Pages

komli

Friday, 22 April 2016

Apa itu Earth Day?

http://ift.tt/1MGDfea

Apa itu Earth Day?|Earth Day atau hari bumi di sambut setiap 22 April setiap tahun. Mengikut bacaan aku, hari bumi ini mula di sambut secara rasmi pada tahun 1970 tetapi mendapat sambutan dunia pada tahun 2008 *jika info aku salah, tolong betulkan ya*. Hari ini adalah sambutan Earth Day 2016. Apa yang kita perlu lakukan sebagai sokongan kepada hari bumi ini?

Earth Day Activities

Melihat kembali kepada keadaan bumi kita yang semakin panas. Dan malaysia juga kini sedang menghadapi Fenomena El Nino Dan Gelombang Haba. Yang memperlihatkan Bil Tnb Mahal dan tinggi. Kita seharusnya menyokong Earth Day Activities. Orait apa yang perlu kita lakukan?


Ada banyak aktiviti yang boleh kita lakukan sebagai sokongan kita kepada Earth Day 2016 ini. Di antara Earth Day 2016 Activitiesadalah:

Kitar semula (Recycle)

Kerajaan malaysia kini telah mula melaksanakan aktiviti kitar semula melalui pembuangan sampah di rumah. Kenal pasti apakah barang yang boleh di kitar semula. Kita juga boleh menghias tong kitar semula sebagai sokongan kepada Earth Day 2016.

http://ift.tt/1MGDfea

Tanam pokok (Plant a tree)

Ini adalah satu aktiviti Earth Day 2016 yang paling menyeronokkan dan cara yang mudah dan berkesan untuk meraikan alam semulajadi. Bumi sihat, rumah kita juga “segar”. Hehe.

Kurang makan daging (Eat less meat)

Industri daging bertanggungjawab untuk kira-kira 20 peratus daripada pelepasan gas rumah hijau di dunia, dan dengan lebih ramai orang makan daging setiap tahun, industri ini semakin berkembang. Tetapi ini tidak bermakna anda perlu menjadi vegetarian. Dengan menghadkan pengambilan daging kepada satu hari seminggu,kitaa boleh membantu menghadkan jumlah yang diperlukan di seluruh dunia dan mengurangkan kesan karbon kepada diri sendiri.

http://ift.tt/1MGDfea

Buat taman kecil di rumah (Make a garden)

Sama ada kita menanam bunga, sayur-sayuran atau buah-buahan, ini adalah cara yang menyeronokkan untuk meraikan Earth Day 2016 dan menikmati makanan yang baik darinya.

Belajar mengenali bumi (Learn about the Earth)

Ambil masa untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apa yang berlaku dengan Bumi dan bagaimana perubahan iklim menjejaskan planet kita. Ini boleh menjadi satu cara yang baik untuk menambah nilai pendidikan untuk sambutan Earth Day 2016.


Yang sebenarnya, aktiviti-aktiviti seperti ini sangat mudah untuk dilakukan. Namun kita sering terlepas pandang sehinggalah ianya memberi kesan kepada bumi kita. Oleh yang demikian, sambutan Earth Day 2016 adalah satu aktiviti terbaik di dalam mengajak semua orang kembali menjaga bumi kita dan menyedarkan kita semua daripada “tidur” yang mana boleh mengakibatkan sesuatu yang lebih buruk lagi. Oleh yang demikian, aku ingin mengajak semua menjayakan aktiviti sihat ini bagi kesejahteraan semua. Ayuh jayakannya!

Thursday, 21 April 2016

Pengguna mengamuk bil TNB tak masuk akal.

http://ift.tt/1MGDfea

Pengguna mengamuk bil TNB tak masuk akal|Macam-macam kes viral sekarang ni, belum habis cerita pasal Budak Kena Patuk Ular yang akhirnya meragut nyawanya, timbul pula kes Bil Tnb Mahal dan naik 2 hingga 3 kali ganda! Wow! Dan alasan yang diberikan pihak TNB *mengikut apa yang aku baca di laman sosial* adalah kerana Fenomena El Nino Dan Gelombang Haba yang sedang melanda malaysia ketika ini.

Bayangkan, daripada gambar yang dikongsikan di laman sosial Facebook, ada yang menunjukkan peningkatan yang seperti tak masuk akal! Penggunaan masih sama seperti sebelum ini, tetapi bayarannya berbeza. Kalau sebelum ini bil elektrik nya Cuma dalam puluh-puluh, tapi kini menjadi ratus-ratus! Ada yang sampai RM500 lebih pun ada!

Laman facebook Tnb Malaysia dilihat penuh dengan komen-komen yang menanyakan samada adakah benar Tarif Elektrik Naik lagi? Jika benar, maka kita semua terpaksa menempuh 1 lagi cabaran hidup yang getir! Belanja bulanan perlu di tambah 2 hingga 3 kali ganda! Kalau sebelum ni, kita Cuma letak belanja untuk bayar bil elektrik Cuma RM100 sebulan. Tapi kalau dah bil kena sampai RM200 lebih, dah tentulah kita kena memperuntukkan belanja untuk bil RM300 kan? Betul tak?


Aku sebenarnya masih kurang pasti lagi dengan cerita ni. Sebabnya, aku masih belum menerima bil elektrik bagi bulan ini. Tetapi, jika aku juga menerima jumlah yang tidak masuk akal, sudah tentu aku juga tergolong dalam Pengguna mengamuk bil TNB tak masuk akal. Yelah, semua pun dah sedia maklum dengan Cabaran Kenaikan Kos Sara Hidup Di Malaysia sekarang ni, takkan nak tambah dengan kenaikan bil elektrik pulak kan?

http://ift.tt/1MGDfea

http://ift.tt/1MGDfea


Kalau benar, bil elektrik naik mendadak macam ni, rakyat sederhana dan bawahan bukan perlu buat 2 kerja sahaja, malah lebih daripada itu! Dan bagi mereka yang suka pilih jalan mudah, akan buat sesuatu yang melanggar peraturan! Tidakkah ianya membebankan?


Aku Cuma berharap, ada penjelasan yang jelas daripada pihak TNB Malaysia mengenai isu Bil Elektrik Mahal ni. Cukuplah dengan beban yang kami hadapi sekarang. Usahlah di tambah lagi dengan beban hidup yang baru. Semoga kita semua, hidup dalam aman dan sentosa. Amin.

Wednesday, 20 April 2016

Cerita sebenar jenazah murid di patuk ular hidup semula.

http://ift.tt/1MGDfea

Cerita sebenar jenazah murid di patuk ular hidup semula|Semalam, viral mengenai kisah seorang murid darjah 1, yang maut di patuk ular sewaktu berada di dalam sekolah. Aku yang mempunyai 2 orang anak ni, tak tahu, tak tergambar perasaan ketika melihat wajah arwah adik Nuri Nadirah Ruslan tu. Ketika cerita murid maut di patuk ular ni masih viral, muncul pula sekeping kertas yang ditulis arwah untuk menyatakan kerinduan pada ayahnya.

Dan aku sekali lagi tersentuh hati melihat nya. Aku faham kerinduan seorang anak tu pada ayahnya. Sama halnya dengan anak-anak aku. Walaupun aku kerap pulang lewat malam akibat daripada kesibukan kerja, tapi mereka tetap juga menunggu. Allahurabbi.

http://ift.tt/1MGDfea

Dalam pada itu, wujud cerita yang kononnya, arwah adik Nuri Nadirah Ruslan, hidup kembali. Ini adalah disebabkan, sewaktu urusan mengkafankan, jenazah dikatakan telah tersedu sebanyak 2 kali. Akibat daripada situ, ada beberapa orang yang berusaha melihat kembali jenazah. Dan ada daripada mereka yang berkata, jenazah berada di dalam koma.



Oleh sebab itulah, wujud cerita jenazah pelajar yang maut di patuk ular ini masih hidup dan ianya kembali viral! Ini ada yang orang kongsikan. Namun Cerita sebenar jenazah murid di patuk ular hidup semula itu ditentang sekeras-kerasnya oleh ayah beliau melalui perkongsian di facebook ayahnya.

http://ift.tt/1MGDfea
http://ift.tt/1MGDfea

Ini adalah penjelasan daripada ayah arwah dan Cerita sebenar jenazah murid di patuk ular hidup semula. Diharapkan dengan penerangan ini, kita berhentilah dari menyebarkan berita yang tak betul tu. Kesian Lah pada keluarga arwah yang kehilangan anak kesayangan mereka tu. Adalah lebih baik, kita sedekahkan pahala doa kepada arwah. Amin ya rabbal alamin.

Tuesday, 19 April 2016

Impian untuk memiliki kamera terbaik.

Camera Leica e wallpaper background

Impian untuk memiliki kamera terbaik|Aku masih mencari-cari kamera untuk kegunaan peribadi aku. Juga dalam menghasilkan sesuatu untuk blog ceritaejoy. Seorang teman memberitahu aku sebuah kamera “kecil” tapi mampu menghasilkan gambar yang sangat superb! Jadi, mari berkenalan dengan Kamera Leica!

Bagi mereka yang tak tahu dan baru pertama kali mendengar mengenai kamera ini *termasuklah aku*, Kamera Leica Adalah jenama kamera yang dihasilkan oleh syarikat Jerman. Dalam sejarahnya, syarikat yang menghasilkan kamera ini dulunya bernama Optische Institut von Ernst Leitz of Wetzlar dan ditubuhkan pada tahun 1869 khusus untuk menghasilkan mikroskop.


Pada tahun 1911, seorang jurugambar dan ahli optik bernama Oskar Barnak yang bekerja di syarikat tersebut telah berjaya menghasilkan kamera mudah alih Leica pertama yang merupakan paling awal dari pembuatan kamera 35mm. Produk kamera pertama yang dilancarkan syarikat ini disebut Ur-Leica, di mana Ur bermaksud asli atau prototaip dan Leica dari singkatan Leitz Camera.

http://ift.tt/1MGDfea

Kamera Leica Termahal.

Perkara pertama apabila aku mendapat tahu mengenai sesebuah kamera itu adalah, Mencari berapakah harga nya. Ternyata! Ianyanya tidaklah semurah yang aku sangka. Dan jangan ada yang tanya, Kamera Leica Paling Murah sebabnya korang tak akan jumpa. Tak percaya, cuba korang cari dekat mudah.com. Dan tengok harga nya, adoi!

Tetapi, bila melihat pada harganya yang mahal, sudah pasti ianya mampu memberikan yang terbaik daripada yang terbaik. Betul tak? Tak kanlah kita beli kamera mahal-mahal, tetapi kualitinya cap ayam? Mustahil lah kan? Jadi, boleh aku katakan, Kamera Leica di antara yang kamera Terbaik!

http://ift.tt/1MGDfea

Kamera Leica Mirrorless.

Dulu, aku cukup suka dengan DSLR. Lagi gabak, lagi aku suka. Kena pulak yang pakai lens panjang-panjang tu. Uish! Dah macam bawa senjata nak pergi perang je. Tapi disebabkan masa berlalu, minat aku pun makin berkurang pada kamera besar-besar ni. Maka, minat pun beralih pada kamera mirrorless.

Kenapa aku suka kamera mirrorless? Salah satu sebab nya adalah, ianya ringan dah mudah untuk di bawa kemana-mana. Bukanlah kata kamera DSLR tu tak boleh bawa jalan-jalan. Tapi aku pasti berhadapan dengan masalah ruangan dalam beg kalau bawa kamera besar-besar. Jadi penyelesaiannya adalah Kamera Leica Mirrorless.

Jangan ada yang tak tahu ya, walaupun ianya kecil, kualiti gambar yang dihasilkan adalah sama hebat dengan kamera DSLR. Atas alasan itulah, harganya adalah sama mahal dengan kamera-kamera gabak yang lain. Amacam?

http://ift.tt/1MGDfea

Kamera Leica Untuk Pemula.

Ok, sekarang, siapa yang berminat nak memiliki kamera ini? Jika berkemampuan, apa salahnya kan? Hehe. Bagi mereka yang baru ingin berjinak-jinak menggunakan kamera ini, model permulaan yang paling sesuai bagi anda adalah Leica M 240 dan Leica X Vario.

Model ini aku sendiri pun tak pernah dengar sebelum ni. Aku baca dari blog rakan Indonesia. Walaupun ianya adalah di dalam kategori permulaan, tapi harganya masih boleh tahan. Sebab tu lah aku cakap, Kamera Leica ni antara yang termahal tadi. Waaa! Sedihnya!

Tapi kan, kalau kualiti gambar yang diberikan kamera ini, adalah kualiti yang terbaik daripada yang terbaik, apalah nilai nya belasan dan puluhan ribu kan? Silap-silap, gambar yang dihasilkan itu lebih mahal daripada kamera korang.


Orait! Yang check tabung kamera aku ni. Nak tengok dah berapa simpanan ni. Kalau belum cukup, kena fikir kan macam mana nak tambah lagi simpanan tu. Dah jumpa yang terbaik, harga pulak kurang terbaik bagi aku. hahahaha! Semoga aku dan kalian semua berjaya dalam apa jua bidang yang diceburi ya! Dan semoga aku akhirnya berjaya beroleh sebuah Kamera Leica Mirrorless!

Kerja Jaga Kerja Yang Mulia.

http://ift.tt/1MGDfea

Kerja Jaga Kerja Yang Mulia|Zaman sekarang ni, 1 zaman yang boleh dikatakan tak boleh pilih kerja. Sebabnya? Bukan sebab peluang pekerjaan tu tiada, tapi disebabkan oleh mereka yang terlalu memilih kerja dan “peluang” yang kurang. Bila sebut pasal peluang pekerjaan, semua pun dah tahu, majikan sekarang lebih gemar memilih pekerja asing. Mengenai mereka yang memilih kerja pula, adalah mereka yang mempunyai sijil yang “mahal” dan sentiasa mengharapkan pekerjaan dengan gaji yang besar.

Orait! Kerja Jaga Kerja Yang Mulia. Jangan ada yang tak tahu ya, ada orang yang memandang rendah kepada mereka yang bekerja sebagai jaga atau pengawal keselamatan ni. Bagi mereka, pekerjaan ini “ low class”. Sungguh! Aku pernah dengar seorang rakan aku, ada orang tawarkan beliau kerja sebagai jaga, tahu apa ayat yang keluar dari mulut dia?

Apa barang kerja Jaga! Kerja jaga ni untuk mereka yang takda kelulusan pelajaran je

Hmm? Untuk mereka yang takda kelulusan pelajaran? Kenapa? Hina sangat ke kerja jaga ni? Mereka bukan mencuri pun. Tak mengganggu orang pun. Gaji mereka pun bukan rendah. Beribu juga! Tapi kenapa ada yang pandang rendah pada pekerjaan ini?


Atas sebab ramai orang yang berfikiran macam inilah, majikan mengambil pekerja asing bekerja sebagai jaga atau pengawal keselamatan ni. Lepas tu, ada pula yang marah-marah mereka ni kalau ada dari  mereka yang menjalankan tugas mereka. Adoi. Makin tak faham aku.

Pada aku mudah je. Apa pun kerja, kalau ianya berkat, tiada hinanya pekerjaan tu. Lagi pulak kalau niat nak sara keluarga. Kerjalah apa pun asalkan jangan mencuri. Tak perlulah nak memilih kerja. Sebabnya, pasal memilih kerja itulah, ramai yang tak ada kerja ataupun menganggur! Oleh yang demikian, janganlah menghina mereka yang berkerja jaga ni, sebab nya Kerja Jaga Kerja Yang Mulia.



Orait! Belanja lirik lagu Khalifah yang terbaru, Hang Pi Mana.

Hang pi mana
Hang pi mana
Hang pi mana
Hang pi mana

Pagi pagi buta
Mak dan ayah dah tanya
Aku nak kemana

Berseluar yankee
Baju bunga bunga
Duduk atas tangga

Ai malu nak kata
Takkan ku nak auta
Mak ayah tercinta

Cek nak pi kerja
Insyaallah
Bukan nak pi mana

Hang pi mana
Kerja apa
Hang pi mana
Kerja apa
Hang pi mana
Kerja apa
Hang pi mana
Kerja apa
Hang pi mana

Pergi sekolah
Bukan cikgu di sana
Baju bunga bunga
Bukan tukang kebun juga

Mak ayah tanya
Cek pi buat kerja apa
Malu nak kata
Nanti apa tau juga

Anak anak mak ayah bukan tanya tanya saja
Depa tanya p mana bukan mintak duit kita
Malu apa janji kerja janji tidak buat dosa
Memang cek nak habaq tunggu lepas solo gitar

Cek pi sekolah
Memang kerja di sana
Kerja duduk saja
Sambil tengok sini sana

Kerja mulia
Bukan cek buat dosa
Gaji sederhana
Kerja jadi JAGA saja

Hang pi mana
Dah tau dah
Hang pi mana
Dah tau dah
Hang pi mana
Dah tau dah
Hang pi mana
Dah tau dah
Hang pi mana

Monday, 18 April 2016

Mencuri untuk teruskan kehidupan.

http://ift.tt/1MGDfea

Mencuri untuk teruskan kehidupan|Ada beberapa video yang dikongsikan di laman Youtube, mengenai kisah mereka yang dipukul kerana tertangkap ketika mencuri. Ada dari kalangan dewasa dan ada juga dari kalangan kanak-kanak. Mungkin ada daripada pembaca yang pernah menonton video seorang kanak-kanak yang di rendam ke dalam air dengan tangan terikat kerana tertangkap mencuri buah kelapa.

Dalam kejadian tersebut, dari apa yang aku faham, kanak-kanak tersebut adalah orang miskin dan mencuri hanya untuk mengisi perut yang kelaparan * Ini apa yang aku baca, mungkin variasi ceritanya berbeza daripada cerita sebenar. Mengenai hal itu, aku tidak mampu beri kepastian*. Ianya berlaku di luar Negara.

Malaysia sendiri ada kes semacam ini. Tertangkap dan dijatuhi hukuman. Alasan yang diberi adalah kerana miskin dan mencuri hanya untuk mengisi perut mereka ataupun perut anak-anak yang kelaparan. Di dalam kejadian seperti ini, siapa yang patut di salahkan? Apakah pencuri yang mencuri bukan untuk kekayaan, tetapi untuk mengisi perut ataupun orang sekeliling?


Aku teringat 1 kisah yang pernah dikongsikan dalam laman sosial. Mengenai seorang tua yang mencuri hanya untuk mengisi perut cucunya yang lapar. Dihadapkan ke mahkamah dan dijatuhi hukuman. Dan kemudiannya hakim menjatuhkan hukuman ke atas setiap yang hadir, akibat daripada membiarkan salah seorang daripada komuniti mereka kelaparan.

Dari apa yang aku nampak, kebanyakkan daripada “mereka” ini menyatakan, terlalu sukar untuk memohon bantuan daripada pihak berwajib. Terlalu banyak proses yang perlu dilalui oleh mereka. Dan proses tersebut juga banyak menggunakan wang. Oleh yang demikian, jalan terbaik buat mereka adalah mencuri.

Pada aku, jika keadaan ini menjadi terlalu sukar, kenapa tidak orang sekeliling yang memberi bantuan? Rakyat malaysia terkenal dengan sifat yang pemurah! Ya! orang malaysia adalah di antara rakyat dari seluruh dunia, yang pemurah. Kenapa tidak memberi bantuan kepada mereka yang memerlukan?

Tak minta banyak pun, dalam masyarakat sekeliling, kalau 1 keluarga beri RM10, jika semua keluarga memberi bantuan, masalah semacam ini aku rasa boleh dikurangkan. Apakah nilai itu terlalu besar? Kalau besar, kurangkan kepada RM5. Kalau kita kumpul dalam 1 masyarakat dekat satu-satu kawasan tu, aku pasti, sudah cukup untuk membantu mereka yang memerlukan.

Dan mereka yang menerima bantuan, bolehlah gunakan wang tersebut untuk memajukan diri. Samada mula berniaga kecil-kecilan ataupun mula mencari kerja. Jika ada usaha untuk memajukan diri, aku pasti orang sekeliling juga sangat senang untuk membantu.

Aku faham dengan keadaan masyarakat kita. Dan aku juga boleh agak jawapan yang diberikan bila kita memberikan idea ini. Bila mana masyarakat sekeliling tidak mahu ambil pusing, kes-kes semacam ini sampai bila-bila pun tak akan selesai. Jangan hanya berharap “orang-orang kaya” untuk tolong. Kita pun boleh tolong kalau kita mahu.


Mari bersama-sama menghidupkan suasana harmoni dalam masyarakat malaysia. 

Project interchange bloglist & Review Blog.

http://ift.tt/1MGDfea


Project interchange bloglist & Review Blog|Assalamualaikum & selamat pagi. Hari ini aku terasa tersangat lah malas dan penat. Mungkin disebabkan kurang rehat akibat daripada kepadatan kerja. Tapi apa pun, aku kena juga menulis. Sebabnya, kalau tak menulis, takda lah duit. Bagi mereka yang Jana Duit Dari Blog, mereka pasti faham dengan apa yang aku katakan ni. Orait! Siapa nak tukar bloglist dengan blog ceritaejoy?

Semalam aku terfikir 1 perkara. Apa kata aku buat 1 projek. Tukar bloglist dengan mana-mana pemilik blog yang bersetuju. Aku letakkan blog mereka dalam bloglist aku selama sebulan dan mereka juga melakukan perkara yang sama. Bukan itu sahaja, aku akan buat 1 review ringkas mengenai setiap blog yang join Project interchange bloglist & Review Blog ini.

Baik, apa kelebihan kalau join projek ini?

1) Kita boleh dapat “trafik “daripada setiap blog yang join Project interchange bloglist & Review Blog.

2) Kita boleh tahu “latest post” daripada blog yang join projek ini.


3) Kita boleh berkenalan dengan rakan-rakan blogger.

4) Mudah untuk blogwalking blog rakan-rakan lain.

Kita boleh kembangkan lagi atau kuatkan lagi jenama blog kita *melalui penulisan terbaik kita*
Dan banyak lagi kelebihan lain. Oleh yang demikian, aku rasa ada baiknya juga Project interchange bloglist & Review Blog ini. Yang penting, kena lah ada semangat sebagai blogger tu. Yelah, janganlah semangat pada awal je, bila dah lama sikit, dah mula malas nak update blog. Blog kita belum ada fungsi suara lagi, jadi kena lah rajin menulis ya! hehe.

Orait! Siapa nak join? Aku nak cari 10 BLOG SAHAJA untuk aku tempatkan di dalam Project interchange bloglist aku. Dan juga review ringkas bagi setiap blog yang join. Ahha! Syarat Nya mudah sahaja. Aku masukkan blog rakan-rakan yang join dalam bloglist aku, dan rakan-rakan juga perlu lah masukkan blog ceritaejoy dalam bloglist mereka. Kalau boleh, berikan tajuk Projek interchange bloglist.

Letakkan selama sebulan sahaja ya! Kemudian, bila cukup sebulan, aku akan tukar bloglist. Mencari rakan-rakan blogger yang lain, juga dalam jumlah yang sama, 10 BLOG SAHAJA. Dan juga review ringkas bagi setiap blog. Amacam? Ada yang nak join tak? Erks. Hehe.

“Aku geram kat kau! Kalau boleh aku nak bunuh kau!”.

Saturday, 9 April 2016

Panduan masukkan No telefon Waris Pada Telefon Yang Di lock.

http://ift.tt/1MGDfea

Panduan masukkan No telefon Waris Pada Telefon Yang Di lock|Perkara yang tak semua orang suka tapi siapa kita untuk mengelak takdir adalah terlibat di dalam kemalangan. Bagi kemalangan yang melibatkan kecederaan dan masih sedar tidak menjadi masalah. Namun apabila ia melibatkan sesuatu yang lebih daripada itu, seperti pengsan atau Kemalangan Maut, ia akan menyukarkan orang awam maupun pihak berwajib untuk menghubungi waris mangsa kemalangan tersebut.

Masalah yang paling utama adalah mangsa mempunyai telefon yang "di lock". Ini sangat-sangat menyukar mereka yang ingin membantu dalam menghubungi waris mangsa. Akibat daripada permasalahan ini, proses pengurusan mangsa menjadi sukar dan mengambil masa yang sangat panjang.


Pernah aku berhadapan dengan 1 kemalangan jalan raya. Ramai pihak yang ingin membantu *termasuklah aku* ketika itu kerana mangsa pengsan akibat hentakan yang kuat. Namun semuanya berhadapan dengan masalah apabila telefon bimbit mangsa "di lock". Tujuan kami hanya 1, untuk menghubungi ahli keluarga atau saudara mara mangsa, untuk memberitahu apa yang berlaku kepada ahli keluarga mereka.

Hari ini, aku cuba untuk kongsikan Panduan masukkan No telefon Waris Pada Telefon Yang Di lock, bagi membantu menyelesaikan masalah ini. Diharapkan dengan panduan ini, kita dapat membantu menguruskan dalam segala hal yang terlibat. InsyaAllah.

LENOVO

1. Setting
2. Security
3. Owner info.. Masukkan no telefon emergency
.
SAMSUNG

1. Setting
2. Device
3. Lock screen
4.Owner information… Masukkan no telefon emergency
.
ASUS

1. Setting
2. Lock Screen
3. Owner Info… Masukkan no telefon emergency
.
XIAOMI

1. Setting
2. Lock Screen
3. Owner Info… Masukkan no telefon emergency

Once the screen lock.. No phone emergency tu will appear there.
.
IPHONE (APPLE)

To set, launch “Health” app & create Medical ID.

To access the info once Medical ID created:

1. Slide
2. Emergency

3. Medical id… Your emergency contact details will appear.

Semoga dengan perkongsian Panduan masukkan No telefon Waris Pada Telefon Yang Di lock akan memudahkan mereka yang ingin menolong untuk menelefon waris mangsa yang terlibat. Dan mungkin akan mempercepatkan segala urusan. Terfikir juga, ada baik dan buruknya juga ya kalau kita lock handphone ni. Hmm.
Powered by Jasper Roberts Consulting - Widget