Pages

komli

Thursday, 29 December 2016

Tukar baju blog lagi.

tukar template blogspot

Tukar baju blog lagi | Rasanya dah banyak kali aku tukar template blogspot ni. Dah memang jenis aku macam gitu kut. Aku memang cepat bosan dengan apa sahaja yang berada di sekeliling aku. Memang semuanya kerap aku ubah, termasuklah blog ceritaejoy ni. Macam musim rayalah kan. Benda elok lagi, tapi habis ditukarnya semua. Hehehe.

Aku agak suka dengan template baru ni. Apa yang aku inginkan semua ada. Tapi secara terus terangnya, aku lebih gemarkan template dengan bahagian header yang besar! Sebabnya aku nak letak muka aku dekat situ. Hahaha. Blog aku kan. Tapi hingga ke hari ini, aku masih belum ada gambar yang betul-betul menarik minat aku.

Aku memang tak suka bergambar dan agak susah untuk mengambil gambar. Tapi bila masuk ke dalam dunia blog ni, aku kena ubahlah benda tu kan. Tak kan nak ambil gambar orang kemudian masukkan dalam blog kita pula. Adalah sangat baik jika semuanya adalah datang daripada kita sendiri. Baru ada indentiti dekat situ.

Apa pun, aku cuma nak beritahu yang template ceritaejoy sudah berubah. Dan aku sendiri tak berani cakap yang template ini akan kekal lama atau tidak kerana pastinya suatu hari nanti, ianya pasti bertukar. Hehehe. Korang macam mana pula?

Tuesday, 20 December 2016

Air di A'famosa resort tercemar dengan Holy Water??


Sumber : http://ift.tt/1af8kUT

Air di A'famosa resort tercemar dengan Holy Water?? | Agak memeranjatkan juga selepas melihat video yang dikongsikan di laman sosial facebook berikutan satu upacara keagamaan yang diadakan di A'famosa resort. Aduh! Terlalu dekat rasanya kawasan percutian ini dengan rumah aku. Mulanya tak terasa nak tengok pun video tu, tapi bila aku baca tajuknya dengan lebih terperinci, terus datang rasa nak tengok! Manakan tidak, dikatanya seluruh kawasan resort tu disimbah dengan air Holy water!

Siapa yang tak tahu apa itu Holy water? Untuk maklumat lanjut, korang boleh la search di google ya! Cuma apa yang aku tahu, yang diceritakan dari mulut ke mulut, air ini adalah air yang disediakan di gereja khas untuk penganut agama ini. Dan hampir semua daripada kita tahu akan perkara ini, Cerita yang dibawa daripada aku kecil hinggalah sekarang.

Ceritanya adalah, sesiapa yang minum air ini, mereka tak akan mampu untuk mengucap 2 kalimah syahadah lagi! Lidah jadi keras! Dan oleh yang demikian, mana-mana orang yang minum, tak boleh mengucap dan akan keluar daripada agama! Adeh! Ini cerita yang aku dengar daripada aku kecil hinggalah sekarang. Namun, mengenai kesahihannya, aku tak boleh nak cakap kerana aku sendiri tak pernah berjumpa dengan mereka yang dah melalui benda ni.

Kita nak bercakap lebih-lebih tak boleh. Kerana ini melibatkan agama. Cuma cerita aku dekat atas tu adalah cerita yang aku dengar dari dulu sampailah sekarang. Ok? Berbalik semula dengan cerita Air di A'famosa resort tercemar dengan Holy Water ni. Kalau korang tengok video tu, memang nampak sekelompok manusia yang melemparkan air mineral ke seluruh tempat.

Menakutkan! Aku yang pada awalnya tengok memang rasa takut! Eh, dah kenapa ni? Kenapa baru sekarang kita nampak benda ni? Kenapa sebelum ni kita tak pernah dengar pun pasal upacara keagamaan ini? Apa mereka yang sebelum-sebelum ni mandi kolam yang dah di campur dengan holy water ke??

Isu ini telah pun dikenal pasti Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) dan laporan penuh telah dibuat. teruskan bacaan anda:

Alor Gajah: Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) menafikan air yang digunakan dalam upacara keagamaan di pintu masuk taman tema di sini adalah air suci, sebaliknya hanya air mineral.

Ketua Penguat kuasa JAIM, Rahimin Bani berkata, siasatan pihaknya mendapati air yang digunakan dalam upacara berkenaan yang kemudiannya dijirus di kawasan sekitar itu adalah air mineral biasa.

"Pasukan penguat kuasa sudah ke lokasi dan menjalankan siasatan. Hasilnya, air yang digunakan hanyalah air mineral yang disediakan oleh pihak taman tema untuk dijirus sebagai simbolik upacara.

"Ia hanyalah upacara tahunan yang diadakan mengikut kepercayaan mereka bagi mendapatkan keselamatan serta dimurahkan rezeki," katanya.

Semalam, tindakan seorang individu yang memuat naik dua video di Facebook mengenai upacara keagamaan berkenaan mengundang pelbagai reaksi dan komen.

Video setiap satunya berdurasi satu minit yang dimuat naik itu menunjukkan sekumpulan individu menjirus air di kawasan sekitar taman tema.

Rahimin berkata, individu berkenaan sepatutnya memastikan maklumat itu sahih sebelum menyebarkannya.


Katanya, tindakan individu berkenaan yang menyebarkan video itu boleh mengundang keadaan huru hara khusus buat pengunjung beragama Islam.

Ok. Sekarang dah jelas kan mengenai isu ni? Cuma soalan aku, apa perbezaan Holy water dengan air mineral ya? Apakah ada beza pada warna? Rasa atau apa sahaja? Jika rakan-rakan yang punya pengalaman dan ada jawapan kepada persoalan ini, kita boleh berbincang dalam ruangan komen di bawah ya. Terima kasih.

Isu Bekalan Air Terputus dan laman sosial.

Lokasi menarik dan Tips melancong ke Kota Bharu, Kelantan!


Lokasi menarik dan Tips melancong ke Kota Bharu, Kelantan! | Kelantan. Atau juga dikenali sebagai ibu negeri Cik Siti Wan Kembang terletak di pantai timur malaysia. Apa yang menariknya di sana? Lebih-lebih lagi di Kota Bharu? *Ada yang tulis Kota Bahru, ada juga yang tulis Kota Baru, tak kisahlah, janji lokasinya sama, di Kelantan, hehehe*.  Haip! Berbalik semula pada ceritaejoy, Hari ini aku nak kongsikan Lokasi menarik dan Tips melancong ke Kota Bharu, Kelantan! Dan rahsia macam mana nak dapatkan tiket dan penginapan yang murah! Ahha!

Baik. Kota Bahru atau KB ni dikenali sebagai persingahan sebelum menyeberang ke Thailand melalui sempadan selatan atau percutian tropika ke pulau yang terkenal di Malaysia, Pulau Perhentian. Sedikit info menarik yang boleh aku kongsikan, Sultan Muhammad mula membangunkan bandar yang berunsurkan Islam ini pada tahun 1844. Ia masih dikenali sebagai sebuah kota budaya yang dianggap sebagai pusat kebudayaan tradisional Melayu. Bandar ini telah pun dianugerahkan sebagai salah satu daripada lapan bandar-bandar yang terbaik di dunia pada tahun 1993 untuk keunikan budayanya dan destinasi pelancongan terbaik oleh Agensi Tanah Negara Jepun. Menarikkan?

Dan walaupun KB mempunyai pengaruh budaya Islam yang kuat sehingga pernah digelar sebagai Serambi Mekah, terdapat juga kuil-kuil Buddha di sekitar bandar ini. Ini menunjukan Malaysia adalah negara yang harmoni. Itulah keistimewaan negara bertuah ini!

Untuk trip ke KB ini, aku gunakan http://ift.tt/2fRs5d0 untuk tempahan tiket penerbangan dan juga tempat penginapan! Kenapa mesti traveloka? Kerana urusannya sangat pantas dan mudah! Hanya dalam beberapa minit, semua urusan flight dan bilik selesai! Menarikkan?

Orait! Sekarang aku nak kongsikan cara-cara untuk sampai ke KB. Kalau korang gunakan jalan udara, korang akan mendarat di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra yang terletak di Pengkalan Chepa. Kemudian, dari airport korang boleh ambil teksi atau bas untuk ke pusat bandar yang terletak hanya beberapa kilometer dari airport.



Kredit : http://ift.tt/2iauHA1

Kalau korang guna keretapi pula, korang akan berhenti di Wakaf Bharu, stesen kereta api paling dekat dengan Kota Bharu, kira-kira 6.5 kilometer dari pusat bandar. Terdapat beberapa kereta api yang beroperasi pada waktu siang (tren ulang-alik dan ekspres) dan kereta api yang bergerak pada waktu malam (tren ekspres). Wakaf Bharu terletak di laluan Pantai Timur, yang lebih dikenali sebagai "Jungle Railways", bermula dari Tumpat (satu stesen daripada Kota Bahru) ke Gemas.

Menariknya laluan keretapi ini adalah, Ia menawarkan pemandangan menghijau yang terdiri daripada kebanyakannya pokok kelapa sawit di sepanjang perjalanan. Ketenangan dan kedamaian seperti ni lah yang membuatkan ramai pengunjung memilih untuk menginap kat homestay di Kota Bharu!

Ada dua stesen bas utama di bandar ini sama ada untuk bas tempatan, antara daerah, dan jarak jauh. Stesen bas pusat, juga dikenali sebagai Terminal Bas Jalan Hamzah ada untuk bas dalam bandar bandar dan bas yang bergerak antara daerah, manakala stesen bas SKMK Langgar adalah untuk bas jarak jauh. Bagi mereka yang merancang percutian pada musim cuti sekolah, dan tak sempat pre book accomodation, jangan risau sebab di sekitar bandar ni, u guys boleh nampak banyak hotel Kota Bharu



kredit : http://ift.tt/2h5wlW4

Ok! Antara tempat penginapan yang terkenal kat sini seperti The luxurious Hotel Perdana Kota Bharu, Renaissance hotel, Grand Riverview dan Crystal Lodge hotel. Korang boleh pilih ikut bajet dan kesesuaian masing-masing. Dan di sekitar area penginapan ni, terdapat banyak tempat tarikan pelancong yang menarik untuk dilawati seperti Istana Jahar, Muzium Adat Istiadat Diraja Kelantan, Muzium Kraf Tangan dan di antara lokasi wajib kunjung adalah Pasar Besar Siti Khadijah.

Kat sini korang boleh shopping pakaian batik yang dicetak tangan di Kota Bharu Trade Center, Citra Batik di Pantai PCB, atau Citra Batik di KB Mall sebab harga di pusat membeli-belah KB adalah lebih tinggi daripada di kedai PCB. Buat mereka yang suka mencuba makanan di tempat baru, korang boleh berkunjung ke Medan Selera MPKB yang terletak di Jalan Pintu Pong. Banyak juadah tempatan yang unik untuk korang cuba. Bagi menu yang lebih pelbagai, korang boleh try makanan Cina di Jalan Kebun Sultan bertentangan dengan Public Bank, dan Jalan Pejabat Pos Lama untuk makanan Thai.

Cuma satu pesanan aku buat mereka yang baru pertama kali nak ke sana, harus diingatkan, bandar ini merupakan sebuah tempat yang mempunyai pengaruh Islam yang sangat kuat. Jadi, elakkan memakai pakaian yang terlalu terdedah dan sentiasalah berkelakuan sopan. Kebanyakan kedai-kedai di sini akan berhenti beroperasi pada waktu solat. Dan jangan risau, kebanyakan hotel di Kota Bharu ada menyediakan ruang untuk solat yang selesa bagi tetamu Muslim. Rasanya itu je tips yang boleh aku kongsikan dengan pembaca blog ceritaejoy. Dan Kalau korang ada lagi benda yang menarik untuk dikongsikan, boleh la tinggalkan komen kat ruangan bawah ni. Jumpa lagi dalam post seterusya. Daa~

Wednesday, 7 December 2016

Donald trump lantik bekas eksekutif WWE sebagai Small Business Administration

Luahan Tun Mengenai Pembatalan jemputan Ke majlis rasmi negara.

Luahan Tun Mengenai Pembatalan jemputan Ke majlis rasmi negara.

Luahan Tun Mengenai Pembatalan jemputan Ke majlis rasmi negara | Umum rasanya sudah mengetahui akan pembatalan jemputan Majlis istiadat Yang di Pertuan Agong yang baru kepada tun. Melalui blog beliau, ada dinyatakan sebab-sebabnya. Aku bukanlah orang politik cuma ingin berkongsikan beberapa perkara mengenai perkara ini. Harus di ingatkan juga, tiada tokok tambah dalam perkongsian ini. 

Pada 10 haribulan 11, 2016, saya menerima jemputan dari Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja yang menjunjung titah perintah Majlis Raja-Raja untuk menghadiri Mesyuarat Majlis Raja-Raja Yang Ke-244 (Khas) di Istana Negara, Kuala Lumpur pada hari Selasa 13hb Disember 2016 bersamaan 13 Rabiulawal 1438H jam 11.00 pagi sempena Istiadat Melafaz dan menandatangani Sumpah Jawatan oleh Seri Paduka Baginda Sultan Muhammad V, Yang di-Pertuan Agong dan Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Nazrin Muizzuddin Shah ibni Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur-Lah, Timbalan Yang di-Pertuan Agong.

Saya jawab bahawa saya akan hadir kerana saya anggap acara ini sebagai acara nasional yang tidak ada kaitan dengan mana-mana parti politik.

Pada 6hb Disember, 2016 saya terima surat dari Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja yang menyebut:


“Dengan hormat saya menyusuli undangan yang dihantar kepada YABhg Tun dan memaklumkan bahawa undangan tersebut adalah dibatalkan.


Baca lanjut di sini : Chedet.cc

Apa yang berlaku dekat Aceh?

Wednesday, 30 November 2016

Putera Mahkota Thailand (Maha Vajiralongkorn) kembali dari luar negara untuk menjadi King Rama X

Nilai matawang ringgit malaysia hari ini

Gambar Jambatan di KL Eco City Runtuh!

Gambar Jambatan di KL Eco City Runtuh

Jambatan di KL Eco City Runtuh! | KUALA LUMPUR: Tiga pekerja binaan dilaporkan kritikal manakala seorang cedera selepas binaan konkrit setinggi bangunan dua tingkat runtuh di tapak pembinaan KL Eco City, berhampiran Kampung Haji Abdullah Hukum, di sini, petang ini. Ketua Pusat Pergerakan Operasi Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur, Samsol Maarif Saibani, berkata pihaknya menerima laporan jam 3.33 petang dan mengerahkan 23 anggota dari Balai Bomba Pantai, Hang Tuah dan Seputeh ke tempat kejadian. "Difahamkan, binaan itu runtuh dan menghempap pekerja. Berdasarkan maklumat awal, terdapat lima atau enam mangsa. "Tapi setakat ini tiga disahkan kritikal dan seorang cedera," katanya di sini, sebentar tadi. Katanya, operasi menyelamat masih dilakukan di lokasi kejadian dan maklumat penuh akan menyusul kemudian.


Sumber : http://ift.tt/2fBX4dO

Gambar Jambatan di KL Eco City Runtuh

Gambar Jambatan di KL Eco City Runtuh

Gambar Jambatan di KL Eco City Runtuh

Thursday, 24 November 2016

Giveaway Kek Lapis Sarawak by Ain Syahirah

Giveaway Kek Lapis Sarawak by Ain Syahirah

Giveaway Kek Lapis Sarawak by Ain Syahirah | Seterusnya adalah Giveaway Kek Lapis Sarawak by Ain Syahirah. Mudah dan senang. Nak join hanya klik pada banner di atas ya!

Segmen Jom Tambah Follower By Shuhaida Kabdy

Segmen Jom Tambah Follower By Shuhaida Kabdy

Segmen Jom Tambah Follower By Shuhaida Kabdy | Orait, jom join segmen dari shuhaida kabdy ni. klik pada banner di atas ya!

Banyaknya lalat!

Saturday, 19 November 2016

Gaya Atuk-Atuk di luar negara.

gorgeous old man

Gaya Atuk-Atuk di luar negara | Hujung minggu macam ni, memang seronok jalan-jalan ke blog rakan-rakan. Aku suka dengan 1 blog ni, yang banyak kongsikan info-info dan gambar-gambar yang menarik. Ada 1 artikel yang benar-benar menarik perhatian aku. Ianya mengenai gaya atuk-atuk yang kini trending dekat luar negara sana. Wah! Mereka ni sebenarnya model tau. Model yang dah berumur! Ahha! Percaya tak? Yang sebenarnya, dekat malaysia pun ramai yang macam ni, tak perlulah aku sebutkan nama ya, cuma aku lebih tertarik dengan perkongsian gambar-gambar dalam blog tu.


Bila tengok gambar yang dikongsikan, aku terfikir, siapa cakap walaupun dah berusia kita tak mampu nak bergaya? Yelah, dekat sini, orang cakap, dalam usia macam tu, tak payahlah nak bergaya sangat. Dah buang tebiat namanya. kan? Apa pun terpulang pada individu ya. Pada aku, aku suka jenis yang sentiasa nampak kemas atau mungkin stylo? Walaupun dalam usia emas.

Orait. Jom kita tengok atuk-atuk yang masih bergaya ni. Mana tahu kalau-kalau ada orang kita yang nak jadi model walaupun dah berusia 50 tahun. hehe.

Anthony Varrecchia (Umur 53 tahun)

gorgeous old man

Eric Rutherford.

gorgeous old man

Philippe Dumas (Umur 60 tahun)

gorgeous old man

Garrett Swann (Umur 47 tahun)

gorgeous old man

Ron Jack Foley

gorgeous old man

Günther Krabbenhöft (Umur 70 tahun)

gorgeous old man

Anton Nilsson (Umur 53 tahun)

gorgeous old man

Andre Van Noord (Umur 51 tahun)

gorgeous old man

Irvin Randle (Umur 54 tahun)

gorgeous old man

Andreas Von Tempelhoff

gorgeous old man

Ben Desombre

gorgeous old man

Mister Alborghetti

gorgeous old man

Gianluca Vacchi (Umur 49 tahun)

gorgeous old man

Fransisco Cipriano

gorgeous old man

Angelo Gallamini (Umur 52 tahun)

gorgeous old man

T. Michael (Umur 50 tahun)

gorgeous old man

Nick Wooster (Umur 56 tahun)

gorgeous old man

Wak doyok (Umur 34 tahun)

gorgeous old man

Oklah. Ini beberapa senarai atau Gaya Atuk-Atuk di luar negara yang dapat aku kongsikan. Sebenarnya ramai lagi cuma aku saja je malas nak masukkan semua. Tapi part yang last tu, bukan orang luar negara ya! Cuma gaya dia macam model-model luar negara tu. hehe. Apa cerita wak doyok sekarang ni ek? Lama nyepi?

Friday, 18 November 2016

Masa depan anak-anak gelap kerana gagal UPSR?

Masa depan anak-anak gelap kerana gagal UPSR

Masa depan anak-anak gelap kerana gagal UPSR? | Keputusan UPSR baru sahaja diumumkan baru-baru ini. Seronok tengok ramai ibubapa yang update result UPSR anak-anak mereka. Tak kurang juga yang menyatakan kesedihan mereka berikutan keputusan yang kurang memberansangkan. Adik bongsu aku adalah salah seorang daripada mereka yang tidak memperolehi keputusan yang baik. Agak kecewa adik kelima aku bila dia sampaikan keputusan itu pada aku.

Oklah. aku memang tidak tinggal bersama keluarga. Keluarga aku semuanya di kedah sana. Aku memilih untuk tinggal di melaka dan sudahpun berumah tangga. Agak jarang juga sebenarnya aku balik ke kedah sana, namun bukanlah terputus hubungan. Ada sahaja berita dari adik-adik aku, termasuklah berita pasal keputusan UPSR ni.

Tak mahulah aku beritahu berapa keputusan adik bongsu aku ni. Apa yang aku boleh cakap, keputusannya memang sangat teruk! Tapi taklah aku marah. Nak marah buat apa kan? Dah memang itu keputusan dia. Bila aku dengar adik aku cakap keputusan adik bongsu aku ni, aku senyum jelah. Kenapa aku senyum?

Sebab ada seseorang yang pernah cakap dengan aku. Dan aku sangat setuju mengenainya. Tidak semua yang diajarkan di sekolah itu akan digunakan bila mereka dah masuk ke alam pekerjaan. Bukanlah aku nak kata sekolah itu tidak bagus. Bukan ya. Aku sangat hormati semua guru-guru kerana pengorbanan mereka dalam mendidik anak bangsa kita ni sangat besar.

Baiklah. Berbalik semula pada cerita tadi. Kenapa aku setuju bila orang cakap tidak semua yang kita belajar dekat sekolah akan kita gunakan bila kita masuk ke alam pekerjaan. Sebabnya mudah, aku tak pernah belajar pasal buat duit online waktu aku sekolah dulu. Aku tak pernah belajar mengenai boleh buat duit dengan blog waktu aku sekolah dulu. Dan kini, aku sedang mempelajarinya.

Sekali lagi, aku tidak kata pendidikan di sekolah itu semuanya tidak bagus.

Apa yang aku pelajari sewaktu di sekolah dulu adalah, kita perlu belajar rajin-rajin supaya bila kita besar kita akan dapat masuk universiti. Bila kita keluar universiti, kita akan dapat kerja yang bagus. Bila kita ada kerja yang bagus, boleh beli semua yang kita nak. Itu yang aku pelajari.

Tapi bila aku sudahpun berada di dalam alam pekerjaan. Aku nampak sesuatu. Siapa cakap kena ada kelulusan yang tinggi baru boleh berjaya? Siapa yang cakap, kena ada kelulusan dari universiti baru boleh dapat pendapatan 5 angka sebulan?

Ilmu-ilmu ini yang aku tidak belajar waktu dekat sekolah. Ilmu ini hanya aku pelajari bila mana aku masuk dalam dunia aku sekarang. Sewaktu sekolah dulu, tak ada langsung orang yang cakap dengan aku:


"Biar duit yang bekerja untuk kita. Dan jangan sesekali bekerja untuk duit"

Ilmu ini yang aku tak dapat waktu aku dibangku persekolahan dulu. Ilmu ini pada aku sangat mahal. Sebab apa? Sebabnya, budak-budak sekolah zaman sekarang pun dah buat! Mereka tidur pun, ada duit yang sedang bekerja untuk mereka.

Mungkin ada yang akan cakap, dulu bukan macam sekarang. Dulu bukan zaman IT. Jadi janganlah salahkan sekolah sebab tak belajar semua benda ni. Ya! Aku akui mengenai perkara tu. Tapi, apa yang aku boleh cakap, kesemua rakan-rakan yang aku kenal sekarang *yang dah memang terbukti pendapatan mereka sekarang cecah 5 angka sebulan hanya dengan buat duit online* rata-ratanya bermula pada tahun 1995.

Kalau tengok pada tarikh tu, aku masih sekolah rendah. Rasanya ramai juga yang masih sekolah rendah waktu itu. Ya! Dan mereka sudahpun buat duit online. Jadi apa kaitan dengan kisah UPSR aku ni?

Kaitannya adalah, jangan "menghukum" anak-anak yang keputusannya tak bagus tu. Kadang, ada daripada mereka tidak bagus dalam pelajaran. Apa kata, fokus pula pada kemahiran. Dan ingat, Ajar mereka supaya tidak bekerja untuk wang.

Jangan pupukkan dalam minda mereka, untuk berjaya kena ada kelulusan yang tinggi. Tapi selalulah ajar mereka nilai-nilai murni. Ajar mereka erti kehidupan yang sebenar. Hidup ini mudah kalau kita jadikan dia mudah. Tapi kalau kita asyik cakap *dalam erti kata lainnya, doa anak yang bukan-bukan" Memang tak kemanalah mereka tu.

Masa mereka masih panjang. Masih banyak masa yang kita ada untuk kenal potensi anak-anak kita. Sekali lagi, ini adalah pendapat aku semata-mata. Mungkin kita punya pendapat yang berbeza. Terpulang kepada kefahaman individu ya.

Untuk lebih memahami, Cuba baca ni : UPSR Bukan Penentu Masa Depan Dan Ini 6 Sebab Kenapa Ia Tak Penting

Tuesday, 15 November 2016

Lokasi percutian resort atas air terbaik

Lokasi percutian resort atas air terbaik

Lokasi percutian resort atas air terbaik | Bila masuk hujung tahun, ramai yang mula merancang percutian bersempena cuti sekolah yang panjang. Inilah waktu yang sesuai untuk melancong bersama orang tersayang dan anak-anak. Di antara lokasi percutian yang sering menjadi pilihan ramai adalah resort di atas air atupun banglo atas air. Percutian dengan kecantikan laut sangat menenangkan! Kali ini aku nak kongsikan 5 Lokasi percutian resort atas air terbaik seluruh dunia.


Lokasi percutian resort atas air terbaik

Baros, Maldives.

Pulau Maldives sememang tidak asing lagi bagi rakyat malaysia. Dengan laut dan percutian yang indah, maka tidak mustahillah Maldives menjadi impian ramai orang. Deretan 30 villa atas air, ruang bilik yang luas, serta ruang berjemur peribadi menjadikan Baros, Maldives menjadi lokasi wajib kunjung buat mereka yang sukakan percutian resort atas air ini. Selain itu, meja makan di resort ini akan membuatkan anda seolah-olah sedang menikmati makanan yang lazat secara exclusive di tengah-tengah lautan!


Lokasi percutian resort atas air terbaik

Four Seasons Resort Bora Bora, Tahiti.

Resort atas air ini terletak di French Polynesia dan 7 km dari Bora Bora Yacht Club. Lokasi percutian ini selain daripada menawarkan keindahan pantai serta facilities yang hebat, ia juga menawarkan pemandangan gunung yang sangat cantik!


Lokasi percutian resort atas air terbaik

St George’s Caye Resort, Belize.

Jika anda inginkan percutian bajet tetapi mahukan pengalaman suite atas air, St George’s Caye Resort, Belize adalah pilihan yang terbaik. “Six thatched-roof cabanas” di bina di atas tiang di Laut Caribbean dilengkapi secara ringkas dengan mosquito-net draped bed. Ianya termasuk juga bilik mandi peribadi, buaian di anjung dan macam-macam lagi. 


Lokasi percutian resort atas air terbaik

Pulau pangkor, malaysia.

Nah! Malaysia juga memiliki percutian resort atas air terbaik dunia. Dikelilingi hutan hujan dan pantai berpasir yang bersih di sebuah pulau persendirian di luar pantai barat Malaysia, pulau pangkor adalah pilihan terbaik buat mereka yang inginkan percutian atas air ini. Setiap villa atas laut disini mempunyai katil bersaiz king, balkoni dan tab mandi yang besar dengan pemandangan laut. Dua kolam, dan dek yoga atau anda boleh mendapatkan rawatan di Spa Village?


Lokasi percutian resort atas air terbaik

Amanpuri, Thailand.

Amanpuri, Thailand adalah resort mewah pertama yang dibuka dan masih yang terbaik sehingga hari ini. Berhadapan Pantai Pansea, ia merupakan sesuatu percutian idaman dan syurga buat pencinta alam semula jadi!

Mood blogging ke laut

Thursday, 6 October 2016

Tuesday, 27 September 2016

Apakah fungsi Google Webmaster Tools?

Wanted Ohsem Bloglist Blog Kaklong.

www.ceritaejoy.com

Wanted Ohsem Bloglist Blog Kaklong | Aku memang suka dengan mana-mana segmen yang mudah macam segmen kaklong ni. hehehe. Jom ramai-ramai meriahkan segmen ini. Cuma klik pada gambar di atas ya!

Wednesday, 14 September 2016

Koleksi modifikasi honda civic 2016 turbo!

Waze kini dengan suara CEO Airasia??

Apakah perancangan cuti hari Malaysia anda?

www.ceritaejoy.com

Apakah perancangan cuti hari Malaysia anda? | Esok, 16 september 2016 adalah Hari Malaysia! Memang setiap tahun kita akan sambut. Kalau 30 ogos adalah hari kemerdekaan Malaysia, 16 september pula adalah hari di mana Negara Malaysia di istiharkan. Ok. Cuti panjang ni, jumaat, sabtu & ahad. Jadi, apa perancangan korang sempena cuti panjang ni?

Kebiasaannya, ramai yang bawa keluarga jalan-jalan. Mungkin ke pantai atau pusat bandar. Dan kebiasaannya juga, waktu musim cuti macam ni, bandar Melaka penuh sesak. Oleh yang demikian, aku lebih suka memerap dekat rumah bersama keluarga. Tapi, kadang-kadang tu, kesian pula pada anak-anak, mesti mereka bosan kan?

Yang sebenarnya, aku masih belum ada apa-apa perancangan lagi. Nak bawa mereka pergi mana. Dan biasanya, bila tiada perancangan bersama keluarga, aku akan masuk kerja. Siapkan semua kerja yang tertangguh. Tapi macam yang aku ada cakap tadi, kadang tu rasa kesian pulak tengok anak-anak. Tahu mereka bosan, duduk sahaja di rumah.

Bila duduk-duduk fikir, rasa macam nak bawa mereka jalan-jalan ke port Dickson. Lama juga tak ke sana. Dulu waktu bujang, kerap juga sampai port Dickson. Tapi, cuti panjang macam ni, mesti ramai orang, biasa lah kan, pusat peranginan. Bukan tak suka pergi tempat ramai orang, tapi fikir anak-anak. Takut mereka tak selesa, kita yang dewasa ni lainlah.

Lokasi kedua, pantai pengkalan balak. Pun lokasi biasa juga ni. Dekat juga dengan rumah. Kerap bawa mereka ke sini. Dapat berkelah pagi-pagi makan nasi lemak ayam pun best juga kan? Hehe. Tapi, kat sana, hiburan dia Cuma pantai sahajalah. Yang lain pada aku tiada.

Terakhir, klebang. Ini 1 lagi lokasi kegemaran kami sekeluarga. Kalau pergi pagi, bolehlah main layang-layang dekat padang tu. Kalau petang atau malam, anak-anak suka main air dekat area hujung padang tu. Tapi lokasi ni memang sentiasa dipenuhi orang, sebab ada banyak aktiviti dekat sini. Nak naik kuda pusing-pusing pantai pun boleh. Hehehe.

Itulah perancangan aku musim cuti hari malaysia ni. Malas nak pergi jauh-jauh. Sebab nak menyimpan untuk perancangan percutian hujung tahun dengan keluarga. Lagi pun, wife sekarang cepat penat, sebab membawa zuriat kami yang ketiga. insyaAllah. semoga semuanya dipermudahkan oleh yang maha esa. amin

3 sebab paling utama untuk anda beriklan di blog ceritaejoy.

Cara Mudah untuk Lulus Google Adsense.

Friday, 2 September 2016

Wajah permaisuri Selangor yang baru.

www.ceritaejoy.com

Wajah permaisuri Selangor yang baru | Tahniah pada rakyat selangor kerana kini mereka mempunyai permaisuri yang jelita. Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, selamat diijab kabul dengan Norashikin Abdul Rahman di Masjid Istana Diraja, Istana Alam Shah, Klang, pada 31 Ogos lalu.

Sedikit info mengenai Norashikin Abdul Rahman. Beliau adalah pembaca berita RTM. Berasal dari Kuala Lumpur, beliau adalah anak bongsu daripada tiga beradik dan pernah meraih anugerah Penyampai Berita TV Terbaik di Anugerah Seri Angkasa 2005 (ASA2005). Baca lanjut.


www.ceritaejoy.com

SHAH ALAM: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, selamat diijab kabul dengan Norashikin Abdul Rahman di Masjid Istana Diraja, Istana Alam Shah, Klang, pada 31 Ogos lalu. 

Dalam majlis yang diadakan pada pagi Hari Kebangsaan itu, Sultan Sharafuddin Idris Shah dinikahkan oleh Mufti Selangor, Datuk Mohd Tamyes Abd Wahid. 

Menerusi kenyataan media yang dikeluarkan Istana Alam Shah, majlis berkenaan dilangsungkan secara sederhana atas permintaan Sultan Sharafuddin Idris Shah. 

Turut hadir pada majlis berkenaan adalah Timbalan Mufti Selangor, Dr Anhar Opir; Imam Paduka Tuan, Mohd Rasid Mahful; bekas Timbalan Mufti Selangor, Datuk Abdul Majid Omar; Ahli Majlis Agama Islam Selangor, Datuk Salehuddin Saidin dan bapa serta ahli keluarga pengantin perempuan.

Ini adalah perkahwinan ketiga Sultan Sharafuddin Idris Shah. 

Baginda mempunyai dua puteri, Tengku Zerafina dan Tengku Zatashah serta seorang putera, Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah. Norashikin, 45, adalah pembaca berita RTM. 

Berasal dari Kuala Lumpur, beliau adalah anak bongsu daripada tiga beradik dan pernah meraih anugerah Penyampai Berita TV Terbaik di Anugerah Seri Angkasa 2005 (ASA2005).


Sumber : BH Online.

Tak tulis, tak ada income.

Tuesday, 9 August 2016

Penggal kepala nenek sendiri, kegilaan apakah ini??

Cara mudah Redeem Point Cimb Clicks.

Malaysia dapat pingat pertama Olympic Games Rio 2016!

www.ceritaejoy.com

Malaysia dapat pingat pertama Olympic Games Rio 2016! | Alhamdulilah! Malaysia beroleh pingat perak dari acara terjun 10 meter platform seirama wanita yang diwakili oleh Pandelela Rinong-Cheong Jun Hoong. Ia sememangnya satu perkhabaran gembira daripada rio de janeiro 2016 buat semua rakyat malaysia. Pingat perak sememangnya suatu kebanggaan kerana pentas sukan ini adalah pentas sukan terbesar dunia! Tahniah dari kami buat kalian berdua! Dan semoga malaysia akan berjaya memperolehi pingat dalam sukan lain. insyaAllah! Malaysia kini berada di tangga 32 keseluruhan.

www.ceritaejoy.com

RIO DE JANEIRO: Pusat Akuatik Maria Lenk menghadirkan khabar ceria buat negara apabila gandingan Pandelela Rinong-Cheong Jun Hoong meraih pingat perak buat Malaysia di Sukan Olimpik Rio 2016 dalam acara terjun 10 meter platform seirama wanita.

344.34 mata yang dikumpul Pandelela-Jun Hoong masih belum memadai untuk memintas peserta China, Chen Ruolin-Liu Hui Xia apabila dipisahkan 9.66 mata.

Pemenang pingat emas itu mengumpul 354 mata, sementara gangsa menjadi milik gandingan Kanada, Meaghan Benfeito-Roseline Filion (336.18 mata)

Kejayaan itu mengatasi pencapaiannya di London 2012, apabila meraih gangsa dalam acara 10 meter platform.
Powered by Jasper Roberts Consulting - Widget