Pages

komli

Monday, 28 December 2015

Rasa tercabar!

Tolong ajarkan cara buat kotak pada sidebar boleh?


Tolong ajarkan cara buat kotak pada sidebar boleh?. Aku dah cari dekat google tutorial buat kotak sidebar. Dan semua yang dikongsikan oleh rakan-rakan blogger, aku dah cuba buat, tapi tak satu pun menjadi. Aku tak pasti di mana silapnya. Pening kepala di buatnya.

Aku mahukan kotak pada setiap yang ada di sidebar blog ceritaejoy. Sebabnya, nampak macam tak kemas pulak kalau takda kotak tu. Dah cuba usaha, tapi tak berjaya. Jadinya nak minta bantuan rakan-rakan, yang mana boleh tolong settelkan masalah saya ni.

Terima kasih ya!

Trend perniagaan masakini.


Trend perniagaan masakini. Zaman sekarang ni, apa yang takda dekat pasaran? Rasa aku, hampir semua benda dah dijualkan oleh peniaga. Dan pelbagai variasi yang terhasil daripada produk yang sama. Dan kita sebagai pembeli, sudah pasti memiliki banyak pilihan di dalam mencari produk yang kita ingini.

Baik, yang sebenarnya, bukan itu yang aku nak ceritakan. Ceritaejoy lebih kepada, saingan yang berlaku di dalam usaha menghasilkan produk jualan peniaga. Bila dah terlalu banyak produk yang sama di pasaran, peniaga perlu memikirkan cara lain, bagaimana untuk melariskan barang jualan mereka. Dari sini, kita boleh tengok idea-idea kreatif yang terhasil kepada produk masing-masing.



Aku ambil contoh, tudung. Dah terlalu ramai yang jual tudung. Jadi, untuk bersaing di dalam pasaran, peniaga tudung perlu memikirkan idea kreatif, bagaimana untuk menjadikan tudung mereka unik, sekaligus menarik pelangan untuk membeli.


Jadi tak hairanlah, makin hari, makin banyak produk “kreatif” yang terhasil. Persaingan sihat sememangnya amat menyeronokan! Tetapi bukan itu yang aku nak kongsikan. Ceritaejoy kali ini, lebih focus kepada persaingan tidak sihat. Yang pada aku, menjadi salah satu daripada Trend perniagaan masakini.


Aku bukanlah mahu bercerita kosong. Sebaliknya ianya berlaku di depan mata aku sendiri. Kerap kali juga aku melihat dan mendengar, peniaga-peniaga ini (rakan-rakan aku juga) “menjatuhkan” produk lain demi untuk menjual produk mereka. 


Mungkin ini adalah salah satu Trend perniagaan masakini, tapi pada aku, bila kita cuba menjatuhkan produk orang lain, itu bukanlah saingan yang sihat. Antara ayat yang “biasa” aku dengar adalah:



“Barang-barang aku semua terbaik. Kualiti memang tiptop. Confirm puas hati. Tak payahlah beli produk tu, produk aku ni, sama kualiti macam dekat tv tu. Aku berani guaranteelah. Cantik pun cantik. Beli dengan aku je. Aku bagi special price”

Itu ayat peniaga yang “compare” produk mereka dengan produk yang ada nama. Ada juga kias-kias bahasa, yang compare barang mereka dengan produk rakan-rakan lain. Aku malas la nak kongsikan ayat-ayat yang mereka gunakan, cukuplah kiasan aku tu, dapat di fahami semua.


Pada aku, bila ada usaha menjatuhkan orang lain, ia adalah suatu benda yang negative. Tapi biasalah, orang mesti cakap, biasalah, zaman sekarang kena macam tu, kalau tak, tak boleh hiduplah. Pada aku mudah je, ubah cara kita berfikir dan ayat copywriting kita. Biarpun produk sama, tapi jika ayat yang digunakan betul, pasti pelangan beli produk kita. Yang penting tak perlu nak jatuhkan orang lain.


Lagi 1, pembeli ni suka hadiah. Asal dengar ada “free gift” je, berebut-rebut orang nak beli. Jadi, nak jadi unik daripada orang lain, berilah hadiah kepada pembeli. Macam contoh tudung tu tadi, beli tudung dapat keronsang. Aku pun suka nak beli. Kan? Hehehe.


Yang sebenarnya, produk jualan jatuh no 2. No 1 adalah ilmu perniagaan tu. Belajar dulu ayat copywriting, baru mula meniaga. Tak perlu nak jatuhkan peniaga lain. Bersainglah secara sihat. Baru syok. Kan? 

Sunday, 27 December 2015

Cara Mendapatkan Account Google Adsense

cara mudah dapatkan google adsense

Cara Mendapatkan Account Google Adsense. Aku ada terima 1 email dari seorang rakan blogger. Rakan ini bertanyakan mengenai, bagaimana untuk mendapatkan akaun adsense. Rasanya semua sedia maklum, yang adsense adalah salah satu cabang buat duit dengan blog. Dah ramai blogger yang berjaya jana income dengan adsense ini. Boleh search Buat Duit Dengan Adsense.

Terus terang aku katakan, walaupun aku sudahpun mempunyai akaun adsense untuk blog ceritaejoy, tetapi aku masih belum berjaya menghasilkan apa-apa income darinya. Aku akui, aku masih lagi kurang ilmu mengenai google adsense ini. Di tambah pula dengan “kekurangan masa” aku bersama dengan blog ceritaejoy.


Baiklah, pada aku, tiada cara mudah untuk dapatkan akaun adsense. Mungkin rakan-rakan blogger lain ada caranya, tapi kalau tanya pada aku, itulah jawapan yang aku akan berikan. Manakan tidak, seingat aku, lebih daripada 5 kali aku “di reject” ketika dalam proses memohon akaun adsense. Hingga ada satu2 masa tu, aku jadi malas+bosan nak apply. Tetapi, alhamdulilah, ada seorang  rakan blogger yang membantu. Terima kasih tak terhingga kepada Wayne harraz.

Apa pun, aku cuba juga kongsikan Cara Mendapatkan Account Google Adsense mengikut daripada apa yang aku baca dan praktikkan. Dan juga ilmu-ilmu yang aku dapat daripada rakan-rakan blogger yang lain. Tapi kadang-kadang, google adsense ni pening sikit, kita pertama kali apply, terus lulus. Ada tu, blog dah mantap, tapi sikit punya payah nak lulus. Haish!

Cara Mendapatkan Account Google Adsense.

1. Pertama sekali, untuk dapatkan akaun google adsense adalah, mestilah mempunyai blog yang berusia 6 bulan ke atas. Maksudnya, korang dah berblog lebih daripada 6 bulan. Rasanya, bagi blog baru, agak sukar untuk mendapatkan kelulusan adsense. Tapi macam yang aku cakap tadi, kadang-kadang adsense ni pening jugak. Ada yang baru ada blog, dia apply, terus dapat kelulusan. Itu rezeki masing-masing la yer.

2. Blog yang siap sepenuhnya. Maksudnya, blog korang boleh dikatakan, “ini baru blog”. Sebenarnya, ramai blogger yang tak perasan yang blog mereka belum siap sepenuhnya lagi. Masih lagi “under construction” , dan bila apply google adsense, terus di tolak. Oleh yang demikian, pastikan blog korang siap sepenuhnya, dan barulah apply yer.

3. Update blog sekurang-kurangnya 2 entri 1 hari. Ahha! Ini yang aku baca daripada perkongsian rakan blogger Indonesia. Ini untuk menunjukan yang korang memang benar-benar serius dalam dunia blogging dan bagi menyakinkan pengiklan untuk beriklan di blog anda. Ikut logic, kalau kita rajin update blog, maka pembaca juga akan rajin singgah ke blog kita. Dan semakin banyak pembaca yang singgah, maka potensi mereka untuk melihat iklan yang ada adalah besar. Dan bila ianya berlaku, maka ianya akan menguntungkan pengiklan. Jadi, sila update blog korang dengan lebih kerap dan cuba elakkan blog korang penuh dengan sawang. Hehehe.

4. Baiklah, antara cara lain untuk Mendapatkan Account Google Adsense adalah dengan meletakkan privacy policy dan disclaimer di blog korang. Ini adalah cara untuk korang tunjukkan pada pengiklan, blog korang punya kelas yang tersendiri. Baru nampak professional sikit. Hehehe. Ahha! Jangan tak tahu ya, dengan meletakkan 2 perkara ini, ianya mampu menjadi benteng pertahanan kepada anda. Benteng daripada apa? Daripada penyalahgunaan cerita di blog korang. Ha.

5. Jangan pernah putus asa. Bila sekali di tolak, korang apply semula. Setiap kali blog korang di reject, google adsense akan menyatakan sebab-sebabnya. Perbetulkan dan kembali apply. Direject semula? Jangan risau, teruskan apply dan apply. InsyaAllah, pasti ada rezekinya nanti. Ya.

Rasanya inilah yang boleh aku kongsikan diantara Cara Mendapatkan Account Google Adsense. Sekali lagi aku nak cakap, aku bukanlah raja adsense. Blog ceritaejoy ini sendiri dah lebih daripada 5 kali di reject. Dan ilmu yang aku kongsikan ini, boleh dikatakan basic je. Aku cadangkan korang ke blog sifu hasrul hassan dan Wayne harraz. Mereka boleh dikatakan pakar dan sudahpun Berjaya dapat income daripada adsense.

Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada semua. InsyaAllah.

Monday, 21 December 2015

Layakkah Wad Melor Hospital Jitra Dapat 5 Bintang?

cerita Hospital Jitra


Layakkah Wad Melor Hospital Jitra Dapat 5 Bintang?. Aku nak luahkan sedikit rasa terkilan aku. Aku tahu, kematian itu sudah di tentukan oleh yang maha esa. Namun, entri ini adalah luahan rasa terkilan aku, yang merasakan, wad ini tidak layak memperolehi 5 bintang, atas apa yang aku lihat melalui mata kepala aku sendiri.

Arwah ibuku telah di tempatkan di wad ini pada tanggal 7 disember 2015. Arwah kemudiannya di tukar ke hospital alor setar pada tanggal 14 disember 2015. Dan pada tarikh inilah, beliau menghembuskan nafasnya yang terakhir. Alfatihah buat arwah ibuku, zainab bte saad.

Baiklah, apa yang buatkan aku terkilan sehingga aku merasakan wad melor hospital jitra ini tidak layak memperolehi 5 bintang? Ceritaejoy macam ni, layanan yang diterima oleh arwah ibuku langsung tidak setaraf dengan apa yang diperolehi wad ini. Aku kurang faham dengan status 5 bintang yang ada pada pintu masuk wad ini. Dari segi apa yang membolehkan ia memperolehi 5 bintang?


Ibuku langsung tidak bermaya untuk bangun. Dan dia dibiarkan tanpa ada apa-apa usaha daripada jururawat yang bertugas di sana! Isteri aku, dia membantu untuk bersihkan luka dan nanah yang ada di kaki. Dan jururawat yang ada di situ, hanya lalu ulang alik, tanpa langsung ada niat untuk membantu.

Aku pulang berjumpa ibuku pada tanggal 11 hingga 13 disember 2015. Hanya 2 hari. Dan 2 hari inilah yang memperlihatkan aku kepada pelbagai perkara di wad melor hospital jitra ini. Kata wife aku, luka dan nanah itu langsung tak berusik. Arwah ibu aku masuk wad ini 7 disember. Ini bermakna 5 hari di biarkan tanpa ada apa-apa langkah untuk membersihkannya.

Wife aku ada bertanyakan kepada jururawat di situ, kenapa tidak bersihkan luka yang ada pada tubuh ibuku. Alhamdulilah, mereka mendengarnya, tetapi apa yang berlaku seterusnya sungguh mendukacitakan! Mereka datang dengan hanya membawa kapas! Tujuannya adalah untuk membersihkan luka tersebut. Hanya kapas?? Kata wife aku, mereka sepatutnya bawa keperluan lengkap untuk membersihkan luka dan bukannya bawa kapas semata-mata.

Jururawat di wad melor hospital jitra ini seperti langsung tidak mengendahkan ibu aku. Ya! mereka sebaliknya, meminta adik beradik aku untuk tinggal dan menjaga segala keperluan ibuku. Aku tidak menyalahkan perkara ini. Memang benar kami perlu menjaga ibu kami, tetapi tolonglah bantu! Dan bukannya sekadar melihat sahaja!

Ibu aku boleh dikatakan agak berisi. Dan ketika ingin memandikan ibu aku, wife aku tidak mampu untuk mengangkatnya secara sendirian. Dan tahu apa yang terjadi?? Semua jururawat di sana hanya memandang sahaja tanpa ada usaha untuk membantu. Dan yang hebatnya, mereka ulang alik di katil yang menempatkan ibu aku tu! Akhirnya, setelah tidak mampu untuk mengangkatnya, wife aku cuma lapkan sahaja badan ibu aku. Bayangkan perkara yang sama terjadi kepada kedua orang tua kamu semua. Apa yang kamu rasakan?

Aku kemana? Kenapa tidak membantu? Ya, ada 1 lagi undang-undang pelik dengan wad melor hospital jitra ni. Kanak-kanak di larang masuk! Dan disebabkan oleh itu, aku terpaksa menjaga kedua orang anak aku di luar wad. Aku pelik lagi hairan dengan peraturan ini. Kenapa tak boleh bawa budak masuk. Ini wad biasa! Bukan Unit Rawatan Rapi, Unit Pembedahan, Unit Kecemasan, Kemalangan dan Trauma, Dewan Bersalin atau Unit Perubatan Saraf.

Puas aku merayu kepada jururawat, untuk bawa anak-anak aku berjumpa dengan ibuku. Kerana arwah terlalu ingin berjumpa dengan mereka. Dan jururawat di sana tetap dengan jawapan, tak boleh bawa budak masuk. Bayangkan kalau permintaan itu datangnya daripada seseorang yang punya nama dan berpengaruh, aku sangat pasti, segala macam peraturan yang ada boleh diubah.

Mulanya aku akur dengan peraturan pelik tersebut, tetapi pada hari terakhir aku di kedah, sebelum pulang ke melaka, aku nekad untuk bawa anak-anak aku masuk dalam wad melor hospital jitra ni. Aku tak kisah, nak jadi apa, jadila. Aku tahu aku kena bawa juga mereka berjumpa dengan nenek mereka. Alhamdulilah, ibu aku sempat berjumpa dengan cucunya, dan sempat juga bergurau dengan mereka. Dan itu adalah perjumpaan terakhir anak-anakku dengan nenek mereka. Perjumpaan terakhir. Perjumpaan terakhir.

Aku terlalu sedih, kenapa jururawat di sana memperlakukan ibuku seperti itu. Bukankah tanggungjawab mereka untuk menjadi pesakit. Terlalu sibukkah hospital jitra ini? Hinggakan mereka tidak cukup tangan untuk menjaga pesakit yang ada? Ikhlas aku katakan, hospital ini boleh dikatakan lengang berbanding dengan hospital besar.

14 disember 2015,  ibuku dipindahkan ke hospital alor setar. Sampai sahaja di sana, ibu terus diletakkan dalam zon merah! Zon merah! Bukan kuning atau hijau! Ini menunjukkan, ada sesuatu yang serius di situ. Seminggu di wad melor hospital jitra, ibuku hanya di tempatkan di wad biasa! Kenapa bila sampai hospital alor setar, arwah terus di tempatkan di zon merah??

Aku tahu, semua ini adalah ketentuan darinya. Dan ini juga adalah penyebab kepada kematian ibuku. Tetapi biarlah ianya dengan cara yang elok! Bukannya dengan cara sambil lewa! Entah pada siapa mahu aku adukan perkara ini. Supaya yang berikutnya, tidak memperolehi pengalaman yang sama seperti aku. Cukuplah. Cukuplah dengan yang lepas.

Al fatihah buat ibuku Zainab Bte Saad.

20 August 1961 - 14 Disember 2015.

Sunday, 20 December 2015

Al-fatihah buat ibuku, Zainab Bte Saad.


Al-fatihah buat ibuku, Zainab Bte Saad. Aku tidak terkilan kerana aku sempat berjumpa dengan arwah ibuku di hospital. Aku dah rancang cuti minggu ni, tapi apakan daya, Allah lebih menyayangi ibuku. Cuma aku terkilan kerana tidak cium dia sewaktu di hospital tempoh hari dan perkataan "maaf" tersangat mahal untuk keluar dari mulut aku!

 Ikhlas aku katakan, aku sebenarnya, masih merasakan ibuku masih hidup. Walhal, aku bersama adik beradik yang lain membantu mengangkatnya ke atas tempat mandian jenazah. Sejuk tubuh badan ibuku. Sejuk. Aku juga yang mencium dahinya. Perkara yang tidak aku lakukan semasa dia hidup!! Aku juga yang membantu mengangkatnya ke tempat untuk mengkafannya. Aku lihat 1 tubuh kaku. Yang seperti tidur wajahnya. Itulah Ibuku, zainab bte saad.


Aku juga yang membantu mengkuburnya. Aku lihat sekali lagi, tubuh kaku yang sedang aku masukkan ke dalam liang lahad ini adalah tubuh ibuku. 1 tubuh yang terlalu menyayangi anak-anaknya. 1 tubuh yang terlalu istimewa. Yang kini pergi menghadap yang maha esa. Entah berapa banyak dosa-dosa aku kepadanya. Kenapa aku tidak meminta maaf darinya!!!


Sebelum aku pulang semula ke melaka, aku sempat membawa anak-anakku berjumpa dengannya. Riang wajah ibuku. Sempat juga ibuku berpesan agar menjaga anak-anakku dengan baik. Aku tak nampak apa-apa yang pelik pada diri ibuku. Aku sempat juga bersalam dengannya. Tetapi tidak menciumnya!! Kerana aku tak nampak apa-apa yang pelik! Al-fatihah buat ibuku, Zainab Bte Saad.


Tapi, tanggal 14 disember 2015, Ibuku pergi menghadap ilahi. Sesungguhnya Allah lebih menyayanginya. Terlalu banyak keperitan yang beliau alami. Terlalu banyak penghinaan yang beliau perolehi. Kini beliau bersama dengan yang maha esa. Si mulut kotor dan pengfitnah masih kekal di atas dunia. Tetap kekal dengan dosa-dosa mereka.


Aku tahu, ibuku kini bahagia di sana. Aku tahu, Allah adalah sebaik-baiknya perancang. Dalam usia ibuku yang masih muda, di ambil nyawanya. Kerana ada sesuatu yang kami tidak tahu, tetapi Allah maha mengetahui. Aku tahu, ibuku sudah tidak mampu menahan segala keperitan di dunia. Kini, ibuku di sisi Allah. Tiada yang mampu dilakukan oleh si hati hitam, demi untuk menyakiti ibuku. Al-fatihah buat ibuku, Zainab Bte Saad.


Mati itu pasti. Setiap yang hidup, pasti mati. Ibuku, aku terlalu menyayangi mu. Benar, aku tidak tahu menunjukkan rasa kasih dan sayangku, tapi aku tahu, dirimu lebih mengenali anakmu. Aku minta maaf di atas segala kesalahan yang telah aku lakukan. Aku tidak mampu mengeluarkan kata-kata ini semasa dirimu masih hidup. Tapi sedarlah ibuku, aku terlalu menyayangi mu. Akan ku kirimkan bekal buatmu, untuk kehidupan mu di sana.


Tunggulah kami di kehidupan sana ibuku. Mereka tidak suka kita sekeluarga bahagia di dunia. Mereka benci melihat keluarga kita bergelak ketawa bersama. Mereka terlalu iri hati. Dengan nama Allah, sampai masanya, himpunkan kami bersama-sama di alam sana. Agar kami mampu merasa kembali akan bahagianya kehidupan di dalam keluarga kami.


Amin. Amin. Amin ya rabbal alamin.


Al-fatihah buat ibuku, Zainab Bte Saad.


20 August 1961 - 14 Disember 2015.

Tuesday, 8 December 2015

Phanhin regent R2 prachinburi, thailand


Phanhin regent R2 prachinburi, thailand. Aku ni, suka sebenarnya nak ambil gambar, nak buat review sana sini, sama macam blogger-blogger yang lain. Tapi itulah, skill tu kurang lagi. Tapi takpe, kalau kita tak mulakan, sampai bila-bila pun pasti tak jadi.

Baiklah, aku nak cerita sikit pasal hotel yang aku duduk selama 5 hari ni, sewaktu aku di hantar bekerja ke prachinburi, thailand, minggu lepas. Trip ke tanah thai ni, sebenarnya benda biasa je bagi pekerja dekat sini. Macam balik kampung je. Kalau trip ke jepun tu memang luar biasa. hehehe.



Baiklah. Ini adalah pertama kali aku sampai ke prachinburi. Jadinya banyak yang aku tak tahu. Terutamanya mengenai hotel Phanhin regent R2 prachinburi ni. Benda pertama yang bermain di minda aku adalah, best tak kolam mandi hotel ni. Kemudiannya, apakah tarikan utama yang ada dekat sekeliling hotel ni.


Tetapi! Segalanya musnah. Korang nak tau, hotel ni langsung takda swimming pool. Ha? Terperanjat jugak aku bila aku tanyakan dekat pekerja hotel tu, swimming pool dekat area mana ek? Mudah je dia jawab, takda. Erks.


Yang ada hanyalah susunan bilik. Itu je. Yang lain takda. Tak sama macam hotel-hotel yang pernah aku pergi sebelum ni. Agak mengecewakan di situ. Jadinya, bila takda benda nak cerita pasal Phanhin regent R2 prachinburi ni, aku cerita pasal bilik dia sahaja lah yer.




Ini adalah pandangan bahagian hadapan bilik di Phanhin regent R2 prachinburi. 


Dekat luar ada kerusi, bolehlah duduk santai-santai hisap rokok, sambil cecah biskut dengan air teh *sebab partner aku dok buat setiap pagi* Bilik dia sebelah tu je. Hehehe.


Masuk je dalam bilik, ada sofa L. Ok, serius selesa gila sofa ni. Aku siap bantai tidur dekat sofa L tu. Hahaha.


Ini suasana dalam bilik di Phanhin regent r2 prachinburi ni. Aku duduk dekat bilik superior ye. Ada 2 jenis bilik dekat sini. Lagi 1, deluxe.


Dekat sebelah katil, ada meja menulis. Kalau blogger, bolehlah duduk situ update blog korang. hehehe.


Ini pulak bahagian dapur, tak boleh memasak pun, tapi ada ketuhar. Bolehlah nak panaskan makanan. Dekat luar tu ada taman kecil, dan yang bestnya, ada mesin basuh dekat luar tu. Ahha!


Ahha. Ni pandangan bahagian luar. Pokok tu macam hidup segan mati tak mahu. Dekat sebelah kiri tu ada mesin basuh. Lepas tu. kalau nak mengintai bilik sebelah pun boleh, sebab rendah sangat. Ish!


Bahagian bilik air, rasanya sama je dengan kebanyakkan hotel. Aku suka dengan bilik air yang menggunakan cermin yang besar. Ala, biasalah, mesti nak kena posing kan kalau duduk dalam bilik air. Jangan cakap korang tak buat yer.


Pandangan dari bahagian dalam pula. Uish..syoknya..


Ada pintu yang membahagikan ruang di antara bilik mandi. Aku paling tak suka kalau pintu ni bertutup *biasanya pekerja yang membersihkan bilik akan tutup pintu ni*. Korang nampak tak bathtub tu? Hehehehe.


Ahha! Inilah rupa bathtub tu. Hahahaha. Aku pantang kalau jumpa takung air yang macam ni. Nak berendam saja. Wahahaha.


Orait. Kalau korang nak nampak luar, korang bukak la tirai tu. Tapi hati-hati, jangan kena intai sudah. hehehehe.

Ok, inilah serba sedikit pasal bilik dekat Phanhin regent R2 prachinburi, thailand. Macam yang aku ada ceritakan tadi, hotel ni takda swimming pool dan juga tarikan di sekelilingnya. Jadi, kalau korang planing nak berjalan, ini bukanlah hotel yang sesuai. Tapi macam aku, aku datang untuk bekerja, jadinya, mana-mana pun boleh. Ok?

Tapi ini mungkin adalah diantara pilihan yang ada jika korang berkunjung ke prachinburi, thailand. Ada 1 hotel "top" dekat sini, Kantary 304, tapi ada masanya, hotel ni full booked, jadi, nak taknak, kenalah check in dekat Phanhin regent R2 prachinburi ni kan. Jika ianya berlaku, korang bolehlah tengok dekat laman web dia di Phanhin Regent executive.

Monday, 7 December 2015

Katak tidur dalam kasut!

The most poisonous frog

Katak tidur dalam kasut! Di antara banyak-banyak haiwan, aku paling tak suka dengan katak. Aku pun tak tau kenapa mesti katak. Dan aku sangat-sangat berharap, aku tak terima soalan menanyakan kenapa aku tak suka katak.

Kalau dah bercerita pasal aku tak suka katak, dah confirmlah segala macam perkara melibatkan katak aku tak suka kan? Dalam banyak-banyak perkara, aku paling tak suka katak tidur dalam kasut aku. Arghhh!!



Benda-benda macam ni, boleh buat aku hilang akal sekejap. Korang bayangkan, mood korang pagi-pagi nak g kerja tu dah ok dah, dah baik dah. Time korang nak pakai kasut, korang rasa cam ada benda lembut dalam kasut korang tu, bila korang ketuk-ketuk kasut tu, keluar seekor haiwan yang tengah kembangkan badan dia. Korang rasa??

Hey! Boleh stresslah aku pepagi macam tu. Selesa sangat kot tidur dalam kasut? Awat tak duduk bawah tempurung je? Atau bawah longkang sambil menyanyi minta hujan. Siap ada koir lagi. Kan best berjemaah macam tu, kenapa mesti tidur dalam kasut aku??

Arghh! Aku paling tak suka dengan keadaan macam tu, lagi pulak jadi waktu pagi. Confirm hilang mood aku 1 hari. Yang menjadi masalahnya sekarang adalah, kasut aku letak dekat rak kasut. Dan kasut yang aku biasa pakai aku letak dekat bahagian yang paling atas sekali. Itu pun dia boleh jadikan port tidur dia! Arghh!

Aku kena buat countermeasure macam ni. Aku kena cepat-cepat cari cara untuk elakkan katak tidur dalam kasut aku. Aku nak letak pagar berduri dekat rak kasut aku. Huh! Tapi bila aku fikir balik, dah macam menyeksa dia pulak. Aduh!

Aku nak letak garam? Atau belerang? Atau lada hitam? Tak pun cili padi? Ha! Power tak idea aku? Hahahaha. Dah! Aku tensen katak tidur dalam kasut aku. Sungguh aku tensen. Kau hilangkan mood aku di pagi hari. Ko tunggu aku siapkan report why-why sheet aku ni. Bila aku dah jumpa jalannya nanti, ko pasti kena cari tempat tidur lain.

Wahahaahahaha.

Lirik lagu all of me john legend.

john legend

Lirik lagu all of me john legend. Lagu ini, pertama kalinya aku dengar, waktu tengah drive kereta. Kemudianya, kali kedua aku dengar, waktu aku tengah sibuk cari klip video dekat youtube. Aku ni jenis yang suka dengan music unplugged. Dan lagu ini dimainkan oleh nanasheme. Kali ketiganya, aku dengar waktu aku dekat tanah thai. Bosan asyik tengok movie tanpa lansung memahami apa yang mereka bualkan, aku search youtube dan dengar lagu ini dinyanyikan oleh No cash. Hebat! Jadinya, aku dok ulang-ulang nyanyi lagu ni.

Hari ini, di ketika ini, aku nak kongsikan Lirik lagu all of me john legend dekat blog ceritaejoy. Jadi, korang pun bolehlah sama-sama menyanyi dengan aku kan? Hehehe. Jom layan lagu all of me ini.


All of me john legend

[Verse]

What would I do without your smart mouth
Drawing me in, and you kicking me out
Got my head spinning, no kidding, I can’t pin you down
What’s going on in that beautiful mind
I’m on your magical mystery ride
And I’m so dizzy, don’t know what hit me, but I’ll be alright

[Bridge]

My head’s under water
But I’m breathing fine
You’re crazy and I’m out of my mind

[Chorus]

Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I’ll give my all to you
You’re my end and my beginning
Even when I lose I’m winning
Cause I give you all, all of me
And you give me all, all of you

[Verse]

How many times do I have to tell you
Even when you’re crying you’re beautiful too
The world is beating you down, I’m around through every move
You’re my downfall, you’re my muse
My worst distraction, my rhythm and blues
I can’t stop singing, it’s ringing, I my head for you

[Bridge]

My head’s under water
But I’m breathing fine
You’re crazy and I’m out of my mind

[Chorus]

Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I’ll give my all to you
You’re my end and my beginning
Even when I lose I’m winning
Cause I give you all of me
And you give me all, all of you

Cards on the table, we’re both showing hearts
Risking it all, though it’s hard

[Chorus]

Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I’ll give my all to you
You’re my end and my beginning
Even when I lose I’m winning
‘Cause I give you all of me
And you give me all of you

I give you all, all of me

And you give me all, all of you

Pencarian Blog Terkemas 2015!

Hi Guys! Om buat lagi segmen. Nak tahu Apa yang lain? Mari kita check apa yang lain.

Click Gambar untuk Join Tau!!

Pencarian Blog Terkemas 2015 aku adakan untuk mencari blog yang paling paling sangat kemas. Kemas dan cantik, sedap mata memandang bila jengah belog korang. Sambil sambil tu boleh promote belog korang dan juga blogwalking sesama blogger.


Haaa apa tunggu lagi, jom join. Hadiah adalah rahsia, Goodluck!

Kemana aku menghilang??

Powered by Jasper Roberts Consulting - Widget