalam apa jua keadaan.

Setelah hampir 58 tahun kemerdekaan negara malaysia, pelbagai perkara yang telah di tempuh. Pelbagai peristiwa pahit manis yang berlaku dinegara kita, Bukan mudah untuk kita mengekalkan kesepakatan yang telah lama dibina ini. Kemerdekaan yang terhasil juga bukan mudah untuk di perolehi.

Jika di tanya apakah erti kemerdekaan kepada anak-anak muda, sudah pasti jawapan kebebasan yang diberikan. Kemerdekaan bukan bermaksud kebebasan sahaja. Malah ia lebih dari itu. Jika dahulu, negara kita dijajah oleh orang luar, kini kita juga masih dijajah! Pemikiran kita masih lagi di jajah oleh anasir-anasir luar. Kemerdekaan dalam erti kata lainnya, masih wujud di dalam diri rakyat malaysia.

Oleh yang demikian, Tema hari kemerdekaan 2015 membawa maksud lebih dari itu. Sehati sejiwa dalam pelbagai aspek dan perkara. Kesepaduan yang terhasil mampu menangkis pelbagai hasutan yang boleh merosakkan keharmonian yang ada. Marilah kita rakyat malaysia bersatu padu! Huh! Semangat patriotik pula aku pagi-pagi ni.

Sebelum terlupa, mulai tahun 2015, sambutan hari kebangsaan di sambut mengikut tahun dan bukannya ulang tahun. Sebagai contoh, sambutan hari kemerdekaan 2015 dan bukannya sambutan hari kemerdekaan ke 58. Ha. Macam itu. Tapikan, pada aku, aku lebih suka ianya di sambut mengikut ulang tahun. Kerana kita dengan mudahnya tahu, tempoh masa malaysia sudah merdeka. Bagaimanapun, mereka pasti ada jawapan mereka yang tersendiri kenapa ianya ditukar.
Powered by Jasper Roberts Consulting - Widget