Pages

komli

Sunday, 31 January 2016

Anak demam panas!!

Anak Paksa Ibu Sendiri Beli iPhone 6 Plus 64GB Untuk Kekasih

Anak Paksa Ibu Sendiri Beli iPhone 6 Plus 64GB Untuk Kekasih


Beginilah kisahnya :



Baru umur 15 tahun dah melakukan perkara macam itu kepada orang tuanya bayangkan apabila besar nanti bagaimana yang dilakukan kepada ibunya.

Berikut adalah perkongsian seorang pekerja di kedai telefon yang melihat perkara itu.

Semalam, aku dapat seorang customer, seorang anak dan ibunya datang. Ibu dia sakit kaki, macam tak berdaya nak berjalan. Aku pun berikan layanan.

Aku:- Assalamualaikum makcik, kami ada set handphone, laptop dengan barangan rumah. Ada tiga cara bayaran, cash, kad kredit dan ansuran mudah.

Ibu:- Kalau ansuran mudah macam mana cara dia?

Aku:- Kalau ansuran mudah, sediakan penyata gaji, salinan kad pengenalan dan penyata bank. Kalau malas nak pergi bank buat penyata bank, bagi je nombor akaun, saya buatkan penyata bank. Makcik nak apa, saya kirakan sekali bayaran bulanannya. Paling maksimum bayaran boleh sampai tiga tahun saja.

Anak:- Okay bang, berapa eh sebulan untuk iPhone 6 Plus 64GB dengan Samsung Note 4?

Aku:- *terus ambil kalkulator kira* Okay, kalau dua handphone, RM296 untuk sebulan selama 3 tahun.

(Sambil tersenyum aku tengok, muka makcik itu yang macam resah. Aku tahu makcik tu orang susah).

Anak:- Okay, Ibu jadi eh? Boleh eh?

Ibu:- (Hanya mampu mengangguk mengikut kehendak anak dia)

Aku:- Beli handphone sampai dua, satu siapa punya? Umur adik berapa?

Anak:- Yang Samsung Note 4 itu saya punya, yang iPhone 6 128GB tu saya nak hadiahkan kepada makwe saya bang. Minggu depan hari lahir dia. Umur 15.

Aku:- (Mengucap dalam hati, sambil geleng kepala. Ya Allah, macam ni sekali anak dia buat kat Ibu dia? Ibu dia yang bayar bulan-bulan, senang-senang je anak bagi kat makwe dia).

Ibu dia terus keluarkan dokumen, aku tengok penyata gaji Ibu dia sebulan cuma RM950.

Aku:- Okay makcik, nanti saya proses. Dalam masa seminggu akan dapat jawapan lulus ke tak.

Ibu:- Okay, baik dik. Terima kasih. (Dengan wajah seperti pasrah dengan kehendak anak dia)

Aku:- Sama-sama makcik. Datang lagi.

(Aku senyum dengan rasa bersalah tengok keadaan Ibu dia yang kaki tempang berjalan keluar). Ya Allah macam nak menangis tengok.

Subhanallah...kuatkanlah dirimua engkau wahai si Ibu moga tempatmu di sana nanti dikalangan orang-orang beriman....

Wednesday, 20 January 2016

Konspirasi untuk menukar menteri besar kedah

http://ift.tt/1MGDfea

Konspirasi untuk menukar menteri besar kedah. Semalam, aku memang tak boleh tidur, lepas layan anak-anak, tepuk-tepuk untuk kasi mereka tidur, dah aku pulak yang tak boleh tidur. Handphone pulak berbunyi. Mesej dekat whatsapp. Mesej yang agak panjang yang aku pasti telah banyak dikongsikan di group-group yang ada. Hmm, isu apa pulak yang berbangkit ni? Isu terbaru yang aku rasa semua orang dah tahu, mengenai niat untuk menukar menteri besar kedah (YAB Dato’ Seri Hj Mukhriz) yang sekarang kepada yang baru.

Kalau nak diikutkan, aku bukanlah seorang yang minat dengan parti politik. Tetapi sebagai sebahagian daripada rakyat Malaysia, aku kenalah ambil tahu dengan setiap apa yang berlaku di sini. Hmm, pelik juga bila difikirkan balik. Yelah, kenapa tiba-tiba je boleh timbul isu macam ni? Faham tak ayat secara tiba-tiba? Ha, biasanya, mesti timbul beberapa isu barulah masuk isu ingin menukar seseorang menteri tu.

Aku bukan seorang yang pakar dalam bidang ni. Jadinya, aku tak boleh nak cerita lanjut pasal benda ni. Aku tahu, pasti ada jalan yang terbaik di dalam isu seperti ini. Negara kita sebenarnya penuh dengan mereka yang bijak pandai. Yang sememangnya sudah berjaya membangunkan dan mengharumkan nama Malaysia. Jadinya, jika isu seperti ini, dah pastilah ianya boleh diselesaikan dengan cara yang terbaik.

Kalau di tanya pada aku, dah tentu lah aku menyokong YAB Dato’ Seri Hj Mukhriz. Jangan kecam aku ya! Setiap dari kita punya hak untuk memilih siapa yang kita suka. Ianya adalah berdasarkan peribadi seseorang itu. Itu jawapan dari aku. Aku pasti jawapan dari kalian semua pasti berbeza. Itu terpulang kepada individu. Diharap isu ini diselesaikan dengan cara yang terbaik. Kerana lebatnya sesuatu pokok itu adalah dari benih. 

Tuesday, 19 January 2016

Azwan Ali Bakal Disaman Kerana Kicap


Azwan Ali Bakal Disaman Kerana Kicap


Azwan Ali bakal berdepan dengan tindakan undang-undang apabila sebuah syarikat pengeluar kicap tersebut mendakwa selebriti itu mengeluarkan kenyataan dan video bersifat fitnah terhadap produk mereka.

Menurut The Rakyat Post, syarikat tersebut yang diwakili oleh peguam Adnan Seman telah memberikan notis tuntutan agar Azwan menyiarkan permohonan maaf bertulis di sebuah akhbar tempatan serta menarik semula kenyataan dan video yang dimuat naik di akaun Instagramnya, divaazwanavazz sebelum 26 Januari ini.

Pemiliknya, Dr Hilmi Murad Mohamed berkata, tindakan selebriti itu telah memberikan impak yang buruk kepada syarikatnya. Beliau berharap Azwan mengambil langkah untuk membersihkan kembali nama produk dan syarikatnya itu.

"Komen-komen yang diberikan agak pedas dan melampau. Kalau pun iklan saya itu teruk, tetapi ada cara untuk kita menegur. Tegur dengan cara yang beradab, kita orang Melayu dan kita beragama Islam," katanya.

Azwan sebelum ini telah memuat naik klip video iklan kicap Tirana dan satu video parodi yang memaparkan dirinya menuang kicap berlebihan ke atas satu hidangan sambil meniru loghat percakapan model yang terlibat dalam iklan tersebut.

Dua hari yang lalu, Azwan Ali dipercayai telah dihubungi oleh pihak syarikat berkenaan yang mahu mengambil tindakan undang-undang terhadapnya. Namun, dalam kapsyen video iklan tersebut, Azwan seolah-olah mencabar syarikat itu memfailkan saman terhadapnya jika berani.

Bagaimanapun Azwan Ali dalam respon terkininya melalui Instagram menyatakan dia tidak gentar dengan ugutan saman yang diberikan. Malah, beliau juga akan memberikan saman balas terhadap syarikat berkenaan

Selepas memandu 96km, lelaki baru sedar isteri tertinggal di stesen minyak


Selepas memandu 96km, lelaki baru sedar isteri tertinggal di stesen minyak


SEORANG lelaki meninggalkan isterinya di stesen minyak dan hanya menyedari situasi tersebut selepas memandu sejauh 96 kilometer, lapor The Telegraph.

Lelaki yang dikenali sebagai Walter singgah di stesen minyak dalam perjalanan pulang ke Argentina selepas bercuti di Brazil.

Isteri Walter masih tidur ketika mereka tiba di stesen minyak. Selepas selesai mengisi minyak, Walter ke tandas tanpa menyedari isterinya sudah terjaga dan ke kedai untuk membeli biskut.

Walter kemudian meneruskan perjalanan dan meninggalkan isterinya, Claudia.

Sebaik sahaja menyedari dirinya ditinggalkan, Claudia menghubungi pihak polis berdekatan selepas gagal menelefon suami akibat liputan isyarat yang lemah.

Seorang anggota polis daerah Passo Fundo menyatakan Claudia begitu marah sehingga dia menendang keretanya sebaik sahaja Walter tiba.
Ketiadaan Claudia bukan sahaja tidak disedari oleh suaminya, malah anaknya yang duduk di kerusi penumpang hadapan turut leka dengan permainan di telefon pintar.

sumber

Monday, 18 January 2016

37 Dakwaan Ke ATas Najib Dinafikan Oleh SPRM


37 Dakwaan Ke ATas Najib Dinafikan Oleh SPRM


Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menafikan terdapat 37 syor dakwaan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berhubung dengan siasatan ke atas SRC International.

“SPRM ingin menjelaskan bahawa laporan portal berita Sarawak Report hari ini, yang mengatakan kononnya terdapat 37 syor dakwaan berasingan telah dikemukakan oleh SPRM terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak melibatkan kes SRC International, adalah tidak benar,” kata suruhanjaya itu dalam satu kenyataan media hari ini.

Dalam perkembangan berkaitan, SPRM juga mengesahkan Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali telah mengembalikan berhubung kes SRC International dan dana RM2.6 bilion yang didakwa disalurkan ke akaun Najib.

“SPRM mengambil maklum arahan daripada Jabatan Peguam Negara yang memerlukan penjelasan lanjut mengenai beberapa cadangan dan tindakan yang dikemukakan oleh SPRM sebelum ini.

“Respons SPRM kepada permintaan Jabatan Peguam Negara akan dikemukakan dalam waktu terdekat,” katanya.

Hari ini Sarawak Report melaporkan SPRM melengkapkan siasatannya berhubung isu berkenaan dokumen berkaitan - didakwa mengandungi tidak kurang daripada 37 tuduhan berasingan terhadap perdana menteri - diserahkan kepada Apandi.

Kebetulan, Apandi dalam kenyataannya hari ini berkata kertas siasatan mengenai kes itu dihantar semula kepada SPRM untuk penjelasan lanjut.

Siasatan itu menjadi perhatian pada Julai tahun lalu apabila The Wall Street Journal (WSJ) melaporkan dana berjumlah RM2.6 bilion dimasukkan ke akaun persendirian Najib.

Najib kemudian menafikan sebarang salah laku, malah menjelaskan wang berkenaan adalah "derma" daripada pihak tertentu di Timur Tengah.

Namun, menurut WSJ, sebahagian daripada wang itu - bernilai RM42 juta - datang dari syarikat SRC International.

sumber

Duit pertama dari blog! Hoyeh!!

buat duit dengan 8share


Duit pertama dari blog! Hoyeh!! Mestilah aku seronokkan, sebab ini adalah duit pertama yang aku dapat dari blog. Asyik tengok rakan-rakan blogger lain update entry cerita pasal jana pendapatan dengan blog takpun buat duit dengan blog, aku pun terasa nak juga. Aku mula berblogging bermula bulan april 2014 hinggalah kini.

Sebelum ni aku mencuba medium buat duit dengan blog dengan Nuffnang. Nampaknya hingga kini, aku masih belum merasa duit nuffnang, walaupun aku dah mencuba untuk cashout sebanyak 2-3 kali. Alasan yang aku terima adalah aku klik iklan sendiri. Hmm, awal dulu memang aku ada buat, tapi bila kita dah kena sekali, dah tentulah kita takkan buat lagi kan? Mungkin tiada rezeki lagi di situ.

Kemudian aku cuba lagi medium kedua, 8Share! Hip hip horayy! Alhamdulilah, ada rezeki dekat situ. Walaupun tak banyak dan mengambil masa yang sangat lama, tapi aku tetap seronok dan gembira. Pada aku mudah je, kalau kita baru nak bermula, jangan kejarkan yang banyak, cuba dapatkan yang paling rendah dulu, bila berjaya, kita cuba pulak untuk dapatkan yang lagi baik. Betul tak?

I'm happy to inform you that your earnings of RM50.00 has been verified.
You will receive your payment of RM50.00 (before deducting RM1.00 bank transaction fee) within 1 - 2 weeks
Have a great day!
Yuna,
8Share Community Relations

Itu cerita pasal buat duit dengan 8Share, sekarang, aku masih mencuba buat duit dengan Adsense pulak. Orang kata ini lubuk buat duit dengan blog, tapi itulah, bila sebut lubuk, ianya membawa maksud, bukan senang nak dapat duit dengan adsense ni. Aha! Yang penting jangan pernah putus asa. Cuba dan terus mencuba sampailah berjaya. Tak gitu? hehehe.

Apa pun , aku memang seronok dapat duit dari 8Share ni. Nak cerita dengan orang kampung, segan pulak, jadinya, cerita dalam blog ceritaejoy jelah. Hehehehe. Pada korang yang nak mencuba buat duit dengan 8share ni, korang boleh klik pautannya disini: 8Share register.

Monday, 11 January 2016

Segmen Blogwalking | Yaya Cendana.

http://ift.tt/1MGDfea

Aha! Lama juga rasanya tak join segmen ni. Bukan taknak join segmen yang dibuat rakan-rakan blogger, cumanya tak cukup masa + ada segmen yang "sukar" yang membuatkan aku jadi malas nak join. Ish! Ha, segmen ni mudah. Dan aku memang suka dengan segmen semacam ini. Hehehe. Orait, jom ramai-ramai join segmen yang dibuat Yaya cendana ni. Klik saja pada banner di atas ya!

Wednesday, 6 January 2016

Promosi tambang murah airasia 2016.

http://ift.tt/1MGDfea

Promosi tambang murah airasia 2016. Airasia sememangnya layak memenangi syarikat tambang murah terhebat di dunia kerana sering menawarkan tambang murah kepada pelangannya. Saban tahun, airasia menjanjikan pengalaman indah kepada pelanggan dengan merealisasikan "Now everyone can fly".

Kini, Airasia kembali menawarkan tambang murah ke mana-mana lokasi terpilih. Jangan tak percaya jika aku cakap, korang boleh dapatkan tiket penerbangan ke Penang, Perth atau Lombok dengan harga serendah RM28 sahaja! Murah kan?

Bersempena dengan tahun monyet kali ini juga, Airasia menawarkan penerbangan PERCUMA kepada ahli-ahli #AABC ke Xi'an. Aku ada juga sertainya, tidaklah berharap untuk menang, tetapi kalau dapat, rezeki besar namanya tu. hehehe.

Dengan Promosi tambang murah airasia 2016 ini juga, korang boleh dapatkan tambang murah ke Lombok, indonesia dengan hanya RM129 sahaja! Nama lombok kini hangat diperkatakan sebagai di antara lokasi percutian paling menarik dan cantik di Indonesia. Search saja nama Lombok di google dan lihat pulau-pulaunya yang cantik. :)

Baiklah, promosi istimewa ini hanya sah sehingga 10 JANUARI 2016. <-- Ini bermakna hanya tinggal 4 hari sahaja lagi! Cepat! Rebut peluang ini dengan segera untuk dapatkan Promosi tambang murah airasia 2016. Tempah penerbangan anda bermula 1 May 2016 - 5 February 2017.

Sila ke laman web Airasia.com untuk menempah penerbangan anda.

Tuesday, 5 January 2016

Kenapa perlu tutup cermin bila ada kematian?

http://ift.tt/1MGDfea

Kenapa perlu tutup cermin bila ada kematian?. Aku kurang pasti samada korang perasan atau tidak mengenai hal ini. Aku sendiri pun kurang perasan sebenarnya kenapa mesti tutup cermin dengan kain bila ada kematian, tetapi sewaktu kematian ibuku yang tercinta, baru aku perasan.

Ada satu “ruang” khas untuk aku setiap kali aku pulang ke kampung. Aku memang suka tidur dalam ruang tu. Ala, macam hall kecik je, ada tilam, sofa, meja solek gan almari baju. Hari pertama tahlil ibuku, aku memang tak perasan apa-apa, maklumlah keletihan menguruskan segalanya.

Masuk hari kedua, sewaktu aku baring-baring, baru aku perasan yang cermin di dalam bilik aku ditutup dengan kain batik! Aiks! Dah kenapa tutup pakai kain batik kan? Serius aku pelik pasal benda tu. Banyak sungguh persoalan dalam diri aku waktu tu, kenapa perlu tutup cermin? Sungguh aku terasa macam nak bukak je kain tu, tapi cepat-cepat adik aku cakap, jangan bukak kain tu!!



Hah? Kenapa?? Adik aku cakap, memang, kalau ada kematian, kena tutup semua cermin yang ada dekat rumah. Kenapa perlu tutup cermin bila ada kematian? Soalan aku tu, takda jawapan. Kata dia, memang dari dulu macam tu. Haishh!

Kepala aku automatik fikir, apa orang takut muncul yang bukan-bukan ke kat cermin tu? Ala, pemikiran yang di rasuk dengan cerita hantu, confirmlah fikir macam tu kan? Korang pun mesti fikir perkara yang sama macam aku kan? Kan? Sebab tu, kena tutup cermin masa ada kematian. Kan?

Di sebabkan aku mencari kepastian kenapa perlu tutup cermin bila ada kematian, aku pun buat research mengenai hal ini. Dari bacaan kasar aku, punca disebabkan kita perlu menutup cermin adalah, untuk mengelakkan tetamu yang datang melihat cermin. Sebab takut tetamu yang datang tu berhias bagai dan lupa yang mereka datang untuk melawat orang meninggal.

Mengenai hal mistik, aku tak jumpa pula. Cumanya ada blog yang menceritakan, amalan menutup cermin bila ada kematian ini adalah amalan orang tua-tua dulu. Katanya, cermin hanya digunakan si mati ketika hidupnya, dan apabila pemiliknya meninggal dunia, ianya tidak digunakan lagi. Macam itulah yang diceritakan.

Owh, sekarang barulah aku tahu kenapa perlu tutup cermin bila ada kematian. Ianya hanyalah amalan orang tua dulu-dulu. Tapikan, tapilah, kalau betullah muncul “sesuatu” dekat cermin tu macamana? Ha, seram juga dibuatnya kan? Hish! Inilah pengaruh filem, susah betul nak hapuskan dalam minda manusia.

Monday, 4 January 2016

Apakah maksud Bauksit

Menerima tempahan Pulut kuning.

http://ift.tt/1MGDfea

Menerima tempahan Pulut kuning. Demi menyahut seruan menteri yang menyarankan kita melakukan #duakerja dan selepas melihat kepada top blogger malaysia, bro framestone memulakan perniagaan yang menjadi makanan kegemaran aku, aku pun ingin memulakan langkah yang sama. Hehehe.

Yang sebenarnya, dah lama juga buat bisnes ini. Tapi baru inilah nak bercerita dekat blog ceritaejoy. Wife aku ada Menerima tempahan Pulut kuning bagi majlis-majlis seperti khatam Al-quran, Majlis aqiqah, Melunaskan nazar, hadiah kepada tetamu majlis perkahwinan dan sebagainya!


Ianya didatangkan di dalam bentuk pakej ataupun pulut kuning sahaja. Jika di dalam bentuk pakej, terdapat 1 set pulut kuning, surah yasin ataupun buku bacaan doa/ataupun apa sahaja bacaan yang pelanggan inginkan, dan juga air (berperisa ataupun mineral).


http://ift.tt/1MGDfea

http://ift.tt/1MGDfea

Buat masa ini, kami hanya Menerima tempahan Pulut kuning bagi kawasan negeri melaka sahaja. InsyaAllah, mahu juga dikembangkan ke luar negeri melaka. InsyaAllah. Bagi kawasan sekitar alor gajah melaka dan telok emas melaka, penghantaran adalah PERCUMA. Manakala bagi kawasan lain, penghantaraan pulut kuning warisan berzaman akan dikenakan bayaran.

Pulut kuning warisan berzaman disediakan 24 jam selepas kami menerima tempahan. Ini adalah untuk memastikan produk kami berada di dalam keadaan "segar". Terdapat dua variasi pulut kuning kami, ianya samada pulut kuning ayam dan daging.

Mengenai harga? Kami faham dengan situasi kewangan kini, jadi kami membuat keputusan dengan menyediakan produk pulut kuning warisan berzaman mengikut BUDGET anda! Nyatakan budget anda, dan kami akan sediakan pulut kuning mengikut budget anda.

Jangan risau, mungkin terdapat persoalan lain daripada anda. Dan anda boleh mendapatkan perkhidmatan rundingan secara PERCUMA daripada kami. Dan kami juga akan memberikan khidmat rundingan mengenai perancangan majlis anda. InsyaAllah.

 Jika anda berminat dan ingin membuat tempahan pulut kuning daripada kami, anda boleh hubungi kami melalui talian atau whatsapp di talian 0136400070. 

Koleksi gambar menarik menggunakan drone!

http://ift.tt/1MGDfea

Koleksi gambar menarik menggunakan drone! Rasanya, semua orang pun dah tahu apa itu drone. Dan boleh juga aku katakan, ianya menjadi kegilaan masa kini! Drone bukan sahaja menjadi koleksi "mainan" bahkan ianya kini digunakan secara meluas di dalam penggambaran filem ataupun di dalam menghasilkan gambar daripada kawasan tinggi yang sukar dicapai oleh manusia.

Rasanya, dah lama juga aku tak kongsikan gambar-gambar menarik dekat blog ceritaejoy ni. Dan hari ini aku nak kongsikan Koleksi gambar menarik menggunakan drone! Ianya adalah koleksi gambar dari serata dunia yang diambil menggunakan drone. Apa yang aku boleh katakan adalah..Wow!!

Jom layan Koleksi gambar menarik menggunakan drone!












Amacam? Cantikkan? Mesti ada yang cakap, ambil gambar pakai kamera mahal, memanglah gambar cantik. Ahha! Jangan tak tahu ye, jika korang tahu teknik ambil gambar yang betul, korang pun boleh hasilkan gambar yang cantik hanya menggunakan kamera pada telefon bimbit anda.

Tak tahu kat mana nak cari? Ha, korang baca je kat sini : Teknik hasilkan gambar DSLR dengan menggunakan handphone.
Powered by Jasper Roberts Consulting - Widget