Pages

komli

Thursday, 29 December 2016

Tukar baju blog lagi.

tukar template blogspot

Tukar baju blog lagi | Rasanya dah banyak kali aku tukar template blogspot ni. Dah memang jenis aku macam gitu kut. Aku memang cepat bosan dengan apa sahaja yang berada di sekeliling aku. Memang semuanya kerap aku ubah, termasuklah blog ceritaejoy ni. Macam musim rayalah kan. Benda elok lagi, tapi habis ditukarnya semua. Hehehe.

Aku agak suka dengan template baru ni. Apa yang aku inginkan semua ada. Tapi secara terus terangnya, aku lebih gemarkan template dengan bahagian header yang besar! Sebabnya aku nak letak muka aku dekat situ. Hahaha. Blog aku kan. Tapi hingga ke hari ini, aku masih belum ada gambar yang betul-betul menarik minat aku.

Aku memang tak suka bergambar dan agak susah untuk mengambil gambar. Tapi bila masuk ke dalam dunia blog ni, aku kena ubahlah benda tu kan. Tak kan nak ambil gambar orang kemudian masukkan dalam blog kita pula. Adalah sangat baik jika semuanya adalah datang daripada kita sendiri. Baru ada indentiti dekat situ.

Apa pun, aku cuma nak beritahu yang template ceritaejoy sudah berubah. Dan aku sendiri tak berani cakap yang template ini akan kekal lama atau tidak kerana pastinya suatu hari nanti, ianya pasti bertukar. Hehehe. Korang macam mana pula?

Tuesday, 20 December 2016

Air di A'famosa resort tercemar dengan Holy Water??


Sumber : http://ift.tt/1af8kUT

Air di A'famosa resort tercemar dengan Holy Water?? | Agak memeranjatkan juga selepas melihat video yang dikongsikan di laman sosial facebook berikutan satu upacara keagamaan yang diadakan di A'famosa resort. Aduh! Terlalu dekat rasanya kawasan percutian ini dengan rumah aku. Mulanya tak terasa nak tengok pun video tu, tapi bila aku baca tajuknya dengan lebih terperinci, terus datang rasa nak tengok! Manakan tidak, dikatanya seluruh kawasan resort tu disimbah dengan air Holy water!

Siapa yang tak tahu apa itu Holy water? Untuk maklumat lanjut, korang boleh la search di google ya! Cuma apa yang aku tahu, yang diceritakan dari mulut ke mulut, air ini adalah air yang disediakan di gereja khas untuk penganut agama ini. Dan hampir semua daripada kita tahu akan perkara ini, Cerita yang dibawa daripada aku kecil hinggalah sekarang.

Ceritanya adalah, sesiapa yang minum air ini, mereka tak akan mampu untuk mengucap 2 kalimah syahadah lagi! Lidah jadi keras! Dan oleh yang demikian, mana-mana orang yang minum, tak boleh mengucap dan akan keluar daripada agama! Adeh! Ini cerita yang aku dengar daripada aku kecil hinggalah sekarang. Namun, mengenai kesahihannya, aku tak boleh nak cakap kerana aku sendiri tak pernah berjumpa dengan mereka yang dah melalui benda ni.

Kita nak bercakap lebih-lebih tak boleh. Kerana ini melibatkan agama. Cuma cerita aku dekat atas tu adalah cerita yang aku dengar dari dulu sampailah sekarang. Ok? Berbalik semula dengan cerita Air di A'famosa resort tercemar dengan Holy Water ni. Kalau korang tengok video tu, memang nampak sekelompok manusia yang melemparkan air mineral ke seluruh tempat.

Menakutkan! Aku yang pada awalnya tengok memang rasa takut! Eh, dah kenapa ni? Kenapa baru sekarang kita nampak benda ni? Kenapa sebelum ni kita tak pernah dengar pun pasal upacara keagamaan ini? Apa mereka yang sebelum-sebelum ni mandi kolam yang dah di campur dengan holy water ke??

Isu ini telah pun dikenal pasti Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) dan laporan penuh telah dibuat. teruskan bacaan anda:

Alor Gajah: Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) menafikan air yang digunakan dalam upacara keagamaan di pintu masuk taman tema di sini adalah air suci, sebaliknya hanya air mineral.

Ketua Penguat kuasa JAIM, Rahimin Bani berkata, siasatan pihaknya mendapati air yang digunakan dalam upacara berkenaan yang kemudiannya dijirus di kawasan sekitar itu adalah air mineral biasa.

"Pasukan penguat kuasa sudah ke lokasi dan menjalankan siasatan. Hasilnya, air yang digunakan hanyalah air mineral yang disediakan oleh pihak taman tema untuk dijirus sebagai simbolik upacara.

"Ia hanyalah upacara tahunan yang diadakan mengikut kepercayaan mereka bagi mendapatkan keselamatan serta dimurahkan rezeki," katanya.

Semalam, tindakan seorang individu yang memuat naik dua video di Facebook mengenai upacara keagamaan berkenaan mengundang pelbagai reaksi dan komen.

Video setiap satunya berdurasi satu minit yang dimuat naik itu menunjukkan sekumpulan individu menjirus air di kawasan sekitar taman tema.

Rahimin berkata, individu berkenaan sepatutnya memastikan maklumat itu sahih sebelum menyebarkannya.


Katanya, tindakan individu berkenaan yang menyebarkan video itu boleh mengundang keadaan huru hara khusus buat pengunjung beragama Islam.

Ok. Sekarang dah jelas kan mengenai isu ni? Cuma soalan aku, apa perbezaan Holy water dengan air mineral ya? Apakah ada beza pada warna? Rasa atau apa sahaja? Jika rakan-rakan yang punya pengalaman dan ada jawapan kepada persoalan ini, kita boleh berbincang dalam ruangan komen di bawah ya. Terima kasih.

Isu Bekalan Air Terputus dan laman sosial.

Lokasi menarik dan Tips melancong ke Kota Bharu, Kelantan!


Lokasi menarik dan Tips melancong ke Kota Bharu, Kelantan! | Kelantan. Atau juga dikenali sebagai ibu negeri Cik Siti Wan Kembang terletak di pantai timur malaysia. Apa yang menariknya di sana? Lebih-lebih lagi di Kota Bharu? *Ada yang tulis Kota Bahru, ada juga yang tulis Kota Baru, tak kisahlah, janji lokasinya sama, di Kelantan, hehehe*.  Haip! Berbalik semula pada ceritaejoy, Hari ini aku nak kongsikan Lokasi menarik dan Tips melancong ke Kota Bharu, Kelantan! Dan rahsia macam mana nak dapatkan tiket dan penginapan yang murah! Ahha!

Baik. Kota Bahru atau KB ni dikenali sebagai persingahan sebelum menyeberang ke Thailand melalui sempadan selatan atau percutian tropika ke pulau yang terkenal di Malaysia, Pulau Perhentian. Sedikit info menarik yang boleh aku kongsikan, Sultan Muhammad mula membangunkan bandar yang berunsurkan Islam ini pada tahun 1844. Ia masih dikenali sebagai sebuah kota budaya yang dianggap sebagai pusat kebudayaan tradisional Melayu. Bandar ini telah pun dianugerahkan sebagai salah satu daripada lapan bandar-bandar yang terbaik di dunia pada tahun 1993 untuk keunikan budayanya dan destinasi pelancongan terbaik oleh Agensi Tanah Negara Jepun. Menarikkan?

Dan walaupun KB mempunyai pengaruh budaya Islam yang kuat sehingga pernah digelar sebagai Serambi Mekah, terdapat juga kuil-kuil Buddha di sekitar bandar ini. Ini menunjukan Malaysia adalah negara yang harmoni. Itulah keistimewaan negara bertuah ini!

Untuk trip ke KB ini, aku gunakan http://ift.tt/2fRs5d0 untuk tempahan tiket penerbangan dan juga tempat penginapan! Kenapa mesti traveloka? Kerana urusannya sangat pantas dan mudah! Hanya dalam beberapa minit, semua urusan flight dan bilik selesai! Menarikkan?

Orait! Sekarang aku nak kongsikan cara-cara untuk sampai ke KB. Kalau korang gunakan jalan udara, korang akan mendarat di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra yang terletak di Pengkalan Chepa. Kemudian, dari airport korang boleh ambil teksi atau bas untuk ke pusat bandar yang terletak hanya beberapa kilometer dari airport.



Kredit : http://ift.tt/2iauHA1

Kalau korang guna keretapi pula, korang akan berhenti di Wakaf Bharu, stesen kereta api paling dekat dengan Kota Bharu, kira-kira 6.5 kilometer dari pusat bandar. Terdapat beberapa kereta api yang beroperasi pada waktu siang (tren ulang-alik dan ekspres) dan kereta api yang bergerak pada waktu malam (tren ekspres). Wakaf Bharu terletak di laluan Pantai Timur, yang lebih dikenali sebagai "Jungle Railways", bermula dari Tumpat (satu stesen daripada Kota Bahru) ke Gemas.

Menariknya laluan keretapi ini adalah, Ia menawarkan pemandangan menghijau yang terdiri daripada kebanyakannya pokok kelapa sawit di sepanjang perjalanan. Ketenangan dan kedamaian seperti ni lah yang membuatkan ramai pengunjung memilih untuk menginap kat homestay di Kota Bharu!

Ada dua stesen bas utama di bandar ini sama ada untuk bas tempatan, antara daerah, dan jarak jauh. Stesen bas pusat, juga dikenali sebagai Terminal Bas Jalan Hamzah ada untuk bas dalam bandar bandar dan bas yang bergerak antara daerah, manakala stesen bas SKMK Langgar adalah untuk bas jarak jauh. Bagi mereka yang merancang percutian pada musim cuti sekolah, dan tak sempat pre book accomodation, jangan risau sebab di sekitar bandar ni, u guys boleh nampak banyak hotel Kota Bharu



kredit : http://ift.tt/2h5wlW4

Ok! Antara tempat penginapan yang terkenal kat sini seperti The luxurious Hotel Perdana Kota Bharu, Renaissance hotel, Grand Riverview dan Crystal Lodge hotel. Korang boleh pilih ikut bajet dan kesesuaian masing-masing. Dan di sekitar area penginapan ni, terdapat banyak tempat tarikan pelancong yang menarik untuk dilawati seperti Istana Jahar, Muzium Adat Istiadat Diraja Kelantan, Muzium Kraf Tangan dan di antara lokasi wajib kunjung adalah Pasar Besar Siti Khadijah.

Kat sini korang boleh shopping pakaian batik yang dicetak tangan di Kota Bharu Trade Center, Citra Batik di Pantai PCB, atau Citra Batik di KB Mall sebab harga di pusat membeli-belah KB adalah lebih tinggi daripada di kedai PCB. Buat mereka yang suka mencuba makanan di tempat baru, korang boleh berkunjung ke Medan Selera MPKB yang terletak di Jalan Pintu Pong. Banyak juadah tempatan yang unik untuk korang cuba. Bagi menu yang lebih pelbagai, korang boleh try makanan Cina di Jalan Kebun Sultan bertentangan dengan Public Bank, dan Jalan Pejabat Pos Lama untuk makanan Thai.

Cuma satu pesanan aku buat mereka yang baru pertama kali nak ke sana, harus diingatkan, bandar ini merupakan sebuah tempat yang mempunyai pengaruh Islam yang sangat kuat. Jadi, elakkan memakai pakaian yang terlalu terdedah dan sentiasalah berkelakuan sopan. Kebanyakan kedai-kedai di sini akan berhenti beroperasi pada waktu solat. Dan jangan risau, kebanyakan hotel di Kota Bharu ada menyediakan ruang untuk solat yang selesa bagi tetamu Muslim. Rasanya itu je tips yang boleh aku kongsikan dengan pembaca blog ceritaejoy. Dan Kalau korang ada lagi benda yang menarik untuk dikongsikan, boleh la tinggalkan komen kat ruangan bawah ni. Jumpa lagi dalam post seterusya. Daa~

Wednesday, 7 December 2016

Donald trump lantik bekas eksekutif WWE sebagai Small Business Administration

Luahan Tun Mengenai Pembatalan jemputan Ke majlis rasmi negara.

Luahan Tun Mengenai Pembatalan jemputan Ke majlis rasmi negara.

Luahan Tun Mengenai Pembatalan jemputan Ke majlis rasmi negara | Umum rasanya sudah mengetahui akan pembatalan jemputan Majlis istiadat Yang di Pertuan Agong yang baru kepada tun. Melalui blog beliau, ada dinyatakan sebab-sebabnya. Aku bukanlah orang politik cuma ingin berkongsikan beberapa perkara mengenai perkara ini. Harus di ingatkan juga, tiada tokok tambah dalam perkongsian ini. 

Pada 10 haribulan 11, 2016, saya menerima jemputan dari Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja yang menjunjung titah perintah Majlis Raja-Raja untuk menghadiri Mesyuarat Majlis Raja-Raja Yang Ke-244 (Khas) di Istana Negara, Kuala Lumpur pada hari Selasa 13hb Disember 2016 bersamaan 13 Rabiulawal 1438H jam 11.00 pagi sempena Istiadat Melafaz dan menandatangani Sumpah Jawatan oleh Seri Paduka Baginda Sultan Muhammad V, Yang di-Pertuan Agong dan Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Nazrin Muizzuddin Shah ibni Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur-Lah, Timbalan Yang di-Pertuan Agong.

Saya jawab bahawa saya akan hadir kerana saya anggap acara ini sebagai acara nasional yang tidak ada kaitan dengan mana-mana parti politik.

Pada 6hb Disember, 2016 saya terima surat dari Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja yang menyebut:


“Dengan hormat saya menyusuli undangan yang dihantar kepada YABhg Tun dan memaklumkan bahawa undangan tersebut adalah dibatalkan.


Baca lanjut di sini : Chedet.cc

Apa yang berlaku dekat Aceh?

Powered by Jasper Roberts Consulting - Widget